BIVŠI PREMIJER DANAS NA ISPITIVANJU

Osumnjičen i HDZ:Sanader uzeo i 6,5 milijunakuna za crni fond stranke!

Sanader zbog ozljede noge ne može iz Remetinca pa će ga USKOK u 13 sati ispitati u zatvoru
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Bivšeg premijera Ivu Sanadera i drugog dana njegova boravka u Remetincu posjetili su njegovi odvjetnici Goran Suić i Čedo Prodanović. Članovi Sanaderove obitelji nisu dolazili.

Želi na slobodu

- Sanader ne želi da mu članovi obitelji dolaze u posjet jer se samo stvara halabuka i medijski pritisak - prenijeli su Sanaderovu poruku njegovi branitelji. Odvjetnik Prodanović najavio je da će tražiti da se Sanader brani sa slobode.

- Ako ga puste iz pritvora moguće je da se vrati i u Sabor - izjavio Prodanović ispred Remetinca. Kako doznajemo, obrana će već danas podnijeti žalbu na rješenje o istražnom zatvoru.

Danas će se Sanader tužiteljima USKOK-a prvi put formalno očitovati o optužbama za koje ga se tereti. Prema svemu sudeći, najprije će biti ispitan o aferi Fimi-Media.

Otvoreno šest istraga

Ako se sve bude odvijalo prema uhodanoj proceduri, Sanader će svoju obranu iznositi u sobi za ispitivanje u USKOK-u u Gajevoj. No, postoji velika mogućnost i da Sanader bude ispitan na drugom mjestu. Barem su dvije opcije: u prostorijama tzv. policijskog USKOK-a na Senjaku ili u Remetincu.

Poznato je da je USKOK protiv Sanadera otvorio šest istraga, a u međuvremenu je pokrenuta i sedma, vezana za “crne fondove” HDZ-a. Iako za to nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu, niz informacija govori u prilog tome da je nova istraga obuhvatila slijevanje novca od raznih “donacija” u stranačku blagajnu. Dio tih provizija prije je bio procesuiran kao davanje mita nekim direktorima, primjerice Ivanu Mravku.

Crni fond

No, pokazalo se da taj novac nije završio kod Mravka, nego se preko Mladena Barišića slio u “posebni fond” kod šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević.

Prema svemu sudeći, sada su Mravak, Barišić, Pavošević i Sanader okrivljeni u posebnom predmetu za prikupljanje nezakonitih provizija u “crni fond” HDZ-a, koje su trošili za privatne i stranačke potrebe. Kako doznajemo, u jednoj točki novog naloga spominje se da je “pribavljena protupravna imovinska korist za HDZ od najmanje 6,5 milijuna kuna”, što je zapravo korak do stavljanja stranke kao pravne osobe na popis okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:32