GRIPA NA VRHUNCU

OPREZ: POVRATAK ZIME NAPUNIO AMBULANTE DILJEM HRVATSKE, VIRUS HARA! Dosad 30.000 oboljelih, a preminulo 27 osoba: 'Ovo će trajati još dva-tri tjedna'

Split, 300117.
U Splitu su preminule dvije bebe. Sumnja se na virus gripe.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

 

Sezona gripe u punom je jeku. Prošli tjedan zabilježen je najveći broj dokazanih slučajeva oboljenja, a dosad je ukupna brojka dostigla 30.000 prijavljenih.

Još tri tjedna

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da se broj oboljelih povećava i da će tako biti još neko vrijeme. Također, od prošlog tjedna cirkuliraju sva četiri tipa virusa.

- I dalje je virus tipa B dominantan, ali sada se pojavio i soj Victoria, tako da trenutačno cirkuliraju dva podtipa tipa A i to H3N2 i H1N1 te B, podtipovi Yamagata, koji je ove godine dominantan, te Victoria - objašnjava Draženović.

No još ne možemo očekivati pad intenziteta.

- Najavljuje se hladno vrijeme tako da ćemo još sigurno dva ili tri tjedna biti u visokoj koncentraciji oboljelih prije nego što krene silaznom putanjom. Najčešće dok zima drži, ni gripa ne pušta - kaže Draženović.

Komplikacije

Što se tiče usporedbe s prošlom godinom, može se primijetiti da je oboljelih ipak više. Iako je na početku izgledalo da će biti slično, desetak posto oboljelih je više, ali i komplikacija od oboljenja.

 - Što se komplikacija tiče, i dalje su prilično velike. Primjerice, na tjedan se u Klinici za infektivne bolesti hospitalizira oko 50 osoba - napominje Draženović i dodaje da je to više nego lani.

Kad je riječ o smrtnim slučajevima, teško se dokazuje da je uzrok smrti upravo gripa jer kad netko umre 10 dana nakon gripe, laboratorijski se virus više ne može dokazati, pa se smrt uglavnom pripisuje drugom uzroku.

- U ovom trenutku možemo reći da je 27 osoba umrlo od gripe, ali koliko će se kroz sustav prijaviti, to je drugo pitanje. Uglavnom je riječ o osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima koji se nisu cijepili - zaključuje Draženović.

Nova opasnost

Budući da je ove godine dominantan tip B, postoji mogućnost da se oni koji su preboljeli gripu zaraze još jednom, tipom A.

- Nisu veliki izgledi za to, ali moguće je teoretski da se dobije i četiri puta. Riječ je o ljudima koji imaju iznimno loš imunološki sustav - kaže Draženović.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo