IZGUBLJENA BITKA?

Osijek potrošio 90% novca za rat s komarcima, a sezona je tek počela: ‘Ne može se živjeti!‘

Županija želi s lokalnim jedinicama osnovati zajedničku ustanovu koja bi vodila brigu o tretiranju komaraca na području cijele županije
 Ivan Peric/Cropix

Grad Osijek do sada je utrošio 2,8 milijuna kuna za larvicidne i adulticidne tretmane komaraca, što je već 90 posto ukupno predviđenih sredstava za, najčešće unaprijed izgubljenu, bitku s "letećim krvopijama" za ovu godinu. Novi gradonačelnik, HDZ-ov Ivan Radić, koji je u prošlom mandatu bio najžešći kritičar tadašnje vlasti zbog problema s komarcima sada se našao u istoj situaciji kao i njegov prethodnik Ivan Vrkić.

Osijek, naime, opet trpi zbog okolnih gradova i općina. Istina, sukladno predizbornim obećanjima Radić je već 6. lipnja, dan nakon što je zasjeo u Kuhačevu 9, zapovjedio avionski napad na komarce po rubnim dijelovima grada jer je avionsko tretiranje zabranjeno iznad naselja.

Osječani su pozdravili reakciju mladog gradonačelnika, koji je u istom ritmu nastavio do danas, ali problem nije riješen, pa je i sve više upućenih mu kritika na društvenim mrežama iako je jasno da se komaraca nemoguće otarasiti bez aktivnijeg angažmana okolnih jedinica lokalne samouprave te rješavanja problema tretiranja u zaštićenom Kopačkom ritu. Na području Osijeka do sada je proveden 41 tretman na 25.122 hektara.

- Sinoć je prošao auto koji tretirao našu ulicu, a jutros sam izašla u dvorište zaliti nekoliko kalića cvijeća i nisam to uspjela odraditi u jednoj turi jer se nije moglo živjeti od komaraca - ispričala nam je jedna Osječanka iz Donjeg grada.

Problema je svjestan i Radić, koji je prije nekoliko dana izjavio da su svakodnevni tretmani "uglavnom učinkoviti, ali, nažalost, zbog stalnih novih ulijetanja komaraca s netretiranih područja, kratkotrajni".

Rebalans proračuna

- Nije lako, no da ne tretiramo svaki dan, bilo bi nepodnošljivo. Okolne općine i gradovi moraju se uključiti. U zadnjih 15-ak dana proveli smo sve preporuke županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dosad ukupno 41, a tu govorimo i o larvicidnim tretmanima. Ono što nam stvara problem su okolna područja u kojima je izdano preko 50 preporuka, ali ih većina nije realizirana i larvicidnih tretmana tamo nije bilo. Zato su naši tretmani sada samo vatrogasne mjere. One jesu učinkovite, ali nažalost kratkotrajne, iz okolice nam stalno ulijeću nove jedinke. Recimo, u Bijelom Brdu i Đavoljoj gredi u klopkama je bilo izmjereno i po 40 tisuća komaraca. Komarci migriraju pa za 24 sata u dijelovima Osijeka koji graniče s netretiranim područjima bude uhvaćeno i po više od pet tisuća. Jedina opcija su nam stalni novi tretmani. Kontinuirano mjerimo i ponavljamo svaki tretman koji ne postigne željeni učinak, i to sredstvima izvođača, a ne Grada - rekao je Radić, koji je najavio da će najkasnije do 15. srpnja ići u rebalans proračuna kojim će se za komarce osigurati dodatna tri milijuna kuna.

- Uskoro ćemo s Osječko-baranjskom županijom poslati zahtjev Vladi za dodatnu financijsku pomoć Osijeku i drugim jedinicama lokalne samouprave, a vjerujem da ćemo sljedeće godine imati puno bolju situaciju jer ćemo sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave osnovati zajedničku ustanovu koja bi vodila brigu o tretiranju komaraca na području cijele županije - rekao je Radić, što nam je potvrdio i župan Ivan Anušić, ali i otkrio da taj projekt i dalje nema unisonu podršku. Pije dvije godine od toga se odustalo zbog protivljenja nekih gradova i općina.

- I sada su gradovi Belišće i Valpovo te općine Erdut i Čeminac odbili sudjelovati u tom projektu, ali mi ćemo u to ići i bez njih. Oni kažu da će i dalje sami raditi iako nemaju ni novac ni službe za to. To što Belišće, Valpovo i Erdut nisu pristali, velik je problem jer su na njihovu području velika legla, ali nećemo zbog toga odustati - rekao je Anušić i dodao da će se najvjerojatnije ići na model da svaki grad i općina novac za novu ustanovu izdvajaju određeni iznos po stanovniku, a očekuje i Vladinu pomoć.

Dinko Burić, gradonačelnik Belišća, rekao nam je da je njima sudjelovanje u ustanovi neprihvatljivo prema predloženim uvjetima. Prema njima, svaka bi jedinica lokalne samouprave izdvajala 3,5 kuna mjesečno po stanovniku, a Županija bi dala još tri milijuna kuna.

Sporni omjeri

- Po tim omjerima, Županija i Grad Osijek imali bi pravo na 18,97 odnosno 28,70 posto udjela, a mi svi ostali 52,33 posto. Također, po tom modelu Belišće bi sudjelovalo sa 454.650 kuna, što je dostatno za deset tretmana u tri mjeseca tretiranja, koja se vjerojatno ne bi provela, što znači da bi dobar dio našeg novca odlazio za hladni pogon, a ne na tretiranje - rekao nam je Burić.

Načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh rekao nam je da oni nisu odgovorili županu.

- Mi smo protiv toga jer već imamo ustanovu koja se time po zakonu bavi, a to je NZJZ. Ovo što se predlaže čisto je isisavanje novca iz gradova i općina - ustvrdio je Pinjuh.

Načelnik Erduta Jugoslav Vesić također je rekao da im ne treba ustanova koja će raspolagati njihovim novcem, a da oni na to nemaju nikakvog utjecaja.

- To bi imalo smisla samo ako bi se uključila država s dodatnih nekoliko milijuna kuna - smatra Vesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:29