HRVATSKI PROSVJEDI

Osječanin skočio na Pernara i potjerao ga: Gubi se odavde. Tu si došao izazivati nerede. Odlazi!

 Andrej Svoger / Cropix

OSIJEK - Oko 600 prosvjednika okupilo se u 18 sati na središnjem osječkom trgu.

- Ovo je prosvjed u borbi za pravdu i istinu i rušenje nesposobne Vlade, ali ovo je miran prosvjed i molim sve da se suzdrže od incidenata. Mi nismo huligani, već očajna mladež koja se bori za bolje sutra - poručio je organizator prosvjeda Ivan Lončar.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, operni pjevač Dali Mor te organizator zagrebačkih prosvjeda Ivan Pernar, čiji je dolazak skupina osječkih mladića dočekala s negodovanjem.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Nakon 50-ak minuta skupina okupljena oko Pernara koja je došla iz Zagreba, pozvala je da se krene na paljenje HDZ-ove zastave, što je Lončar želio spriječiti i proglasio je kraj prosvjeda te sa svojom ekipom otišao s trga. No, prosvjednici su ipak krenuli prema zgradi HDZ-a gdje ih je dočekala blokada interventne policije.

Pernar i njegova ekipa više su puta pokušali inicirati zaobilaženje ili probijanje blokade, a on se u jednom trenutku popeo na terasu ispred hotela Osijek, pri čemu su ga pratili i prosvjednici. Iako je Dali Mor pozvao okupljene da se počnu razilaziti, tada su prema policiji poletjele grude snijega, a bačena je i jedna boca koja se razbila na stubišu hotela i mirisalo je na eskalaciju sukoba. No, tada je skupina Osječana predvođena jednim mladićem krenula prema Pernaru.

- Ajde, gubi se majmune odavde. Tu si došao izazivati nerede. Odlazi - poručio je Osječanin Pernaru, koji se potom počeo buniti zbog takve reakcije, a onda je Osječanin skočio na njega odgurnuo ga rukama i potjerao te su Pernar i njegova ekipa otišli, a prosvjednici su se nedugo zatim razišli u prosvjednu šetnju, a potom i svatko na svoju stranu.

Prema posljednjim infomacijama policije, na zgradi HDZ-a ipak je razbijen jedan prozor, a jedan 15-godišnjak je priveden, ali zbog uporabe pirotehnike.

SPLIT - Oko tisuću prosvjednika okupilo se navečer na rivi. Uz povike 'Lopovi, lopovi', 'Doli banda', 'Pada Vlada', 'Jaco štraco', okupljeni su uz budnu policijsku pratnju prošli preko rive i tržnice do Peristila i Pjace.

Prosvjednici kojima su se pridružile i radnice posrnule tvrtke Uzor traže odlazak Vlade i najavljuju da s prosvjedima neće prestati sve dok HDZ ne ode s vlasti.

Pokušali su zapaliti plakat Ive Sanadera, no kako u tome nisu uspjeli, zgužvali su ga i izgazili. Pred prostorijama HDZ-a, pod punom je spremom prosvjednike čekao kordon policajaca. No, nikakvih izgreda nije bilo.

RIJEKA - Na Korzu se oko 19 sati okupilo stotinjak ljudi, koji su hodali izvikujući antivladine parole.

VARAŽDIN - Oko 1.500 prosvjednika okupilo se prije podne na prosvjedu protiv Vlade i premijerke Jadranke Kosor na glavnom varaždinskom trgu. Osim 'fejsbukovaca' prosvjed su podržali i radnici varaždinske drvne kompanije Mundus koji već mjesecima nisu primili plaću te umirovljenici i ostali građani. Mirni prosvjed prošao je bez incidenata.

Varaždinskim Korzom orilo se 'Dolje Vlada' i 'Jaco odlazi', a na govornici ispred Gradske vijećnice izmjenjivali su se prosvjednici koji su iznijeli svoje razloge zašto žele da Vlada podnese ostavku i raspiše izbore.

'Naša djeca nemaju nikakvu budućnost. Nemaju posao, nemaju stan, nemaju ni kruha. A za sve to kriva je politika koju provodi i sadašnja premijerka. Nekad je znala govoriti: Kud Ivo, tud i ja. E, pa neka ide' - poručili su prosvjednici. Organizator prosvjeda Denis Mladenović istaknuo je da se na to odlučio zbog tužne životne priče svog školskog kolege.

