OPERACIJA JUDA: IZVANREDNA PRESICA U MUP-U

OSTOJIĆ 'Policija je pratila glavnog urednika Jutarnjeg!'

Ostojić je potvrdio da je nalog za policijsku akciju, koja se vodila lani zbog curenja informacija iz istrage u slučaju Fimi Media, dao tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Akciju pod kodnim nazivom 'Juda' operativno je provodio Grbićev zamjenik Milijan Brkić
 CROPIX

ZAGREB - Na izvanrednoj konferenciji koja je održana u MUP-u ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako je provedenim nadzorom u tzv. aferi praćenja novinara utvrđeno više nepravilnosti i mogućih zloporaba.

Karamarko: 'Sve se radilo po zakonu o policiji! Ne znam zašto se svi sada prave nevješti i nitko ništa ne zna'

Rekao je i da treba prije svega razjasniti da nije bilo tajnih slušanja telefonskih razgovora novinara međutim korištena je jedna radnja tajnoga praćenja i to prema glavnom uredniku Jutarnjeg lista Mladenu Plešeu, kao i radnje izlista telefonskih brojeva prema ukupno petero novinara Jutarnjeg i Večernjeg lista dodajući da za tri novinara nije bilo izlista telefonskih poziva jer se nije moglo utvrditi kojim se brojem služe.

Također, rekao je Ostojić, kako je jedan od dokumenata, a riječ je o analizi prikupljenih podataka bio uništen. Policija ga je ipak uspjela rekonstruirati iz informatičkog sustava MUP-a. Pronađen je i policajac koji je vidio sporni dokument te je na ispitivanju priznao da ga je uništio. Protiv njega slijedi utvrđivanje odgovornosti.

Ostojić je potvrdio da je nalog za tu policijsku akciju dao tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, a operativno ju je provodio Grbićev zamjenik Milijan Brkić koji je sada glavni tajnik HDZ-a.

Ostojić je potvrdio da su informacije iz uništenog dokumenta identične onima koje je u svojoj obrani na suđenju u slučajevima Ina-Mol i Hypo banka koristio bivši premijer Ivo Sanader koji je nedavno nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Ministar nije želio komentirati je li taj dokument proslijeđen Sanaderu, ali ustvrdio je kako sama policija u tome trenutku nije imala taj dokument dok su podaci iz njega bili dostupni Sanaderu.

Također, iz niza tih postupanja jasno proizlazi da su neke od tih policijskih radnji bile usmjere prema prema Bajiću iako direktnih naloga za postupanje prema Bajiću nije bilo.

Policija će ubrzo u koordinaciji s DORH-om uputiti posebno izvješće o čitavom događaju, a iz toga će se utvrditi postoji li bilo kakva kaznena odgovornsot osoba iz MUP-a.

Ostojić je tako potvrdio izjavu Bajića kako USKOK nije tražio bilo kakve naloge za postupanje nije tražio protiv novinara već isključivo protiv sudionika postupka.

Naziv operativne akcije, koja je prema svemu sudeći bila usmjerena prema Bajiću, bio je 'Juda'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:13