KANDIDATI ZA TRGOVAČKI SUD

OTKRIVAMO: Na vrhu bodovne liste DSV-a za prestižnu sudačku poziciju u Zagrebu našao se Srđan Sessa, sin predsjednika Vrhovnog suda...

Đuro Sessa (lijevo) i Srđan Sessa (desno)
 Pravosudna akademija/CROPIX

Nakon dvodnevnog intervjuiranja brojnih kandidata koji su se javili na natječaj za četiri sudačka mjesta na Trgovačkom sudu u Zagrebu, Državno sudbeno vijeće (DSV) u petak je utvrdilo da je Srđan Sessa, sin Vrhovnog suca Đure Sesse jedan od četvero kandidata s najviše bodova.

Njega i ostalih troje prvoplasiranih od imenovanja za suce Trgovačkog suda dijeli još samo sigurnosna provjera koju će obaviti SOA. Konačnu listu prvenstva kandidata za zagrebački Trgovački sud DSV u petak, nakon intervjua, nije objavilo na svojim službenim stranicama, kao što to čini u ostalim slučajevima. U tajništvu DSV-a u petak su nam objasnili da konačnu rang-listu neće ni objaviti sve dok se ne obavi sigurnosna provjera četvero kandidata koji su favoriti za imenovanje na Trgovački sud.

U tajništvu DSV-a također smo doznali i da su svih četvero prvoplasiranih kandidata sudski savjetnici koji prvi put ulaze u sudačku profesiju, a u tim je situacijama sigurnosna provjera koja se mora provesti prije konačne odluke o njihovim imenovanjima na sudačke dužnosti - obavezna.

Do imena četvero kandidata koji su nakon zbrajanja bodova osvojenih na završnom ispitu za pravosudne dužnosnike i bodova osvojenih na intervjuu pred DSV-om dospjeli na vrh liste za suce zagrebačkog Trgovačkog suda, došli smo neslužbenim kanalima. To su već spomenuti Srđan Sessa, dosadašnji sudski savjetnik u Građanskom odjelu zagrebačkog Županijskog suda i sin predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, Iva Buljan, savjetnica na zagrebačkom Trgovačkom sudu, kći nedavno umirovljene sutkinje Visokog trgovačkog suda i dugogodišnje predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu Vesne Buljan, Nelli Stipaničev, dosadašnja savjetnica na Općinskom sudu Novi Zagreb, inače supruga poznatog pjevača Đanija Stipaničeva koji rado zapjeva i na stranačkim skupovima HDZ-a (primjerice na zadnjem stranačkom saboru održanom u svibnju 2018.) te Jelena Antonić Šego, dosadašnja savjetnica na Vrhovnom sudu.

Jedino Jelena Antonić Šego, koliko je zasad poznato, nije u izravnoj obiteljskoj vezi s visokopozicioniranim sucima, ili ljudima koji su u tijesnim vezama s HDZ-om. Istina je naime da je i ona sudačko dijete, međutim, otac koji je radio kao općinski sudac u Kostajnici sigurno joj na ovom natječaju nije mogao biti od pomoći jer je preminuo prije više od deset godina, a iza nje su već dva neuspjela javljanja na natječaje za sutkinju.

Četiri mjesta

Konkurencija za četiri mjesta na zagrebačkom Trgovačkom sudu bila je velika. Na natječaj koji je DSV raspisao 13. lipnja prošle godine javilo se više od šezdeset kandidata, a u završnici natječaja ostalo ih je šezdeset dvoje - u prosjeku se za jedno mjesto natjecalo njih petnaest. Dio kandidata, međutim, u četvrtak i petak nije se pojavio na intervjuu pred DSV-om. O razlozima koji su ih obeshrabrili možemo samo nagađati, a jedan od mogućih je i taj što se u sudačkim i sudsko-savjetničkim krugovima moglo čuti da su četiri mjesta na zagrebačkom Trgovačkom sudu ionako već rezervirana za sinove i kćeri istaknutih pravosudnih dužnosnika. Na mogući ishod natječaja za suce Trgovačkog suda u Zagrebu pozornost javnosti skrenula je sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković.