'Prošli tjedan vidio sam svog školskog kolegu kako kopa po kontejneru i traži plastične boce. Jako me to potreslo i zato sam odlučio organizirati prosvjed i pokazati da su i Varaždinci nezadovoljni načinom na koji Vlada vodi našu državu' - poručio je Mladenović prosvjednicima.

Iako je naglasio da je prosvjed usmjeren isključivo protiv Vlade, neki od govornika prozvali su i varaždinskog gradonačelnika za teško stanje u državi. 'Čehok otvoreno podupire Vladu i premijerku Kosor u Hrvatskom saboru tako da je i on odgovoran za stanje u državi' - poručili su prosvjednici.

ZADAR - Uz povike 'Jaco odlazi', 'HDZ lopovi' i 'HDZ dosta je', više od stotinu prosvjednika okupilo se na prosvjedima u centru grada. Noseći ' škrabicu za Jacin tečaj engleskog jezika', prosvjednici su nakon 'marša' Kalelargom na stup srama na Forumu pribili transparent na kojim je velikim slovima ispisano HDZ, a malim slovima SDP, HNS, HSS i HSP.

- Želimo prijevremene izbore. Pozivamo one na vlasti da odstupe ako stoje iza naroda. Neka odstupe lopovi. Neka se skinu paraziti - vikali su prosvjednici, a ništa bolje nije prošao ni bivši državni tajnik Zdravko Livaković kojem su, dok je prolazio Kalelargom prosvjednici dovikivali 'Ua, ua lopove'.

- Očito je da se čaša prelila i ovo bi trebala biti jedna vrsta upozorenja strankama na vlasti na u svoje redove dovedu mlade, sposobne i neiskvarene ljude - izjavio je jedan od prosvjednika čije je okupljanje u gradu poznatom kao čvrstoj utvrdi HDZ-a počelo dan prije na Facebooku gdje je osnovana grupa 'Prosvjedi u Zadru' kojoj se odmah priključilo petsto Zadrana.

SLAVONSKI BROD - Niti dolazak Ivana Pernara nije Brođane mogao potaknuti na masovniji i odlučniji prosvjed. Ispred zgrade Županije okupilo se oko 150 prosvjednika koji su kratko vrijeme skandirali županu i predsjedniku županijske Skupštine: 'Marušiću odlazi, Sočkoviću lopove', a potom su opet prozvali premijerku i HDZ: 'Jaco odlazi', 'Korumpirani HDZ', 'Dolje Vlada'.

Iz Požege je doputovao Vlado Mašić - čovjek koji četiri godine traži posao, a od posrnulog Kamen Ingrada čak devet plaća, te već tjedan dana štrajka glađu: - Dovezli su me, jer od gladi jedva stojim na nogama - rekao je napominjući kako će radije i umrijeti 'pa neka vide što rade s nama'.

U ime organizatora zahtjeve prosvjednika pročitao je Marijan Grgić: - Tražimo, između ostalog, reformu sudstva i državne uprave, više posla za mlade, odlučnu borbu protiv korupcije i naravno smjenu vlasti. Zahtjeva je puno jer puno toga ne valja u našoj državi. Ali mislim isto tako kako naši zahtjevi nisu nerealni jer želimo samo bolju budućnost za sve nas, - rekao je Grgić. Prosvjednici su se zatim uputili pred zgradu lokalnog HDZ-a da bi se nakon 20-ak minuta mirno razišli.

KOPRIVNICA - Gotovo 500 građana okupilo se na središnjem Zrinskom trgu. Među 'fejsbukovcima' našli su se i stariji Koprivničanci, nezadovoljni stanjem u državi i načinom vladanja sadašnje vlasti. Nakon već poznatih parola, 'Dolje pinokio koalicija', 'HDZ, mafija, Jaca i korupcija' i sličnih doskočica koje su okupljeni izvikivali, prisutnima se spontano obratio, vjerojatno najstariji prosvjednik, Josip Seretin, 80-godišnji umirovljenik.

- Radio sam 25 godina i ostao invalid zbog posla, a sada mi je mirovina 900 kuna. Molim vas, izborite se za bolji život ljudi poput mene jer mi smo preslabi da nas slušaju' - rekao je drhtavim glasom Josip kojeg je nakon svake rečenice masa podržavala povicima i pljeskom.

VIROVITICA - Samo nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se prije podne u centru grada. Nosili su transparente kojima su se bunili protiv Vlade i tražili njen odlazak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:09