DOGOVOR

OTKRIVAMO: NA POMOLU KOMPROMIS OKO PITANJA KOJE JE UZDRMALO VLADAJUĆU KOALICIJU V.d. šefa obrazovne reforme mogao bi postati bivši ministar Fuchs

 
Radovan Fuchs
 Boris Kovacev / CROPIX

Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zbog kojeg se na trenutak zatresla koalicija HDZ-a i HNS-a jer je trebao biti imenovan na čelo Ekspertne radne skupine za reformu obrazovanja, najvjerojatnije neće biti izabran na tu poziciju, doznajemo nakon što je u petak navečer u Banskim dvorima održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i vodstva HNS-a.

HNS i HDZ, govore sugovornici, postigli su kompromis tako da Glunčić zbog protivljenja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak ipak neće biti izabraan na to mjesto premda je dobio najveći broj bodova na natječaju, ali će, kako sada stvari stoje, vjerojatno biti član ERS-a, gdje je također zadovoljio uvjete.

Dvije strane očito su htjele postići dogovor tako da nema pobjednika ni gubitnika pa je moguće da se kao privremeno rješenje na čelo ERS-a izabere v. d. voditelja. Jučer se u kuloarima počelo spominjati ime bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, koji je također kritičar dijelova obrazovne reforme, ali je očito prihvatljiv i HNS-u.

Tu informaciju Fuchs za Jutarnji nije ni potvrdio ni demantirao. Osobno je sklon modelu rotirajućeg voditelja ERS-a, i to između njegovih članova. Postoji još nekoliko mogućnosti, da se članovima Povjerenstva ponudi drugi kandidat koji zadovoljava uvjete natječaja, da se natječaj poništi i raspiše novi ili da se, umjesto voditelja, među članovima toga tijela bira koordinator. U svakom slučaju, ministrica Blaženka Divjak ostaje na svojoj poziciji u Vladi, ali morat će, poručuju izvori iz HDZ-a, biti kooperativnija. Naime, kažu neki HDZ-ovci, dosad nije bila baš spremna na dogovore s HDZ-om pa je dojam da je Plenković Glunčića iskoristio kao sredstvo za postizanje višeg cilja - da on i HDZ budu više uključeni u procese reforme.

Obje strane sada smiruju tenzije, ponavljaju da je Vlada stabilna i kako će se ubrzo objaviti rješenje. Svi pozivaju na uključivost, tako da je sigurno da će sastav budućeg ERS-a i stručnih radnih skupina uvažavati koalicijske dogovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:18