'POTRAGA' DOZNAJE

OSAM UČENICA 5. RAZREDA PRIJAVILE NASTAVNIKA INFORMATIKE Tvrde da ih je spolno uznemiravao, Ministarstvo: 'Pokrenut je inspekcijski nadzor'

Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Učenice petog razreda jedne osnovne škole na sjeveru Hrvatske optužile su nastavnika informatike za spolno uznemiravanje, doznaje RTL-ova ‘Potraga’. Svojim su roditeljima detaljno ispričale što se događalo pod školskim satom te su čak i snimile neprimjereno ponašanje.

Zlostavljanje navodno traje mjesecima jer je djevojčicama, kako se navodi, trebalo vremena da skupe snage i priznaju roditeljima što se događa, a oni kažu da curice više nisu iste. Kažu da su povučenije, srame se i boje. Optužbe je iznijelo osam djevojčica od jedanaest i dvanaest godina.

Slučaj su učenice prijavile prvo razrednici, a ona je sve iznijela ravnatelju škole. Jedna je djevojčica ispričala da se rasplakala kad je cijelu stvar iznijela psihologici koja je stala na stranu učitelja braneći ga ‘da nije tako mislio’, ispričala je jedna majka.

Također, roditelji su posvjedočili da se ravnatelj na sastanku s njima nije ponio kako su očekivali. Odbio je zvati policiju i isključiti nastavnika. Međutim, ekipa Potrage uspjela je stupiti u kontakt s njim i doznati da je nastavnik informatike na bolovanju, da informatiku trenutno predaje nastavnik na zamjeni, a da je u školu pozvan Centar za socijalnu skrb i policija. O cijelom je slučaju obaviješteno i Ministarstvo obrazovanja koje je za RTL potvrdilo da je pokrenut inspekcijski postupak.

Pismeni putovi prijava dokazuju da je ravnatelj prijavu podnio dva dana nakon saznanja, a roditelji tvrde da ovo nije prvi put te da su čuli da su se takve stvari s nastavnikom informatike događale i ranije. Djeca su ispitana u lokalnoj policiji i oni nastavljaju istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:54