NOVE MJERE

OSJEČKI ŽUPAN TRAŽI OTVARANJE TRŽNICA 'Centri prodaju voće iz Španjolske i Italije, a naši proizvođači ne mogu plasirati svoje, domaće proizvode'

 
Ivan Anušić, osječko-baranjski župan
 Vlado Kos / CROPIX

Napokon i dobre vijesti iz Osječko-baranjske županije. Dvoje pacijenata koji su među prvima oboljeli od koronavirusa otpušteni su iz KBC-a Osijek na kućnu njegu, gdje će nastaviti pratiti svoje stanje i biti i dalje u kontaktu s liječnicima i epidemiolozima.

Kad je riječ o novooboljelima, njih je u Osječko-baranjskoj županiji četvero novih, čime se broj oboljelih popeo na 37 (najviše u Osijeku 24), od kojih je četvero na respiratoru.

S obzirom na to da se unazad dva dana situacija malo smirila, osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavio je kako će od nacionalnog Stožera civilne zaštite tražiti da se na području ove Osječke županije ponovno otvore tržnice u punom obimu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Osijek, 270320
Konferencija za medije Stozera za civilnu zastitu OBZ-a. 
Na fotografiji: Ivan Anusic zupan osjecko baranjski.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Ivan Anušić, osječko-baranjski župan

- Trenutno držimo kontrolu koliko se može i najvažnije je da situacija ne eskalira. No, uz borbu protiv koronavirusa moramo razmišljati i o onome što nam donosi sutra. Promatrajući sve što se događa i mjere nacionalnog Stožera odlučili smo poslati dopis Stožeru vezano uz rad tržnica u situaciji kada nam trgovački lanci rade, a neki od njih se ne pridržavaju ni propisanih mjera o potrebnoj dezinfekciji, držanju razmaka...

Prijedlog je da se otvore sve tržnice na području županije, da se donese protokol kako će raditi uz kontrolirane ulaske s dezinfekcijskim barijerama. Naravno, one ne smiju biti epicentar zaraze i zato će sve biti pod kontrolom epidemiologa, ako nam nacionalni Stožer to odobri. Pozdravljamo odluku o otvaranju zatvorenih dijelova tržnica, ali tražimo to i za otvorene dijelove – rekao je Anušić, koji je naglasio i zašto je to važno.

- To nam je važno zbog naših lokalnih proizvođača, da bi naši OPG-ovi mogli prodavati svoje proizvode. U trgovačkim centrima kupujemo voće i povrće iz uvoza, iz zemalja koje su najviše pogođene zarazom poput Španjolske i Italije, dok naši proizvođači nemaju gdje plasirati svoje proizvode. Cijelo vrijeme govorimo da je osnovni posao Slavonije poljoprivreda, pa idemo to sada i primijeniti. Nema razloga da trgovački centri rade, a tržnice budu zatvorene - rekao je Anušić, najavivši i kako će od ministrice poljoprivrede Marije Vučković još jednom tražiti hitnu isplatu poticaja poljoprivrednicima.

Anušić je najavio i kako će tražiti da na ulazima u sve trgovačke centre moraju biti postavljene dezinfekcijske barijere.

- Dezbarijere bi se trebale koristiti na ulazu u sve trgovačke centre. O tome smo razgovarali sa Saponijom i nadam se da ćemo tim mjerama moći polako početi vraćati život – istaknuo je Anušić.

Osijek, 270320
Konferencija za medije Stozera za civilnu zastitu OBZ-a. 
Na fotografiji: Ladislav Bece naczelnik PU Osjecko baranjske.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Ladislav Bece, načelnik PU Osječko-baranjske

Njegov zamjenik i načelnik županijskog Stožera Goran Ivanović pozvao je trgovačke centre da prestanu slati svoje letke po kućama, a građane županije da pri kupovini preferiraju proizvode iz tvornica i od proizvođača iz Osječke županije.

Osijek, 270320
Konferencija za medije Stozera za civilnu zastitu OBZ-a. 
Na fotografiji: Goran Ivanovic dozupan osjecko baranjski.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Goran Ivanović, dožupan osječko-baranjski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:07