INTERVJU - ĐURO POPIJAČ

Ostao sam bez pet tajnika, a sad, eto, otišla i Bianca...

Ja sam započeti proces morao nastaviti, a svako prekrajanje dogovorenog tražilo bi novih godinu dana pregovora, kaže ministar Đuro Popijač
 Davor Pongračić/CROPIX

OPATIJA - Ocjena programa restrukturiranja nije uzmi ili ostavi, kroz njih će se prolaziti zajedno s konzultantima EK koji ovih dana dolaze pomoći AZTN-u te će zajedno s investitorima raditi na eventualnom poboljšanju tih programa, ako bude potrebno - rekao je ministar Đuro Popijač komentirajući trenutni status komunikacije s Europskom komisijom u vezi s definiranjem konačne sudbine nacionalnih navoza. A ona je zapisana u stotinama stranica materijala gdje su potencijalni kupci više ili manje pokušali zadovoljiti pravila koja smo definirali s Bruxellesom. Što ako ti programi ne prođu, spominju se sceanariji od stečaja do likvidacije, dakle trajnog zatvaranja?

- O tome sada ne želim kalkulirati.

Ali morali biste znati, u pitanju su veliki gospodarski sustavi?

- Onda ćemo o tom potom. Ipak pričekajmo da vidimo kako će programi proći u Bruxellesu.

Je li točno da je Europska komisija postavila uvjet da brodogradilišta moramo zatvoriti ako ih ne uspijemo prodati?

- Pa postoje jasna mjerila: održivi programi restrukturiranja. Jedino je to istina.

A kako ćemo ih restrukturirati ako ostanu bez posla, upravo im se to i događa?

- Postavljate zaista vrlo duboka i teška pitanja.

Svakodnevni kontakt

Kako drukčije kada je problem očito pretežak?

- Pa naravno da je, mi ovaj proces radimo u iznimno teškom trenutku, praktički bez interesa tržišta za novim brodovima. No, vjerujem da će se i ta situacija brzo okrenuti nabolje.

Postoji li zapisani ili dogovoreni rok za odgovor Bruxellesa o brodograđevnim programima?

- To je na Europskoj komisiji i AZT-u, vjerujem da će ići brzo, mi smo s njima u svakodnevnnoj komunikaciji i želimo da se to dogodi što prije.

Besmislene kalkulacije

Mislite li da je vaš prethodnik Damir Polančec početni pregovarački dio mogao bolje odraditi pa danas ne bismo bili pred odlukom biti ili ne biti?

- Danas o tome kalkulirati nema smisla. Ja sam započeti proces morao nastaviti, a svako prekrajanje dogovorenog tražilo bi novih godinu dana pregovora. Naravno da je bilo moguće, ali to bi nam uzelo nove dvije godine. Kada se 2008. dogovorio način restrukturiranja kroz privatizaciju, EK je naravno očekivao, i očekuje, da dogovor ispoštujemo.

Što vam je državna tajnica napisala u zahtjevu za neopozivom ostavkom?

- Nakon što sam čuo da je podnijela zahtjev za razrješenje, nisam stigao pročitati što je u ostavci i napisala. No, sada se moramo dogovoriti kako da se poslovi završe, barem do određene mjere. Pa vi znate da sam u prvom mjesecu ostao bez pet državnih tajnika, da sam jedno vrijeme bio sam i taman kad se krenulo nešto raditi, evo, i ona odlazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:23