PREMIJER U VARAŽDINU

'Osjećam li se nakon svega u slučaju Kuščević izigrano? Vidjet ćemo. Pupovac? Sastali smo se, rekao sam mu da je nedopustivo uspoređivati RH s NDH'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Varaždinu je novinarima odgovarao na pitanja o aktualnim temama. Zahtjev za skidanje imuniteta saborskom zastupniku i bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću nije htio posebno komentirati, a na pitanje osjeća li se izigrano, s obzirom da je i osobno imao uvid u dokumentaciju koju mu je, dok je još bio u Vladi, Kuščević prezentirao, premijer je odgovorio: - Vidjet ćemo.

- Mislim da smo još u najavnoj fazi bilo kakvih zaključaka koji bi mogli biti bilo kakvog kategoričnog karaktera, rekao je premijer koji napominje da je zahtjev za skidanje imuniteta uobičajeni postupak i rutinska reakcija saborskog odbora koja će se dogoditi.

Kaže da se s Kuščevićem nije čuo nakon najnovijih vijesti.

Na novinarsko pitanje o optužbama iz SDP-a da je rekonstrukcijom Vlade zapravo prikrivao kriminal, Plenković je ustvrdio da bi SDP-u bilo bolje da se 'osvrnu na svoju stečevinu'.

- Oni imaju dva okvira u kojima nas kritiziraju: korupcija je osnovna pjesma, a onda su tu ideološke teme. Za razliku od njih, HDZ i Vlada ostvaruju rezultate, rekao je i nabrojao niz ekonomskih pokazatelja, a ustvrdio je i da 'Hrvatska igra utakmicu iznad svoje težine'.

Premijer je potvrdio da se u četvrtak sastao s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

- Sastali smo se i razgovarali smo, rekao je Plenković kojemu je Pupovac izrazio zabrinutost zbog nedavnih fizičkih napada na građane srpske nacionalnosti, za što je premijer iskazao razumijevanje.

- Istodobno, ja sam ponovio vrlo jasan stav koji sam izrekao jutros na sjednici Vlade. Jedan, osudili smo sve incidente, uključujući ove u okolici Knina. Dva, hrvatska policija je vrlo brzo reagirala i identificirala većinu osumnjičenih, očekujem da budu kažnjeni. I treće, najvažnije, prema mom razumijevanju ne postoji klima koju bi se moglo nazvati, a najmanje hrvatsku Vladu ili vladajuću stranku smatrati da bi bila odgovorna... Mi kreiramo klimu u kojoj se svi osjećaju sigurno, štitimo prava manjina, a dok god sam živ, moj stav je da manjine trebaju biti dio vladajuće većine, trebamo provoditi operativni program za njihovu zaštitu, voditi stalan dijalog. Mi smo zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće, a ono što sada moramo je jedan fini sofisticirani rez u vidu rasta gospodarstva, veće socijalne uključivosti i harmoničnog funkcioniranja tolerantnog europskog društva. Odbacujem teze da se modernu Hrvatsku, nastalu u Domovinskom ratu, uspoređuje s NDH. To ne stoji, niti stoji ta navodna klima, a kamoli odgovornost vladajuće stranke i vlade za nju, rekao je Plenković.

- Jako dobro znate koje političke stranke žive na politici polarizacije, da nas temama vraćaju nazad. HDZ je poveo sve ključne procese u državi u zadnjih 30 godina i to će raditi i ubuduće, otvorenom rukom prema manjinama, izjavio je.

Posljednje pitanje novinara bilo je smatra li da je primjereno da visokopozicionirani političari s novinarkama razgovaraju seksistički, na što je on uzvratio kritikom jednog priloga na RTL Televiziji.

- Moram priznati da je baš vaš kolega s televizije izmontirao prilog iz Osijeka koji je gotovo aludirao da sam ja tako nešto napravio. Došao sam na kavu s Gradskim odborom, tamo je bilo 50-60 muškaraca gdje sam ironično kazao da ima puno žena: bila je, naime, samo jedna. A vaš kolega je smiksao prilog u kojemu se prikazuje kako ja šetam gradom i gledam Osječanke. Dakle, imate i drugu stranu, ali naravno da nije u redu seksistički se obraćati. Ja sam pogriješio jednom i ispričao se, moramo voditi računa o razini komunikacije, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:15