SKANDAL ZBOG KONCERTA

ORGANIZATOR DOČEKA PRAVOSLAVNE NOVE GODINE 'Nismo znali da Drljača ima sumnjive pjesme, rekli su mi da ne može nastupiti jer nije smio ni Thompson'

 

“Kratko i jasno - taj lik Drljača neće nastupiti za doček pravoslavne Nove godine. Točka”, poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić nakon skandala koji je izbio u Puli zbog organizacije dočeka pravoslavne Nove godine u Domu hrvatskih branitelja 13. siječnja.

Ondje je trebao nastupiti srpski pjevač Boro Drljača, koji u svom repertoaru ima pjesme u kojima je sve Hrvate nazivao ustašama i slavio ratnog zločinca Radovana Karadžića. Epilog je to priče koja je jučer dignula javnost na noge, nakon čega su organizatori iz Zajednice Srba u Istri primili popriličan broj prijetećih SMS-ova i poziva. Posebno su ih prozvali branitelji, ali i HSP.

“Nije u redu”

- Grad Pula ograđuje od nastupa Bore Drljače. Iako je organizator najavljene manifestacije neovisna organizacija, odnosno Zajednica Srba u Istri, te prostor Doma hrvatskih branitelja nije u ingerenciji Grada Pule, već Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pulski gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao je predsjednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića koji je odustao od nastupa navedenog izvođača.

Grad Pula, poznat kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivost. U skladu s time ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Bore Drljače koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene europskim vrijednostima - poručili su, između ostalog, iz Grada.

Bili pokrovitelji

Doduše, Grad Pula i Istarska županija, kako stoji na plakatu, bili su pokrovitelji te proslave.

A organizator Miomir Jeremić, koji je dobio brojne prijeteće pozive, posebno hrvatskih branitelja kojima je nezamislivo da se takav jedan koncert može održati u Domu hrvatskih branitelja, tvrdi da nije znao za sumnjivi repertoar srpskog pjevača koji je već nastupao na njihovoj proslavi za Novu godinu 2004. godine. Kaže da tada nije bilo nikakvih problema.

- Odmah me nazvao Miletić koji mi je rekao da u Puli nije nastupio Thompson, pa da neće niti Boro Drljača. Rekao nam je da bez obzira na sve organiziramo našu proslavu, a to su nam poručili i iz Vijeća srpske nacionalne manjine, ali zbog svega što se dogodilo mi smo odlučili sve otkazati. Ne želimo izlagati opasnosti ljude i goste koji bi došli na tu proslavu. Naime, dobivam prijeteće pozive i SMS-ove i ljudi mi psuju mater četničku. Ne mogu dozvoliti da se tako nešto održi. A ovu proslavu organiziramo već godinama, ali ne u Domu hrvatskih branitelja, nego po okolnim hotelima i nikada nije bilo nekih loših interpretacija pjesama. Ovaj put hoteli su zatvoreni pa je odluka pala na Dom hrvatskih branitelja - objašnjava Jeremić.

Milan Rašula iz istarskog Vijeća srpska nacionalne manjine tvrdi da je organizacija takvog koncerta nedopustiva, iako se radi o komercijalnoj priči, a ne organizaciji kulturnog događaja koje bi predstavljalo njihovu kulturu i baštinu.

- Radi se o komercijalnoj priči za koju se naplaćuju ulaznice i nema veze s našom tradicijom i baštinom. U svakom slučaju mi se ograđujemo od toga i neprimjereno je da se na taj način manifestira srpska tradicija - zaključuje Rašula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:17