SLOBODAN ČOVJEK, ALI...

OSNIVAČ JEDNE VODEĆIH HRVATSKIH TVRTKI DANAS ŽIVI OD SOCIJALNE POMOĆI Oslobođen je od optužbi, ali je u međuvremenu ostao bez stana, obitelji i novca

 
Srđan Mladinić oslobođen je optužbe za zlouporabu na štetu tvrtke "SMS" u iznosu od 3,5 milijuna kuna.
 Goran Mehkek / Arhiv Hanza media

Četiri godine nakon što je proglašen krivim, na Županijskom sudu u Splitu na ponovljenom suđenju Srđan Mladinić oslobođen je optužbe za zlouporabu na štetu tvrtke "SMS" u iznosu od 3,5 milijuna kuna.

U svojoj završnoj riječi Srđan Mladinić je istaknuo da ne bi živio od pomoći Centra za socijalnu skrb i ostao bez ičega da je zaista uzeo novac kao što mu se stavljalo na teret, piše Slobodna Dalmacija.

Sudsko vijeće oslobodilo ga je optužbe da je kao jedini osnivač i član Uprave "SMS"-a u više navrata od 2004. do 2009. godine zatražio isplate s računa društva u iznosu od 4,75 milijuna kuna, prikazujući u knjigovodstvu taj iznos kao pozajmice. Uzimao je novac, a njegova tvrtka je ostvarila tek 1,18 milijuna kuna dobiti koja nije mogla opravdati tolike isplate. Takvim postupanjem oštetio je "SMS" za 3,56 milijuna kuna, teretilo ga je Županijsko državno odvjetništvo.

U svojoj obrani Srđan Mladinić je izjavio da je uzimao novac, ali ga je vratio. Nije se znao izjasniti tko je potpisivao naloge za isplatu. Svjedoci su potvrdili da je on kao direktor uzimao pozajmice i potpisivao naloge. Krajem listopada 2014. godine, na prvom suđenju, proglašen je krivim i osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana uz rok kušnje od pet godina.

Osim uvjetne kazne zatvora određeno je da mora nadoknaditi cjelokupnu milijunsku štetu te mu je zabranjeno da tijekom pet godina bude član uprave u bilo kojem trgovačkom društvu. Kao olakotna okolnost prilikom određivanja visine kazne uzeta mu je teška obiteljska situacija.

Već tada njegov branitelj, odvjetnik Borivoje Milošević, kazao je da je tražio oslobađajuću presudu te će se na odluku žaliti. Vrhovni sud je njegovu žalbu i prihvatio, presudu ukinuo i naložio novo suđenje.

Tijekom ponovljenog postupka tužitelj je ponovno predložio osuđujuću presudu, uvjetnu kaznu i oduzimanje imovinske koristi, ali ne u milijunima već iznos od 60.000 kuna.

Branitelj je istaknuo da je novac uziman iz SMS-a za osnivanje tvrtke u Omanu, koja je bila uvoznik njihovih proizvoda, što je i dokazano. Istaknuo je da je taj posao propao zbog Mladinićevog uhićenja 2009. godine kada su prekinute poslovne aktivnosti SMS-a, a kasnije ga je preuzeo stečajni upravitelj.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora Srđan Mladinić je ostao bez prihoda, izgubio je stan te obitelj i uništen je na sve moguće načine. Stoga je zatražio oslobađajuću presudu.

Sudsko vijeće je prihvatilo njegove argumente i oslobodilo optuženoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47