STRATEGIJA VLADE

OTKRIVAMO MILANOVIĆEV PLAN Hrvatska prebacuje bojne otrove da vrati Inina naftna polja u Siriji

Sudjelovanjem u transportu sirovina za bojne otrove iz Sirije, Hrvatska će imati snažne argumente za povratak Ine u tu zemlju
 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska vlada blizu je donošenja pozitivne odluke o pretovaru kemikalija iz Sirije, koje su namijenjene izradi smrtonosnih bojnih otrova, doznaje Jutarnji iz izvora bliskih Banskim dvorima.

Usluga za uslugu

Zauzvrat će Vlada RH , od utjecajnih država, tražiti ozbiljna jamstva za povrat Ininih naftnih polja u Siriji, koja su napuštena prije skoro dvije godine, otkrio je visoki izvor Vlade. Očito je da se radi o svojevrsnoj politčkoj trampi, u kojoj Hrvatska unutar svog teritorija dopušta relativno rizičan pretovar smrtnosonih kemikalija, ali, zauzvrat očekuje jasna jamstva da će, nakon okončanja sirijskoga građanskog rata, Ini biti vraćena prava na korištenje naftno-plinskih polja, čija potencijalna vrijednost, prema nekim ranijim analizama, iznosi otprilike 20 milijardi dolara.

Akciju uništenja prekursora za bojne otrove službeno provode Ujedinjeni narodi, ali snažan politički, financijski i vojni sponzor iste operacije su Sjedinjene Države. Obamina administracija već je oko Sirije i ranije sklapala dogovore s Milanovićevom Vladom. Primjerice, o prodaji viškova naoružanja iz hrvatskih skladišta trećim državama, koje su ga onda, bez službenog znanja Zagreba i uz američki angažman, prebacile snagama pobunjenika u Siriji.

Jasan zahtjev

Premijer Zoran Milanović jasno će od hrvatskih partnera i saveznika u međunarodnoj zajednici tražiti angažman oko povratka Ine na naftno-plinska polja u Siriji. Ipak, ostaje otvoreno koliko ćemo od toga imati koristi, s obzirom na činjenicu da režim Bašara al Asada nije srušen i da je zemlja utonjena u bezvlašće. Podsjetimo, Ina je 1998. u Siriji potpisala koncesiju na crpljenje nafte i plina, a koncesija vrijedi još pet godina, u kojima će Ina svoju proizvodnju dijeliti sa sirijskom državnom tvrtkom SPC, u omjeru 51 naprema 49 kad je u pitanju nafta, i 56 naprema 44, kad je u pitanju plin. Svakog mjeseca Ina je od sirijske proizvodnje zarađivala skoro 15 milijuna dolara, odnosno gotovo 180 milijuna dolara godišnje. Hrvatska vlada je 23. veljače 2012. zabranila nabavu, uvoz ili prijenos sirove nafte ili naftnih derivata iz Sirije.

Na istoj sjednici je zabranila i prodaju, nabavu, prijenos i izvoz opreme i tehnologije za naftnu industriju i industrije prirodnog plina u Siriji.

Premijer Zoran Milanović pozvao je Inu da se povuče iz te bliskoistočne države sve dok se ponovno ne uspostave demokratski standardi i dok se ne procesuiraju svi zločinci.

Pet tona otrova

Odluka da se dozvoli pretovar pet tona otrova (koji prenosi danski trgovački brod, a štite norveški ratni brodovi), temelji se na procjeni kako je mala opasnost od nezgode. A zauzvrat, Hrvatskoj se otvara prilika za povrat izrazito profitabilnih polja, i možda, u budućnosti još poslova s ovdašnjim tvrtkama u obnovi Sirije.

U Ženevi za mjesec dana počinje velika mirovna konferencija o Siriji, i osim fanatiziranih islamista, i asadovci i opozicijske snge, sklone su postizanju kompromisa.

U tom bi se slučaju, odluka Milanovićeve vlade mogla pokazati uspješnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:36