MLADEN KEŠER

OSEBUJNI SDP-ovac KOJI JE U IMOVINSKOJ KARTICI NAVEO DA POSJEDUJE 279 NEKRETNINA 'Sve sam stekao nasljednom linijom, od Marije Terezije do danas'

 
Mladen Kešer
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Osebujni načelnik Kalnika Mladen Kešer (SDP) poklanja Ministarstvu pravosuđa, Državnom zavodu za geodeziju i medijima 250 nekretnina od 279, koliko ih posjeduje prema podacima iz svoje imovinske kartice.

Ljutit jer je, rekao je za Jutarnji list uoči konferencije za medije koju je održao ispred javnobilježničkog ureda u Križevcima, proglašen najbogatijim hrvatskim političarom, on će se „spomenutih nekretnina rado odreći”.

- Nazvao me jedan novinar i želio sa mnom, kao najbogatijim političarom, napraviti intervju. A sve to zahvaljujući mojoj štreberski ispunjenoj imovinskoj kartici u kojoj piše 'navesti sve iz Posjedovnog lista'. Prema Posjedovnom listu, ja sam vlasnik i 250 nekretnina na prigorskom području. „Stekao” sam ih nasljednom linijom, od Marije Terezije do danas, od kad se, vjerujem, nisu mijenjale zemljišne knjige niti se radile katastarske izmjere - govori načelnik koji veli da jest imućan, ali spornih 4200 četvornih metara „ima, ali nema”.

FOTOGALERIJA: Mladen Kešer 'poklanja' 250 svojih nekretnina

- Imam ja mljekaru, vinariju, građevinsko poduzeće, gotovo 900.000 eura štednje... ništa mi ne fali, pa ću ove puste kvadrate rado pokloniti. Istim ljudima koji tvrde da su oni moji. Mislite da sam jedini u takvoj situaciji? Sigurni ste da i vi nemate oranice i livade, ali ne znate gdje su uopće? - sarkastičan je Mladen Kešer prema, kako kaže, totalnom kaosu u zemljišnim knjigama koje „treba dovesti u red”.

- Ministarstvo ne radi svoj posao i zemljišne knjige se nikad nisu riješile, a ne zna se ni kad će. Tko zna koliko se vlasnika od pradjeda do danas promijenilo nad kojom od spornih čestica, ali one su „moje”. Recite to ljudima koji ih uživaju. Želite li prihvatiti moj poklon? Birajte koju česticu želite, ja plaćam javnog bilježnika i sve troškove, a kad se upišete na nju, kupim vam automobil. Može? - velikodušan je načelnik Kalnika, koji tvrdi da vjerojatno nema općine u Hrvatskoj, u Prigorju svakako, s aktualnom katastarskom izmjerom.

- Za jednu općinu to košta oko 2,5 milijuna kuna, mislim, pa si rijetko koja općina može sama priuštiti taj trošak - zaključuje Kešer.

On smatra da će aljkavo (ne)vođenje zemljišnih knjiga u prvi plan izaći usvoji li se aktualni prijedlog zakona da se poticaji dodjeljuju samo vlasnicima „na papiru”.

- Vjerujte, 80% ih taj papir nema, jer su se vlasnici tijekom desetljeća mijenjali, a knjige nisu. Niti jedan Zagorac i Prigorac, siguran sam, a sumnjam da je puno drukčije u ostatku zemlje, u ovom slučaju može zaboraviti na poticaje - kaže Mladen Kešer i ponovno nam nudi oranicu ili livadu na poklon. Sa sobom je donio i darovne ugovore, u koje je samo trebalo upisati ime daroprimatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:29