KRAJ MANDATA

OPROŠTAJ OD PANTOVČAKA Kolinda će iskoristiti pravo na 6+6, doznali smo što planiraju njezini savjetnici, predstojnica ureda, pročelnica kabineta...

Većina se vraća na stara mjesta: Anamarija Kirinić u Ministarstvo znanosti, Natalija Hmelina u Sabor, a Ivana Crnić u MVP
 Damir Krajač / CROPIX

Većina dužnosnika u Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović nakon 18. veljače, kada Grabar-Kitarović završava, a Zoran Milanović započinje mandat, nastavit će raditi u institucijama u kojima su imali radno mjesto i prije angažmana na Pantovčaku.

Tako će Grabar-Kitarović biti među rijetkima, ako ne i jedina, koja će na kraju svoga mandata koristiti zakonsku mogućnost da u prvih šest mjeseci od prestanka dužnosti prima punu plaću, a u idućih šest pola predsjedničke plaće.

Kolinda Grabar-Kitarović iskoristit će pravo na Ured bivše predsjednice u sklopu kojega ima pravo na dva službenika i vozača.

Predstojnica Ureda predsjednice Anamarija Kirinić namjerava se, kako doznajemo, vratiti u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Prije angažmana u Uredu predsjednice Anamarija Kirinić bila je savjetnica u Kabinetu ministra znanosti. Kirinić je karijeru počela 1992. godine u Ministarstvu znanosti i tehnologije, da bi od 2005. do 2008. bila u Ministarstvu vanjskih poslova. Dok je ministrica vanjskih poslova bila Kolinda Grabar-Kitarović, radila je u njezinu kabinetu.

Vanjski poslovi

Pročelnica Kabineta predsjednice Natalija Hmelina vratit će se u Sabor gdje je prije angažmana na Pantovčaku radila kao savjetnica u Uredu za protokol. Karijeru je počela u Ministarstvu vanjskih poslova, potom je prešla u Ministarstvo pravosuđa, a 2012. godine u Sabor.

Glasnogovornica Ivana Crnić vratit će se u Ministarstvo vanjskih poslova. Crnić je karijeru počela 2002. u Ministarstvu europskih integracija, i to na poslovima informiranja javnosti o prednostima ulaska Hrvatske u EU. Od 2013. do 2017. godine obavljala je konzularne poslove u Generalnom konzulatu Hrvatske u Mississaugi, Kanada.

Sigurnosni sustav

Savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener namjerava se vratiti u Ministarstvo obrane. Petener je od 2001. do 2014. godine radio u sigurnosno-obavještajnome sustavu Ministarstva obrane, a od 2014. do 2016. bio je u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

Savjetnik za vanjsku politiku Sebastian Rogač najvjerojatnije će se vratiti u Ministarstvo vanjskih poslova. Kao profesionalni diplomat u MVP-u radio je od 2009. godine. Među ostalim bio je u Stalnoj misiji Hrvatske pri UN-u u New Yorku.

Savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić je novinarka koja je prije dolaska na Pantovčak radila na HRT-u. Njezino područje je bila kultura. Rekla je kako još nije odlučila hoće li se vratiti na HRT ili će uzeti 6 plus 6.

Savjetnik za gospodarstvo Marko Primorac vratit će se na Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je od 2016. radio kao docent. Predavao je o javnim financijama, lokalnim financijama i poreznom sustavu.

Pola siromašnima

Savjetnik za analitiku i unutarnju politiku Vladimir Lončarević, za razliku od svojih kolega, 18. veljače neće biti razriješen dužnosti jer je zaposlenik Ureda predsjednice i ostaje na radnome mjestu i nakon dolaska Milanovića na Pantovčak.

Savjetnica za strateške politike i odnose sa Saborom i Vladom, bivša televizijska novinarka Mirjana Hrga razriješena je na vlastiti zahtjev odmah nakon izbora. Premda bi, da je s razrješenjem pričekala još osam dana, Hrga imala također pravo idućih šest mjeseci na punu plaću, a narednih šest na pola, nije željela odgađati odlazak s Pantovčaka. U ovim uvjetima Hrga ima pravo na punu plaću tri mjeseca i još tri na pola plaće. Tijekom mandata u Uredu predsjednice Hrga je pola svoje plaće davala dvjema siromašnim obiteljima.

Glavna tajnica Ureda Mirjam Katulić na Pantovčaku je još od mandata Ive Josipovića. Mogla bi se, prema našim informacijama, vratiti u MVP, a moguće je i da se zadrži na Pantovčaku. Isto vrijedi i za šeficu Protokola Tinu Tödtling.

Svi posebni savjetnici, od Mate Granića, Ante Deura, Anđelka Akrapa, Tomislava Madžara do Nenada Bakića nakon razrješenja nemaju nikakvih materijalnih prava jer su funkcije obnašali volonterski. Isto vrijedi i za sva vijeća, komisije i povjerenstva koja će biti raspuštena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:22