VAŽAN POSJET

OTKRIVAMO DETALJE PREKRETNIČKOG POSJETA KINESKOG PREMIJERA HRVATSKOJ Li Keqiang u 4 ujutro zvao šefa moćnog kineskog brodogradilišta za spas Uljanika

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Kineski premijer Li Keqiang je, predvodeći državno izaslanstvo od čak 250 članova, svoj prvi posjet Hrvatskoj i susret s premijerom Andrejem Plenkovićem jučer odradio u velikom stilu. Osim što je najavio mogućnost povećanja međusobne robne razmjene (trenutačno je na oko milijardu eura) i izrazio spremnost na veći uvoz roba iz Hrvatske, otvoreno je iskazao interes NR Kine za ulazak u golemi infrastrukturni projekt, gradnju i upravljanje nizinskom prugom na dionici Rijeka - Karlovac.

Kako neslužbeno doznajemo, za to bi Hrvatska mogla raspisati natječaj za koncesiju na čak 50 godina, ali taj projekt, kao i sam model financiranja, još nije definirala. Europska komisija je prije nekoliko godina tu dionicu pruge vrijednu oko milijardu eura odbila financirati, ali navodno sada u Bruxellesu o tome ipak razmišljaju vezano uz iduće proračunsko razdoblje koje počinje 2021. godine. Za Kinu je nizinska pruga pak interesantna kao dio njene strategije povezivanja s Europom i širenja trgovinskih ruta, poznato kao inicijativa Jedan pojas, jedan put.

Proširenje terminala

Osim toga, doznajemo, nekoliko kineskih kompanija, a među njima i jedna velika luka, upravo razmatraju prijavu za koncesiju za upravljanje i razvoj kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci. Taj je natječaj otvoren i traje do 3. svibnja, a također se nudi koncesija na 50 godina, te navodno ima i zainteresiranih kompanija iz Europske unije. Ulaganje koncesionara u proširenje terminala i povećanje njegovih kapaciteta, što je hrvatska velika želja, moglo bi dosezati oko 200 milijuna eura. Jasno, mogućnost ozbiljnog razvoja biznisa u luci Rijeka povezana je s izgradnjom nizinske pruge koja bi Rijeku preko Zagreba povezala s Budimpeštom i dalje s ostatkom Europe.

U gospodarskom smislu je jučerašnji posjet kineskog premijera Zagrebu donio još jednu potencijalno važnu novost: Kinezi su najavili da bi mogli biti strateški partneri za Uljanik Grupu, o čemu će biti razgovora u Zagrebu 16. travnja, kada dolaze predstavnici jednog od vodećih državnih kineskih brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation), kako nam je potvrdio ministar gospodarstva Darko Horvat. Navodno je kineski premijer posredovao u dogovaranju tog sastanka. Kako nam je rekao izvor blizak Vladi, u srijedu je u četiri sata ujutro, nakon što je u Zagrebu večerao s Plenkovićem, telefonski kontaktirao šefa brodogradilišta i prenio mu poruku o krizi u Uljaniku.

Zagreb, 100419.
Klovicevi dvori.
Kineski premijer na otvorenju Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma u Klovicevim dvorima.
Na fotografiji: Li Keqiang.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Dijamantno razdoblje

“Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa”, rekao je Li Keqiang, premijer drugog po veličini svjetskoga gospodarstva, na otvorenom dijelu sastanka u Vladi. U izjavama za medije nakon sastanka, bio je manje slikovit, ali obojica su premijera vrlo entuzijastično dala do znanja da odnose Kine i Hrvatske dižu na višu razinu. Atmosfera uoči i za vrijeme sastanaka te za brojnih pojavljivanja pred medijskim kamerama tijekom dana bila je vrlo srdačna. Premijeri su prilično opušteno i šetali po Gornjem gradu, do Klovićevih dvora gdje je otvorena izložba “Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život”, budući da je policija zatvorila taj dio grada za javnost. One koji su baš morali nešto obaviti, a među njima su bili i studenti te novinari, policijski su službenici legitimirali i u grupama provodili do lokacija.

Plenković je za govornicom u Banskim dvorima, stojeći pored Lija, naglasio da se radi o posjetu od “prekretničkog značaja”, kineskog je premijera nazvao prijateljem te najavio da se sada otvara velika šansa za hrvatske izvoznike i cijelo hrvatsko gospodarstvo. Pritom je naglasio kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Kine “dodatno oplemenjeni” kroz inicijativu Kina+16, koja je sastavnica Jednog pojasa, jednog puta, te da je i Europska unija s Kinom dan ranije postigla zajedničku izjavu koja govori o napretku u odnosima. Li se pak o Hrvatskoj izražavao u samim komplimentima, opisujući je kao “lijepu zemlju s tisuću otoka”, spominjao čak i Marca Pola, “čovjeka koji je povezao Istok i Zapad i rođen je na otoku Korčuli” te hvalio hrvatske nogometaše i poljoprivredne proizvode koje je kušao.

“Uživao sam u hrani na banketu dobrodošlice i siguran sam da i svi Kinezi imaju iste želje”, poručio je. Na tom je banketu s hrvatskim premijerom odmah po dolasku u Zagreb u utorak navečer razgovarao “duboko i detaljno o pitanjima od zajedničkog interesa”, a u srijedu je poručio da će jačati suradnju s Hrvatskom kroz Jedan pojas, jedan put.

“Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu”, izjavio je Li Keqiang.

Digitalizacija

Inače, bio je to šesti susret Lija i Plenkovića u samo dvije i pol godine, a službeni odnosi Zagreba i Pekinga krenuli su uzlaznom putanjom nakon što je kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation prošle godine izabrana za graditelja Pelješkog mosta.

Zagreb, 100419.
Banski dvori.
Andrej Plenkovic primio predsjednika Drzavnog vijeca Lija Keqianga u Banske dvore.
Na fotografiji:  Li Keqiang,  Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dvije zemlje potpisale su u srijedu šest sporazuma, a njihovo predavanje iz ruke u ruku ministara i državnih dužnosnika održano je pred medijima i kamerama te je opisano kao “svečana ceremonija”. Radi se o memorandumima o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u području posebnih oblika turizma, potom protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu te također i memorandumu o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.

Još četiri sporazuma predstavnici dviju država potpisat će u petak u Dubrovniku za vrijeme održavanja 8. summita Kina+16, inicijative u kojoj je 11 članica Europske unije iz srednje i istočne Europe te Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Jučer je usvojena i zajednička izjava dviju vlada. Među ostalim, tu se kaže da “obje strane izražavaju međusobno razumijevanje i poštovanje razvojnih putova koje su izabrale”, što je važno jer, ne zaboravimo, Kina je komunistička zemlja. U političkom i diplomatskom smislu je pak važna da će Hrvatska, djelujući u okvirima određenim članstvom u Europskoj uniji, ostati predana razvoju suradnje s Kinom, kao i da potvrđuje da će nastaviti biti “čvrsto privržena načelu Jedne Kine, te da će obje strane podupirati i imati razumijevanja za međusobna stajališta u pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja za obje zemlje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:21