IZMJENE ZAKONA

OTKRIVAMO KAKO JE 'ŠTEDIO' KUŠČEVIĆ Apsurdni rezultat reforme bivšeg ministra: Snizili im rang zbog 'uštede', a plaće im skočile za 588 kuna

 
Lovro Kuščević
 Bruno Konjevic / CROPIX

Budući ravnatelji upravnih organizacija u ministarstvima, koji će biti odabrani na natječaju nakon što su novim Zakonom o sustavu državne uprave od 18. srpnja ukinuta mjesta pomoćnika ministara, imat će veću osnovnu plaću kao rukovodeći državni službenici, nego da su ostali državni dužnosnici, doznaje Jutarnji list.

Naime, intencija bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića bila je da se izmjenama Zakona ukine 95 dužnosničkih položaja u ministarstvima na način da se umjesto pomoćnika ministara koji su dužnosnici i koje politički imenuje Vlada na prijedlog ministara, uvedu mjesta ravnatelja koji se biraju na natječaju, te da se osim ideje da se uprava profesionalizira i depolitizira, postignu i neke uštede, jer dužnosnici imaju veća materijalna prava.

I iako će se neke uštede i postići jer budući ravnatelji uprava neće kao nekadašnji pomoćnici ministara imati pravo na različite naknade, poput naknade za odvojeni život, naknade za prehranu, stan, automobil, činjenica je da će im plaće biti veće jer je Vlada promijenila osnovicu za izračun plaća za državne službenika. Od 1. rujna ta osnovica iznosi 5695,87 kuna bruto, dok je do 31. kolovoza iznosila 5584,19 kuna bruto. Kuščević je, dakle, htio da im plaća sa starom osnovicom ostane ista kao i ona koju su primali dotad (oko 20.500 kuna bruto), no budući da je Vlada s 1. rujna podigla osnovicu za službenike, njima će sada osnovna plaća, za one koji imaju pet godina radnog staža, biti u bruto iznosu veća za 588 kuna.

Osnovica za državne dužnosnike, naime, iznosi 3890 kuna bruto i množi se s koeficijentom za pomoćnike koji iznosi 5,27 (do razrješenja će primati toliku plaću), a za državne službenike osnovica od 5695,87 kuna bruto množi se s koeficijentom od 3,7 za ravnatelja upravne organizacije.

Iz Ministarstva uprave pojašnjavaju kako je jedan od glavnih ciljeva ukidanja dužnosničkog mjesta pomoćnika ministara profesionalizacija i depolitizacija javne uprave.

Natječaji podložni žalbama

- Kad se govori o racionalizaciji, svakako treba uzeti u obzir pravo na stan, naknadu za odvojen život kao i ostale dužnosničke beneficije koje državni službenici nemaju, pa su shodno navedenom davanja za ravnatelje zapravo manja - kažu u Ministarstvu uprave, koje je preuzeo novi ministar Ivan Malenica, bivši dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Dodaju kako im i nije bila namjera da plaće budu manje jer je situacija na tržištu rada trenutno takva da su plaće u privatnom sektoru, bilo da se radi o IT sektoru, graditeljstvu, pravnim stručnjacima, puno veće nego li u državnoj službi.

- Jedan od načina kako afirmirati stručnjake da se prijave na natječaj i postanu ravnatelji uprava koji će nastaviti započete projekte i osmisliti nove je upravo kroz novčanu naknadu koja je, kada se sve uzme u obzir, zanemarivo veća nego li kod pomoćnika - zaključuju u Ministarstvu uprave.

Na snagu je 1. kolovoza stupio na snagu i novi Zakon o državnim službenicima, a sukladno članku 74.a, ravnatelja upravne organizacije u sastavu ministarstva imenuje Vlada, na prijedlog ministra, na temelju javnog natječaja, na razdoblje od četiri godine. To znači da neka nova Vlada ljude koji budu odabrani na natječajima neće moći smijeniti do isteka tog razdoblja. A pretpostavka za raspisivanje javnog natječaja je prethodno utvrđivanje radnog mjesta ravnatelja u pravilniku o unutarnjem redu ministarstva, koji obuhvaća naziv radnog mjesta, opis poslova, uvjete za raspored.

No, kako doznajemo, dosad nijedno ministarstvo nije utvrdilo navedena radna mjesta u pravilniku o unutarnjem redu. Ministarstvu uprave samo je Ministarstvo obrane (MORH) podnijelo zahtjev za davanje prethodne suglasnosti i predmet je, kažu u Ministarstvu uprave, u radu. No, rok nije zadan, pa se ne može reći da se s time kasni, a u Ministarstvu uprave predviđaju da će se prvi natječaji početi raspisivati krajem listopada. Kako bilo, budući da su natječaji podložni žalbama, do iduće godine ne treba očekivati da će biti odabrani novi ravnatelji uprava u ministarstvima.

Uvjeti na natječaju

Također, prema Zakonu o državnim službenicima, članak 50. definira zabranu rasporeda državnih dužnosnika na radna mjesta službenika bez postupka prijma u državnu službu putem javnog natječaja. U tom postupku, prema Zakonu, državni dužnosnici ne smiju imati povlašten položaj. To znači da nijedan sadašnji pomoćnik neće moći automatski postati ravnatelj, već će morati zadovoljiti uvjete na natječaju.

- U pravilniku o unutarnjem redu za radno mjesto ravnatelja upravne organizacije u sastavu ministarstva treba navesti uvjete iz članka 29.a Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi: sveučilišni diplomski studij ili diplomski specijalistički stručni studij, najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, istaknuti rezultati u području od značaja za rad državnog tijela, te ostale uvjete ovisno o zahtjevima radnog mjesta - pojašnjavaju u Ministarstvu uprave.

To znači da neki sadašnji pomoćnici i neće zadovoljavati uvjete za ravnatelja pa se neće moći javiti na natječaj. Neki pak više i ne žele biti u ministarstvima te se planiraju vratiti na radna mjesta na kojima su bili prije. U nekoliko ministarstava koja smo kontaktirali ima različitih slučajeva. U jednome je pomoćnik već najavio da će se vratiti u jednu poslovnu banku, u drugome, kažu neslužbeno, pomoćnici imaju neke bolje ponude za poslove u privatnom sektoru, kod nekih su ljudi pred mirovinom pa neće više raditi u ministarstvu, a ima i onih koji planiraju iskoristiti pravo na šest plus šest.

Naime, dužnosnici imaju pravo nakon razrješenja na punu plaću koju su primali šest mjeseci, a drugih šest mjeseci na pola plaće. To pravo mogu koristiti ako su na dužnosti bili najmanje godinu dana i ne zapošljavaju se odmah na neko drugo radno mjesto. Pravo na tri mjeseca pune plaće i tri mjeseca pola plaće imaju i oni dužnosnici koji su radili više od tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:03