AFERA SMS

'OSJEĆAM SE LOŠE, PAO SAM S KROVA' Varga došao u USKOK šepajući, tvrdi da uopće nije došao dati iskaz o 'pravom autoru sporne Mamićeve prepiske'

 
Franjo Varga
 Emica Elvedji / CROPIX

Franjo Varga, optužen u aferi SMS za izradu lažne prepiske između visokih državnih i pravosudnih dužnosnika za potrebe Zdravka Mamića i Ivice Todorića, još prošli tjedan najavio je da će DORH-u otkriti tko je "pravi" autor sporne Mamićeve prepiske, jer "ne želi za druge robijati".

U svojim izjavama za medije kazao je kako su on i njegov odvjetnik razgovarali s nadležnim zamjenikom ravnateljice USKOK-a Svenom Miškovićem i dogovorili ispitivanje. A to ispitivanje, odnosno uzimanje izjave od Varge, trebalo se, kako je novinarima priopćio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, dogoditi danas. Međutim, od davanja izjave USKOK-u danas ipak nije bilo ništa.

Varga je oko 12 sati doduše došao na dogovoreni termin u prostorije USKOK-a u Osijeku, gdje ga je čekao zagrebački tužitelj Mišković. No, Varga je došao bez svog odvjetnika Marija Poljaka, koji je navodno prekasno dobio obavijest o terminu razgovora pa stoga, ali i zbog drugih obaveza, nije stigao na vrijeme doći iz Zagreba.

Zanimljivo je da je sam Varga po izlasku iz zgrade tužiteljstva novinarima rekao kako nije ni došao dati iskaz, nego je želio preuzeti svoju opremu. Kako je došao u trenirci i šepajući, pojasnio je da se loše osjeća jer je pao s krova.

Kada smo ga kasnije telefonski kontaktirali, Varga je samo kratko rekao da ništa ne želi govoriti i zahvalio se. Je li možda dogovoren novi termin ispitivanja, nije bilo moguće doznati.

Osijek, 060519
Franjo Varga dosao je u USKOK u Osijeku dati iskaz.
Na fotografiji: Franjo Varga.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Franjo Varga

U svakom slučaju zanimljivo je da Varga tvrdi da će sada otkriti tko je "pravi autor" SMS prepiske, iako je već u svom prvom iskazu USKOK-u tom kontekstu spominjao određena imena, ali i obavještajne agencije. Naime, Varga je istražiteljima u rujnu nakon uhićenja rekao da je SMS prepisku dobio od Zdravka Mamića na jednom prijenosnom računalu pri čemu je dobio zadatak da provjeri njezinu vjerodostojnost.

Također je naveo kako misli da je Mamić tu prepisku dobio od jedne ženske osobe iz Osijeka, koja je povezana sa stranim obavještajnim agencijama. No, provjere koje su tijekom istrage provedene u tom smjeru nisu dale nikakve rezultate, za razliku od provjera podataka iz računala oduzetih od Franje Varge.

Osijek, 060519
Franjo Varga dosao je u USKOK u Osijeku dati iskaz.
Na fotografiji: Franjo Varga.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Franjo Varga

Naime, upravo na temelju podataka na njegovim uređajima i mimo spomenutog laptopa, informatički vještak došao je do zaključka da je sporna prepiska izrađena na njegovim uređajima.

Inače, Varga je u razgovoru za Jutarnji list iznio i dva "argumenta", zapravo do sada u Hrvatskoj nezapamćene optužbe. Ustvrdio je, naime, da je njegov iskaz USKOK-u krivotvoren, kao da su krivotvoreni i rezultati tzv. posebnih izvidnih radnji, odnosno tajnog nadzora njegovih telefonskih uređaja prije uhićenja.

I ranije su mnogi okrivljenici osporavali primjerice zakonitost nalaganja i provođenja tajnih mjera i slično, smatrajući da za to nisu postojale zakonske pretpostavke ili da nije poštivana propisana procedura. No, nitko do sada nije ni pokušao osporiti sadržaj, odnosno vjerodostojnost snimljenih materijala tijekom nadzora, kao ni videosnimku prvog ispitivanja okrivljenika.

Osijek, 060519
Franjo Varga dosao je u USKOK u Osijeku dati iskaz.
Na fotografiji: Franjo Varga.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Franjo Varga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:41