IMENOVANJA

OTKRIVAMO JOŠ JEDAN SUKOB OREŠKOVIĆA I KARAMARKA Premijer odbio njegova kandidata za OTC

Mato Botica novi je šef Odašiljača i veza, a plan je bio instalirati ga na mjesto Irene Peharde u OTC-u
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministar prometa Oleg Butković prošlog je tjedna za šefa Uprave državne tvrtke Odašiljači i veze imenovao Matu Boticu, nekadašnjeg vršitelja dužnosti Operativnog centra za nadzor. Po istom principu, bez odluke Vlade, kao što je imenovao nove šefove HAC-a, HC-a i HŽ Infrastrukture, imenovan je šef OIV-a do provedbe natječaja za izbor šefa tvrtke.

No, toj je odluci, kako doznajemo, prethodio kadrovski sukob premijera Oreškovića i prvog potpredsjednika Karamarka. Naime, Karamarko je predvidio da Vlada Boticu imenuje na čelo Operativnog tehničkog centra umjesto sadašnje ravnateljice Irene Peharde. No, premijer Orešković tome se oštro usprotivio.

Imenovanje ravnatelja OTC-a u domeni je Vlade, a odluku potpisuje premijer. Orešković je odbio Karamarkov prijedlog o smjeni Peharde i imenovanju Botice, što je još jedna od točki sukoba premijera i Karamarka. Tako je Karamarku iz ruku izmaknulo još jedno imenovanje u sektoru obavještajne zajednice.

No, ubrzo je za Boticu pronađeno novo radno mjesto. Osim Botice, odlukom ministra Butkovića u OIV je došao još jedan bivši djelatnik Obavještajne zajednice. Riječ je o Anti Grpcu. On je, kako doznajemo, do prije dvije godine bio djelatnik Sigurnosno-obavještajne agencije. Naši nam sugovornici kažu da njih dvojica sigurno nisu odabranici ministra Butkovića, nego je to nalog Tomislava Karamarka. O kako je tajnovitom imenovanju riječ, najbolje govori podatak da, za razliku od promjena uprava u drugim tvrtkama, Ministarstvo prometa o imenovanju čelnika OIV-a nije objavilo ni riječ. Butković je imenovanja privremenih uprava pojedinih državnih tvrtki objašnjavao okončanjem mandata tadašnjih uprava. No, u slučaju Uprave OIV-a to nije bilo tako. Naime, iz OIV-a su pojasnili da članovima Uprave mandat istječe za godinu dana. Botica je za tehnički nadzor i prisluškivanje bio zadužen u vrijeme dok je ta uprava bila dio Protuobavještajne agencije.

Nakon formiranja SOA-e i osnivanja Operativno-tehničkog centra Botica je imenovan za v. d. ravnatelja OTC-a. Prema tvrdnjama medija, po nalogu Tomislava Karamarka. Na tom je mjestu bio sve do kolovoza 2013., odnosno do izbijanja afere s nezakonitim curenjem ispisa telefonskih poziva. Botica je, navodno, tada bio i predmet policijske obrade, što je on demantirao.

Proteklih je dana kadrovske poteze povukao i novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić. On je Tomislava Renića, načelnika Centra SOA-e Zagreb, povukao u ravnateljstvo agencije.

Iako se u medijima kalkuliralo da je on smijenjen te da to ima veze s provalom u stan predsjednika Uprave Ine i krađom dokumenata agencije Grizli, naši nam sugovornici tvrde da to apsolutno nije točno. Renić je na čelu Centra SOA-e Zagreb bio deset godina i odlučeno je da je vrijeme za promjenu kadrova. Do te promjene došlo je prije navedenih događaja pa to nikako ne može biti povezano, kažu nam sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:54