TURBULENCIJE U VRHU

OTKRIVAMO DETALJE S BURNE SJEDNICE NA KOJOJ SU SMIJENJENI STIER I KOVAČ 'Prije dvije godine Plenkoviću se ništa nije dogodilo, a nas se smjenjuje!'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Lovro Kuščević novi je politički tajnik HDZ-a, dok je Davor Božinović postao međunarodni tajnik, a Ante Sanader potpredsjednik Kluba zastupnika. Tako su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke ekspresno smijenjeni dosadašnji tajnici Davor Ivo Stier i Miro Kovač.

”To su dvostruki kriteriji, kada je prije dvije godine u HDZ-u bilo rasprave u kojoj je sudjelovao Andrej Plenković ništa mu se nije dogodilo, a nas se smjenjuje”, rekao je na sinoćnoj sjednici predsjedništva HDZ-a Miro Kovač.

Zagreb, 040618. 
Trg zrtava fasizma.
Sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZa.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, predsjednik Vlade RH, Gordan Jandrokovic, predsjednik Hrvatskog sabora i Davor Ivo Stier, ministar Oleg Butkovic. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX, Goran Mehkek
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i Davor Ivo Stier te Oleg Butković prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a

Do smjene je došlo nakon gotovo dvosatne rasprave u kojoj je Božidar Kalmeta pokrenuo pitanje odgovornosti dvojice tajnika. ”Tako to ne može, mora postojati jedinstvo”, rekao je.

Stranački vrh zamjerio je Stieru i Kovaču istupe na saboru stranke, a dosadašnji politički tajnik rekao je da u stranci kao što je HDZ mora postojati konstruktivna kritika.

”Logično je da se govori i o negativnim stvarima, to upravo pokazuje snagu HDZ-a”, rekao je Stier, a Kovač se javljao za riječ u više navrata i ponavljao da je najopasnije ako postoje različiti kriteriji. ”Kada je Plenković iznosio stavove koji nisu bili po volji tadašnjem vodstvu stranke ništa mu se nije dogodilo”.

Sam predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predložio je promjene obrazloživši ih potrebom da se stranka osvježi, pa je između ostalog predložio da Ante Sanader bude potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, a Sunčana Glavak savjetnica za medije.

Zagreb, 040618. 
Trg zrtava fasizma.
Sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZa.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX, Goran Mehkek
Sjedništva Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Izbor Lovre Kuščevića za političkog tajnika znači kompromis između tvrđe struje u stranci i Plenkovićevih ljudi, dok je izbor Davora Božinovića za međunarodnog tajnika isključivo odluka Andreja Plenkovića, kojem je on jedan od najbližih suradnika. Kuščević je bio i izbor Tomislava Karamarka, a kada je bivši šef HDZ-a već padao Kuščević je izjavljivao ”njegov odlazak iz Vlade nije prihvatljiv”. Kuščević je pravnik iz Supetra i tri je puta bio gradonačelnik Nerežišća u kojem je osigurao 7000 kuna za roditelje koji dobiju dijete. Bio je poznat i po vrlo tvrdim, desnim stavovima koje je zastupao i Milijan Brkić, ali je u posljednje vrijeme iskazivao lojalnost šefu stranke. Davor Božinović ide u red najodanijih Plenkovićevih suradnika s kojim se konzultira o svim odlukama, ali u samom HDZ-u, prije svega kod desne struje, ne uživa punu podršku.

Zagreb, 040618. 
Trg zrtava fasizma.
Sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZ-a.
Na fotografiji: Miro Kovac.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX, Goran Mehkek
Miro Kovač prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a

Nezadovoljstvo Andreja Plenkovića kada je riječ o političkom tajniku stranke Davoru Ivi Stieru počelo je u trenutku kada je šef stranke odlučio prekinuti suradnju s Mostom. Stier se tada otvoreno suprotstavio toj odluci, jer je smatrao da je Most bliži HDZ-u nego što je to HNS, ali je ostao u manjini. Dvojica prijatelja, bivši europarlamentarci, koji su iz Bruxellesa zajedno krenuli u rušenje Tomislava Karamarka tada su zahladili odnose, ali su nastavili komunikaciju. U međuvremenu je Stier dao ostavku kao ministar vanjskih poslova, ali je ostao na mjestu političkog tajnika. ”Bolje ću moći tako utjecati na promjene u stranci”, rekao je i najavio da će se posvetiti izradi statuta koji bi omogućio na svim nivoima glasanje po principu 'jedan član, jedan glas'.

Plenković je Stiera sve više izolirao od donošenja odluka, a kada je politički tajnik još u nekim situacijama pokazao da se ne slaže sa stranačkim vrhom odnosi su se dodatno zahladili. Kulminacija je nastupila za vrijeme rasprave oko ratifikacije Istanbulske konvencije kojoj se Stier energično suprotstavljao. Zastupao je stavove koje je imala i Katolička crkva, a Plenković je tražio puno jedinstvo od svih iz stranačkog vrha, pa i Stiera. Tada je bilo posve jasno da je njihov odnos trajno narušen.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač od početka nije imao harmonične odnose s Plenkovićem, nakon što je premijer odlučio da ga smijeni s mjesta šefa diplomacije i na Zrinjevac pošalje Stiera. Međutim, Kovač je dobro prošao na izborima, imao je čvrstu bazu u Dalmaciji i Plenković ga je stavio za predsjednika Odbora za vanjsku politiku Sabora. Kada je došla na red rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije tražio je da se glasa po savjesti, pa je kao i Stier glasao protiv. Kada su se počele širiti priče da obojica imaju ambicije postati predsjednici HDZ-a, ako budu raspisani stranački izbori, Plenković je shvatio da je došao trenutak da ih treba maknuti iz stranačkog vrha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:22