NAPAD U SPLITU

Ostojić protiv homofobije: Kaznit ću policajce ako su štitili napadače na cure s Bačvica!

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na svojem je Facebook profilu napisao kako "je sigurno da će se utvrditi sve okolnosti" vezane uz premlaćivanja šest djevojaka homoseksualne orijentacije na splitskim Bačvicama u nedjelju ujutro.

- Ako je netko pogriješio onda će biti sankcioniran...Isto tako molim da se ne generalizira...Upravo raščiščavanjem i točnim činjenicama branit ćemo ugled policije i njeno profesionalno postupanje..., napisao je također Ostojić na svojem profilu.

Podsjetimo, Jutarnji list pisao je o šest djevojaka koje je napala skupina muškaraca, zbog toga što su pretpostavili da su lezbijke, na plaži Bačvice u nedjelju u 4.30 sati.

Splitski policajac o nasilju |nad gay osobama: 'Znamo kako |je taj problem riješio Hitler'

Dvije su dobile niz udaraca šakama i nogama po glavi i tijelu, a jednu od njih su i cipelarili dok je bila na podu. Sve su ih gurali, vrijeđali i prijetili govoreći im: “Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti”. Pozvale su policiju, ali dvojica policajaca koji su došli na mjesto događaja nisu priveli napadača koji jedini nije pobjegao.

Štoviše, djevojke kažu da ga je policajac oslovio prezimenom, a napadač je pred policijom prijetio djevojkama:

“Tukli smo vas prošle godine na Prajdu, tući ćemo vas opet”. Kada je jedna od djevojka prigovorila policajcima zašto to dopuštaju, policajac ju je odgurnuo tako da je pala.

Napadač im je rekao i da ne zna zašto su zvale policiju, kada im policija neće pomoći. Otišle su u policijsku postaju kako bi prijavile napad, ali su ih policajci omalovažavali i nisu ih ozbiljno shvaćali kada su rekle da se radi o zločinu iz mržnje. Djevojci koja se žalila na ponašanje policajaca koji su došli na očevid policajac je zaprijetio da će joj “opaliti trisku”.

Nasilje motivirano homofobijom nije rijetko u Splitu, ali se rijetko prijavljuje ili žrtve prešućuju pravi motiv napada. Jedan od razlog za to je upravo ponašanje policije prema žrtvama.

Ostojić je na svom profilu također napisao kako je "optužni prijedlog protiv počinitelja podesen" te kako će "PU splitsko dalmatinska koja je nadležna i izvjestit o detaljima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:25