SLUČAJ FIMI - MEDIA

Potvrđena nagodba Mravka i USKOK-a: Bivši šef HEP-a dobio 1,5 godinu zatvora. Postaje svjedok protiv HDZ-a

Sud je odredio kako se osuđenicima neće oduzimati imovina jer su 600 tisuća kuna pribavili za HDZ, a ne za sebe
Ernestinovo, 061009.Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader bio je na svecanosti pocetka radova na izgradnji dalekovoda Hrvatska (Ernestinovo) - Madjarska (Pecs). Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak, Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Ivan Suker.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio je nagodbu s USKOK-om u kojoj je priznao da je 2007. po nalogu tadašnjeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600 tisuća kuna te je stoga osuđen na blažu kaznu - godinu i pol dana zatvora.

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda prihvatilo je na ročištu zatvorenom za javnost nagodbu Mravka i USKOK-a. Mravak je novinarima kasnije potvrdio da je do nagodbe došlo te je dodao kako je još prije godinu i pol dana najavio da će se 'braniti istinom bez obzira na posljedice za njega'.

Njegov je odvjetnik Branko Šerić istaknuo da će, ukoliko presuda pravomoćna, Mravak morati odslužiti još godinu dana zatvora jer je šest mjeseci proveo u pritvoru. Naglasio je i kako je Mravak u slučaju Fimi media dobio 'parcijalni imunitet te da će biti svjedok optužbe'.

Protiv Mravka, te direktora HEP proizvodnje Petra Čubelića i člana HEP-ove uprave Željka Kljakovića Gašpića, USKOK je u studenom podigao optužnicu kojom ih se tereti da su 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljube Bušića i Ante Matića zatražili dva milijuna eura mita za poslove gradnje pogona termoelektrana .

Dobivenih 600 tisuća mita Mravak je proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a koji je i naredio traženje mita.

Mediji nagađaju kako se USKOK odlučio na nagodbu s Mravkom ne bi li on posao svjedok u slučaju Fimi media, gdje je uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te više fizičkih i pravnih osoba optužen i HDZ u čije se crne fondove navodno slijevao novac izvučen iz ministarstava i javnih poduzeća.

I ostala se četvorka suoptuženika nagodila s USKOK-om pa su Čubelić i Kljaković kao i Mravak osuđeni na godinu i pol dana zatvora dok je čelnik Monting PIM-a Bušić osuđen na deset mjeseci zbog davanja mita, a njegov kolega Matić na sedam mjeseci uvjetnog zatvora.

Sud je odredio kako se osuđenicima neće oduzimati imovina jer su 600 tisuća kuna pribavili za HDZ , a ne za sebe. Presudom je optuženima određena i sigurnosna mjera dvogodišnje zabrane obavljanja dužnosti.

USKOK je zadovoljan postignutom nagodbom, a tužiteljica Vanja Marušić slikovito je opisala slučaj - 'pet prema nula za USKOK'. Podsjetila je javnost da su se sva petorica optuženika sami obratili USKOK-u i predložili nagodbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:27