U prosincu prošle godine Jutarnjem je listu ispričala da je kao predsjednica petnaesteročlanog sudačkog vijeća Visokog trgovačkog suda bila izložena pritisku Đure Sesse, njezina kolege s Visokog trgovačkog suda Tomislava Tomašića, kao i DSV-a, da što prije ocijeni rad prekršajne sutkinje Ljiljane Pirić koja se također bila javila na natječaj za Trgovački sud. Naime, sve dok ne stignu ocjene za sve kandidate koji se natječu za taj sud, DSV nije mogao pristupiti intervjuiranju kandidata i donošenju odluke. Žigante Živković ustvrdila je za Jutarnji kako je u sudačkim krugovima doznala da je Sessi iznimno stalo da odluku o imenovanju sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu obavi upravo sadašnji saziv DSV-a sa Željkom Šarićem na čelu, kojem mandat istječe početkom ožujka.

Oštre reakcije

Nakon javno iznesenih tvrdnji i objave SMS-ova koje je dobivala od Sesse i kolege sa suda, ta je sutkinja bila izložena valu oštrih reakcija - njezina kolege sa suda Tomislava Tomašića, predsjednika DSV-a Željka Šarića, ali - što je posebno zanimljivo - i suca kojeg u svojim izjavama uopće nije spominjala, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića.

Istup spomenute sutkinje bio je povod da istražimo dosadašnju pravničku karijeru Srđana Sesse. U tim nastojanjima suočili smo se s prilično nevjerojatnom zatvorenošću institucija od kojih smo tražili podatke koji su s obzirom na posao koji će obavljati od javnog interesa.

Ustanovili smo da je taj 33-godišnjak koji je posljednje dvije godine zaposlen kao viši sudski savjetnik na zagrebačkom Županijskom sudu, upisao pravo u Zagrebu, a diplomirao u Splitu i to nakon osam godina studiranja. Zanimljivo je da nam je zagrebački Pravni fakultet odbio dati informaciju o tome koje je godine Srđan Sessa upisao pravni studij i koje se godine sa zagrebačkog Pravnog fakulteta prebacio na splitski. Tajnik Pravnog fakulteta u Zagrebu, Stjepan Lice, uvjeravao nas je da su podaci o duljini studiranja njihovih studenata zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Ni na Pravnom fakultetu u Splitu nismo isprva dobili informaciju kad se Srđan Sessa prebacio na njihov studij i na koji studijskoj godini. Nakon višednevnog čekanja dali su nam podatak da je kod njih diplomirao u rujnu 2011.

Tek nakon dodatnog inzistiranja u kojem smo im objašnjavali da je njihov bivši student danas zaposlen kao viši sudski savjetnik na Županijskom sudu, da prima plaću iz državnog proračuna, da je osim toga kandidat za suca Trgovačkog suda te da javnost ima pravo znati makar najosnovnije podatke o tijeku njegova studija, odgovorili su da se Srđan Sessa na splitski Pravni fakultet upisao na četvrtu godinu studija, i to akademske 2009./2010. S obzirom da je Srđan Sessa rođen 1985. i uz pretpostavku da je pravni studij upisao kao osamnaestogodišnjak, dakle 2003., te da je diplomirao 2011., zaključujemo da je studirao osam godina. Iz neslužbenih izvora na zagrebačkom Pravnom fakultetu doznali smo razloge prebacivanja na studij u Split. Učinio je to nakon brojnih neuspjelih pokušaja da na zagrebačkom Pravnom fakultetu položi pismeni ispit iz građanskog procesnog prava koji se polaže na 4. godini studija.

Uspio u Splitu

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih ispita na studiju prava. Budući da nije uspijevao položiti pismeni dio, nije mogao pristupiti ni usmenom dijelu ispita. U Splitu je, međutim uspio, pa je tamo i okončao studij. Srđan Sessa odlučio se sudsko savjetničku karijeru graditi upravo u građanskoj grani prava koje se odvija prema pravilima građanskog procesnog prava s kojim je tijekom studija imao najviše teškoća. Također doznajemo da sin predsjednika Vrhovnog suda nije i jedini student zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je zbog nemogućnosti polaganja nekog od zahtjevnijih ispita odlučio doći do diplome prelaskom na splitski Pravni fakultet.

