'VELIKA MAĐARSKA'

ORBAN NA FEJSU TUGUJE ZA 'RIJEKOM - MAĐARSKIM MOREM', REAGIRAO BUTKOVIĆ 'Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest, osuđujem provokacije'

 
 AFP/Facebook

Mađarski premijer Viktor Orban na svom je Facebook profilu objavio video s nedavnog otvaranja spomenika posvećenog 4. lipnju 1920., datumu koji Mađari smatraju jednim od najmračnijih datuma u svojoj povijesti jer je toga dana, nedugo nakon kraja Prvog svjetskog rata, u palači Trianon u Versaillesu potpisan sporazum kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjen mađarski teritorij, piše Novi list.

U videu koji je Orban objavio na svojem Facebooku, jasno se vidi i ploča s natpisom na mađarskom jeziku “Rijeka - mađarsko more” koja je dio tog spomenika.

Mađarski čelnik između dva rata Miklos Horthy ušao je u savez s nacističkom Njemačkom, dijelom i kako bi povratio izgubljene teritorije. Novi sporazum potpisan 1947. potvrdio je ipak granice određene u Trianonu. Tijekom 40 godina komunističke vladavine u Mađarskoj bilo kakvo spominjanje sporazuma iz 1920. bilo je zabranjena tema.

Nakon preuzimanja vlasti 2010., Orban je pokrenuo nametljivu “nacionalnu politiku” kojoj je cilj jedinstvo Mađara nakon onoga što on smatra “komadanjem” zemlje. 4. lipnja proglašen je “Danom nacionalnog jedinstva” te se raznim školama, kulturnim i vjerskim skupinama u dijaspori šalje izdašna financijska potpora.

Milijunima stanovnika drugih država, pripadnika mađarske manjine, dao je dvojno državljanstvo i glasačko pravo na izborima u Mađarskoj. Zauzvrat, su se u velikoj mjeri odužili glasanjem za njegovu stranku Fidesz.

Početkom svibnja Orban je na svom Facebook profilu, uoči državne mature iz povijesti, podijelio sliku mađarskog teritorija prije Trianona.

Orbanova objava karte, koja obuhvaća i hrvatski teritorij, izazvala je negativne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Na Orbanovu najnoviju snimku otvaranja spomenika 4. lipnju 1920. reagirao je ministar prometa Oleg Butković.

- U ovome mandatu, Vlada nije, niti će nasjedati na jeftine provokacije. Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja. Rijeka, kao i cijelo područje Primorja, s obzirom na bogatu povijest zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije. Rijeka je uz Istru prva pružila otpor fašizmu, stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje - državnički i pun poštovanja, napisao je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:48