SLUČAJ LINIĆ

Ostojić: Saborski odbor ulazi u MUP da bi izvršio kontrolu!

Ako HDZ nema što skrivati, onda ne bi trebali imati ništa protiv pododbora za nadzor MUP-a, rekao nam je izvor iz Odbora
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Slučajem anonimnih kaznenih prijava protiv vodećih oporbenih političara već ovog tjedna bavit će se saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Predsjednik toga Odbora Ranko Ostojić (SDP) izjavio nam je da je u petak taj Odbor zaprimio predstavku SDP-ova zastupnik Slavka Linića koji od Odbora traži da se ispita slučaj anonimne kaznene prijave kojom ga se tereti za pronevjeru novca namijenjenoga kupnji oružja za obranu.

Odbijanje nadzora

Na sutrašnjoj sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić predložiti će da Odbor ode u direktni nadzor u MUP i istraži sve okolnosti anonimne prijave protiv Linića, a pogotovo u svjetlu najnovijih optužbi Damira Polančeca da su anonimne prijave pisane po nalogu ravnatelja policije Olivera Grbića.

- U svoj predstavci Linić upozorava da je policija zloupotrijebila svoje ovlasti i Odbor to mora ispitati - najavio je Ostojić. Zbog toga će predložiti članovima Odbora da se osnuje poseban pododbor koji bi otišao u direktni nadzor u policiju.

Hoće li međutim HDZ-ovci pristati na prijedlog Ostojića teško je reći budući da ne pristaju na istražno povjerenstvo. U oprobenim redovima međutim smatraju kako bi HDZ-ovo odbijanje nadzora u MUP-u samo bio dokaz da nešto skriva.

A direktan nadzor u MUP-u značio bi, objašnjava neslužbeno jedan član Odbora, dobiti odgovor na pitanje kakav je bio put anonime prijave protiv Linića dakle tko ju je i kada uputio.

Spreman za suočavanje

Iako je ravnatelj policije Oliver Grbić s prošlotjedne konferencije za novinare poručio da se spreman suočiti s Damirom Polančecom pred saborskim istražnim povjerenstvom, premijerka Kosor u ponedjeljak je izjavila da ne vidi potrebe za njegovim osnivanjem.

Naime, vrlo je vjerojatno da bi oproba tražila da iskaz pred povjerenstvom dade i sama premijerka Jadranka Kosor kako bi se rasčistile Polančecove tvrdnje da je vrhu HDZ-a, pa dakle i njoj samoj prenio Grbićevu sugestiju da HDZ uzvrati pisanjem anonimnih kaznenih prijava protivg oporbenih lidera, te da su Karamarko i visoki policijski operativci detaljno izvijetili vrh HDZ-a o nalazima policijske kriminalističke obrade u slučaju kamioni.

Sjednica VNS-a

Na predstojećoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su za 30. svibnja zbog slučaja Linić sazvali premijerka Jadranka Kosor i predsjednik države Ivo Josipović, predstavnici MUP-a predstavit će izviješće i kronologiju događaja - kazao nam je glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Krunoslav Borovec, ali nije htio reći koji će dokumenti biti prezentirani. Na pitanje je li MUP pokrenuo internu istragu o navodima Damira Polančeca koji terete ravnatelja Policije Olivera Grbića, Borovec je odgovorio da nema potrebe da se paralelno vodi više istraga.

Premijerka Kosor je još u nedjelju izjavila da Vlada i MUP imaju spremnu svu potrebnu dokumentaciju za tu sjednicu, te da će na njoj biti i ravnatelj policije Grbić kao i svi oni koji o toj temi imaju što reći. Koji su to osobe, u njezinu uredu za javnost nismo uspjeli doznati.

Na pitanje upućeno u Ured predsjednika o tome koje su dokumente i osobe će šef države i njegov savjetnik na nacionalnu sigurnost Saša Perković predložiti za sjednicu VNS-a do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor, uz obrazloženje da je predsjednik u Finskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:05