Nakon završetka studija u Splitu, Srđan Sessa odradio je pripravnički staž u jednom od glasovitih zagrebačkih odvjetničkih ureda, 2013. položio je pravosudni ispit, te se zaposlio kao sudski savjetnik na Općinskom sudu u Zagrebu (kojem je njegov otac bio na čelu od 1996. do 2004.) pa viši sudski savjetnik u građanskom Odjelu zagrebačkog Županijskog suda. Njegov otac Đuro Sessa od 2004. do 2008. do odlaska na Vrhovni sud bio je sudac i predsjednik toga odjela.

Sedam godina nakon stjecanja pravne diplome, u lipnju 2018. prijavio se na natječaj za suca zagrebačkog Trgovačkog suda. Viši sudski savjetnik prema sadašnjim pravilima može se natjecati za sudačku dužnost ako prethodno položi završni ispit za pravosudnog dužnosnika na Pravosudnoj akademiji. Pristupiti tome ispitu mogu diplomirani pravnici s položenim pravosudnim ispitom i najmanje četiri godine iskustva u pravnoj struci. Ispit, kako doznajemo, nije lak, sastoji se od pismenog i usmenog dijela, a pitanja za njega pripremaju i provode ga suci prvostupanjskih sudova. Pisani dio završnog ispita Srđan Sessa polagao je u ožujku, a usmeni krajem svibnja, samo dva tjedna prije nego što će DSV kojem je na čelu sudac Vrhovnog suda Željko Šarić raspisati natječaj za četiri suca Trgovačkog suda u Zagrebu.

Dok je Srđan Sessa na svečanosti koju je Pravosudna akademija priredila u čast skupine pravnika koji su u svibnju ove godine položili završni ispit koji im omogućava da se natječu za sudačku dužnost iz ruku ravnateljice pravosudne akademije primao potvrdu o položenom završnom ispitu, njegov otac Đuro Sessa sjedio je za “predsjedničkim” stolom. Za tim stolom, prema svečanom protokolu, sjede članovi Upravnog vijeća Pravosudne akademije, a Đuro Sessa kao čelnik sudbene vlasti u Hrvatskoj po funkciji i predsjednik Upravnog vijeća akademije.

Pravosudna akademija odbila nam je dostaviti bodovnu listu kandidata koji su u svibnju ove godine položili završni ispit za pravosudne dužnosnike, među kojima je i Srđan Sessa. Na dan kad smo ih zatražili bodovnu listu, 12. prosinca prošle godine, obećali su da će nam je dostaviti već sutradan.

GDPR kao izgovor

Budući da odgovor nije stigao u obećano vrijeme, pokušali smo doznati što je razlog, na što su nam rekli da su zatražili mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP-a). Desetak dana kasnije, Pravosudna akademija poslala nam je samo šturi odgovor u kojem stoji da nam prema AZOP-ovu mišljenju ne mogu dati traženu rang-listu jer je, ustvrdili su, riječ o osobnim podacima. Zakon o provedbi opće uredbe o osobnim podacima (famozni GDPR) hrvatskim tijelima vlasti postao je čest izgovor za uskratu informacija od javnog interesa.

Od Srđana Sesse smo preko zagrebačkog Županijskog suda zatražili da nam sam objasni kad je točno upisao Pravni fakultet u Zagrebu, zbog čega se na četvrtoj godini studija prebacio u Split, kad je zaposlen na mjestu sudskog savjetnika na Općinskom, a kad na Županijskom sudu Zagrebu te koliko je u svibnju ove godine ostvario bodova na završnom ispitu za pravosudne dužnosnike. Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić uzvratio nam je da pitanja uputimo izravno predsjedniku suda Ivanu Turudiću, ali ni nakon tjedna čekanja nismo dobili tražene odgovore.

U međuvremenu je DSV intervjuirao kandidate za Trgovački sud, ocijenio motivaciju i prikladnost Srđana Sesse za sudački posao s najvišim ocjenama i pozicionirao ga na vrh ukupne bodovne liste. Prođe li sigurnosnu provjeru, bit će imenovan za suca zagrebačkog Trgovačkog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:31