UNIŠTENJE KEMIJSKOG ARSENALA

MILANOVIĆ O OPASNOJ POŠILJCI Kemijske tvari iz Sirije neće biti prekrcane u Hrvatskoj'

Prekrcaj će se obaviti na području Mediterana, vrlo vjerojatno u susjednoj nam Italiji
 Davor Žunić/Cropix

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas u Rijeci da se kemijske tvari iz Sirije neće prekrcavati u Hrvatskoj nego najvjerojatnije u Italiji, javlja HRT .

Inače, dva broda, danski i norveški, čekaju na Cipru odobrenje da preuzmu dio sirijskog kemijskog arsenala koji do kraja prosinca mora napustiti zemlju, ali zasad ne znaju kamo će odvesti svoj teret.

Sjedinjene Države su pristale pobrinuti se za uništenje dijela kemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali nordijski čelnici zasad ne znaju kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Prema planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije kemikalije, takozvanog 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nisu opasne, ali kada se pomiješaju, mogu stvoriti smrtonosan plin poput sarina ili VX-a. Damask je prijavio ukupno 1290 tona kemijskog oružja, prekursora ili sastojaka.

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcaja staviti kemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, kako bi spriječili eventualne incidente. Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizirati hidrolizom (dodavanjem vode na visokoj temperaturi).

No presudno pitanje zasad ostaje bez odgovora: kako će Danci i Norvežani isporučiti svoj teret? Najbolje bi bilo obaviti predaju u nekoj luci, priznaje Torben Mikkelsen, voditelj misije. Zasad se nijedna zemlja nije službeno prijavila da bude mjesto tranzita. Prekrcaj bi se mogao obaviti i na moru, s broda na brod, ali to bi bilo opasnije.

Albanija je, pod pritiskom javnosti, odbila da se prekrcaj obavi u nekoj od njezinih luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:02