UHVAĆEN CARINIK>>>DOVEZAO SE U ODORI

Barišićevo kumče palo sa 600 stolnjaka u prtljažniku Passata

Dok je Renato I. bio šef smjene na Bregani, bez carinjenja su prolazili šleperi tekstila, a protiv njega je istragu vodio i OLAF zbog šverca cigareta
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Renato I., carinik kojem je Mladen Barišić , njegov bivši ravnatelj, ujedno i krsni kum “pao” je u nedjelju na graničnom prijelazu Harmica sa 600 stolnjaka.

Stolnjake je krijumčario u krovnoj prtljažnoj kutiji i prtljažniku “Passata” karavana, a u švercu ga je uhvatio šef smjene. U prtljažniku je bila i hrana za pse i mačke.

Na granični prijelaz sa slovenske strane dovezao se u odori u 5.20 sati, a imao je peh jer je policija tog jutra očekivala dilere pa je bio sumnjiv. Stolnjake je vozio za kineske veletrgovce, čiju je robu inače često carinio na Žitnjaku. Napisan mu je samo prekršaj, a on je dao otkaz kako bi izbjegao nečasni otpust.

Ovo mu nije prvi slučaj krijumčarenja, jer su ga jednom uhvatili i slovenski carinici, ali je na hrvatskoj carini cijeli slučaj zataškan zahvaljujući moćnom kumu.

Istraga tajne službe

Renato I. dugo je godina bio zaštićen. Od 2004., kada je došao na mjesto carinika na Bregani, brzo je napredovao. Međutim, postojale su indicije da je sudjelovao u puno ozbiljnijim slučajevima krijumčarenja tekstilne robe, što je istraživala i obavještajna služba. Tajnim agentima 20. veljače 2007. dojavljeno je o šleperu sa 25 tona tekstila koji će proći preko Bregane. Oni su dojavu proslijedili policiji, koja je zaustavila šleper, ali vozaču nisu oduzeli mobitel, pa je upozorio carinika i vozača drugog šlepera koji se vratio u Sloveniju.

Tada je šef smjene bio Renato I. Roba je bila u vlasništvu A. G., trgovca tekstilom i Barišićeva prijatelja. Dokumentacija o robi nije bila uvedena u informacijski sustav, a to je napravljeno tek nakon što je vozač šlepera obavijestio svoju vezu na carini da ga je zaustavila policija.

Carina šuti o stolnjacima

Dva mjeseca od tog otkrića Renato I. bio je sumnjiv i u tijeku međunarodne istrage o švercu cigareta u kojoj je sudjelovao i OLAF , nakon čega je smijenjen s Bregane. Naime, istražujući šverc cigareta, slovenska carina i policija uhapsile su svog carinika koji je propuštao šlepere. Ustanovili su da su šleperi u Sloveniju ulazili s Bregane u vrijeme kad su u smjeni na hrvatskoj strani bili Renato I. i njegov slovenski kolega.

Iako Carinska uprava redovito izvještava o krijumčarenju tekstila, prešutili su slučaj “stolnjaci”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:49