POGLED S RUBA

Oprez, dubrovačke zidine! Prelijepe, ali opasne po život

Na ulaznici za zidine otisnuto je upozorenje u kojem na osam jezika piše da svatko u obilazak zidina odlazi na vlastitu odgovornost
 Admir Buljubašić/CROPIX

DUBROVNIK - Sve one koji kupe ulaznicu za posjet dubrovačkim gradskim zidinama na karti dočekuje upozorenje u kojem na osam različitih jezika stoji da u obilazak odlaze na vlastitu odgovornost.

Niska ograda

Usprkos tome naš je fotograf jučer pri obilasku zidina naišao na neoprezne turiste, koji čak i svoju maloljetnu djecu puštaju na rub s kojeg je dan prije u smrt pao posjetitelj, prema nepotvrđenim informacijama - Ukrajinac. Osobama koje pate od visinske bolesti ne preporučuje se uspon na bedeme, koji su uglavnom ograđeni kamenim rubnicima visine otprilike metar i pol, ali na pojedinim mjestima ograda nije viša od jednog metra.

Inače, Fortifikacijski sustav utvrda i bedema koji okružuje povijesnu jezgru Dubrovnika, dugačke su oko dva kilometra i, ovisno o lokaciji, visoke između 20 i 30 metara. Građene su radi obrane Dubrovačke Republike s kopna i mora u razdoblju od 13. do 17. stoljeća.

Utvrda Sveti Ivan, kobna za nesretnog turista koji je u srijedu popodne poginuo pri padu sa 25 metara na betonsku podlogu kupališta Porporela, na jugoistočnoj je strani zidina. Na terasi je starinski top, odakle se prilikom fotografiranja 1986. godine u ponor sunovratio i poginuo jedan posjetitelj.

Opasan svaki rubnik

O zidinama se brine Društvo prijatelja dubrovačke starine, volonterska udruga koja godišnje ugosti više od pola milijuna ljubitelja pogleda na Grad iz ptičje perspektive.

Cijena ulaznice od 70 kuna za odrasle i 30 kuna za djecu uključuje dvosatno razgledavanje zidina, duž kojih je potencijalno opasan svaki rubnik, dakako, ako se nespretno naginjete ili fotografirate na neograđenim nišama.

Turisti: Bit će sve O.K., oprezni smo

- Ne, nisam čuo da je čovjek poginuo pri padu sa zidina. To je grozno. Odsad ću biti oprezniji i paziti gdje stajem - rekao je irski turist John Grealis, koji je nakon našeg upita o tome zna li za udes odmah sišao s rubnika terase 25 metara visoke utvrde. Francuska turistkinja Charlotte Morbano, koju smo zatekli kako se odmara u sjenovitoj niši terase Svetog Ivana, ne strahuje od visina . - Užasno je to što se dogodilo, ali ja sam pažljiva - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:22