PREMIJER ZA JUTARNJI

Plenković iznio nepoznat detalj: ‘Čak mi je i Vaso Brkić govorio - nemoj s njima... Rimac? To je bila pogreška‘

‘Ja sam tu bio naivan, moram reći. Mislio sam, hajde možda, mladi ljudi...‘

Andrej Plenković

 Screenshot JL

U posljednjem predizbornom intervjuu, kojeg je danas dao Jutarnjem listu, Andrej Plenković govorio je, među ostalim, o tome na koji je način promijenio HDZ od preuzimanja stranke 2016. godine, a pritom se posebno osvrnuo na Most koji mu je bio koalicijski partner u dijelu prvog mandata.

- Nakon prijevremenog raspuštanja Sabora i pada Oreškovićeve vlade zbog velike nestabilnosti i nepovjerenja između HDZ-a i Mosta, nemojte zaboraviti da je Orešković de facto produkt ucjene Mosta prema Karamarku. Pa nije da Karamarko nije htio biti premijer. Oni su ga ucijenili i rekli ne možeš ti biti. Postoje političke stranke čiji je jedini kapacitet i borba za glas na ovim izborima da bi imali ucjenjivačkom sposobnošću nakon izbora. Most je tu eklatantan primjer, započeo je Plenković o rivalima i bivšim partnerima.

- Ja sam tu bio naivan, moram reći, tad mi je čak i Vaso Brkić rekao da ne idem s njima, oni su čudni, da ga malo parafraziram. I imao je pravo. Ja sam bio naivan. Mislio sam, hajde možda, mladi ljudi, ideološki bliski. Moja potpuna pogreška jer ih nisam poznavao. Kad sam ih upoznao, shvatio sam da ne preporučujem nikome, pa ni SDP-u jer su oni potpuno nepouzdani ljudi koje sad vodi sama mržnja jer sam ih ja izbacio iz vlade zbog nelojalnog dizanja ruke protiv Marića u vladi u kojoj sjede, pojasnio je Plenković što misli o Mostu.

Cijeli intervju s Plenkovićem možete pročitati OVDJE.

O Josipi Rimac

Je li vam fascinantna tolika politička mreža Josipe Rimac?

- Je. To je greška bila, rekao je.

Ona čak nije bila ni vaš kadar, ona je bila Karamarkov i Brkićev kadar. Zašto ste je vratili u Vladu?

- Pogrešna procjena. Mi nemamo previše mladih žena koje su bile tako profilirane. Gledate da budete malo uključivi, ona je mlada u tom trenutku, 36-37 godina. Ja u tom trenutku ne znam za ništa od ovog, kako bih znao? Nismo se mi družili na kavama. Odnos nam je bio poznanički.

Nije bilo ‘lipoto-radosti‘?

- To su generičke poruke. To nije afektivan odnos nje prema toj osobi. Ona je sa svima tako komunicirala ‘dušo, srećo‘. Ona ima takav stil komunikacije. Ona i ja nismo imali takav odnos da bi tako pisali. Naša logika je bila da netko tko je bio gradonačelnik malo pomogne na pitanjima u Ministarstvu uprave koja se tiču lokalne samouprave, pa nismo je stavili da bude ministrica financija. Bit svega je da oni koji su trebali reagirati, trebali su reagirati 2015. Milanović, ako tada nisi reagirao, onda šuti sada, čime se ti baviš, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:29