NASLJEDNICI ZATRAŽILI POVRAT

OTKRIVAMO NEKRETNINSKU DRAMU KOJA BI MOGLA DOTUĆI BERNARDIĆA: SDP-u zbog nezakonite prodaje luksuzne vile prijeti odštetni zahtjev od 3 milijuna eura!

SDP već dugo jednako žestoko razdire financijska kriza kao i kriza vodstva, a sad mu prijeti još jedan veliki financijski udarac čija bi težina mogla doseći 3 milijuna eura. Naime, vrlo je izvjesno da će stranka morati državi vratiti novac od prodaje vile Ferić u Splitu.

Ta poznata i iznimno atraktivna vila smještena na Mejama, u elitnoj četvrti podno Marjana, u socijalističkoj Jugoslaviji bila je nacionalizirana, odnosno oduzeta obitelji Ferić. Koristio ju je Savez komunista Hrvatske (SKH), ali u zemljišnim knjigama nije bio upisan kao vlasnik. Vila se vodila kao društveno vlasništvo, a SKH je bio korisnik.

Nakon raspada bivše države, vilu je nastavio koristiti SDP kao sljednik SKH, da bi je 1998. godine zajedno s jednim od nasljednika bivših vlasnika, članom obitelji Ferić, prodao za 3 milijuna njemačkih maraka. Potpis na kupoprodajni ugovor kojim stranka prodaje vilu iako joj nije bila formalni vlasnik stavio je, kažu nam u SDP-u, tadašnji poslovni direktor SDP-a, sada sudac Ustavnog suda Josip Leko.

Državno se odvjetništvo, govori nam sugovornik iz ove institucije, poziva na Zakon o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija iz lipnja 1997. godine. U prvom članku ovoga Zakona navodi se da se njime uređuje pretvorba prava na društvenim sredstvima na kojima su pravo upravljanja, korištenja ili raspolaganja imali Savez komunista Hrvatske, Socijalistički savez radnog naroda Hrvatske, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Hrvatske i Savez socijalističke omladine Hrvatske.

Vlasništvo RH

U članku 2. definiralo se da sve nekretnine u društvenom vlasništvu kojima su upravljale ili su imale pravo korištenja ili raspolaganja spomenute organizacije postaju vlasništvo Republike Hrvatske. U članku 3. navedeno je da nekretnine koje postaju vlasništvo države, prema kriterijima koje odredi Sabor, i to u roku od godine dana, Vlada može prenijeti u vlasništvo političkih stranaka. Za političke stranke koje su nekretnine koristile na temelju valjane pravne osnove, ostalo je pravo da ih koriste još godinu dana.

Iz aktualnog spisa o vili Ferić proizlazi kako SDP nije želio čekati godinu dana i vidjeti hoće li im tadašnja HDZ-ova Vlada pokloniti nacionaliziranu vilu, nego su u dogovoru s nasljednikom bivšeg vlasnika kojemu su komunisti oduzeli imovinu, našli kupca i prodali vilu Ferić. SDP-u je bilo realno očekivati da će ostati bez vile, pa im je odgovaralo pospremiti 1,5 milijuna maraka, a i nasljedniku Feriću zasigurno je to bila realna i opipljiva prilika da dobije obeštećenje.

Vila bez stanara

Prema našim informacijama, SDP je vilu navodno prodao splitskoj poliklinici Salus (ugašena je prije deset godina), a Salus ju je prodao dalje. Vilu Ferić, u kojoj je prije nego što ju je zaposjeo Savez komunista Hrvatske bio smješten Radio Split, od Salusa je kupio Boris Barač. Od svih poduzetničkih pothvata Barač je ostao najviše poznat kao osnivač i većinski vlasnik propale Credo banke. Jedno je vrijeme živio u vili Ferić, no kasnije se cijela njegova obitelj preselila u Zagreb.

Prema našim sugovornicima, u sudskom spisu kao vlasnici se navode Igor Barač i Vanja Barač, te je moguće da su formalni vlasnici postala djeca Borisa Barača.

Zadnjih godina u vili više nitko ne stanuje, nego se ona iznajmljuje, i to po astronomskim cijenama. Na internetskoj stranici koja sadrži ponudu luksuznih kuća u Hrvatskoj nudi se pod imenom Villa Meje u Splitu, smještena u najekskluzivnijem kvartu, podno Marjana s predivnim pogledom na more. U vrijeme festivala Ultra, od 6. do 9. srpnja iznajmljivala se po cijeni od 5000 eura dnevno. Inače tijekom sezone dnevni najam iznosi 2600 eura, dok je u predsezoni (lipnju) i posezoni (rujnu) cijena 1750 eura dnevno.

Vila spada u zaštićene spomenike kulture, a svojim gostima nudi raskoš boravka u predivnom arhitektonskom zdanju okruženom zelenilom s vanjskim bazenom i jacuzzijem skrivenima od pogleda palmama zasađenim u velikom i raskošnom vrtu. U vili može boraviti do deset osoba kojima je na raspolaganju pet spavaćih soba, četiri kupaonice, knjižnica, kuhinje, sauna, bazen, jacuzzi, privatni parking...

U Državnom odvjetništvu kažu nam kako je njihov građanski odjel u Splitu izišao s prijedlogom za mirno rješenje spora. Logika tužitelja, a i pravne norme nalažu da se najprije pokuca na vrata aktualnog vlasnika, što su Barači, i od njega traži odšteta. No i on ima puno pravo nadoknaditi svoju štetu jer nije svojom krivnjom kupio vilu od nevlasnika. Daljnji put obeštećenja nije dug i dovodi do SDP-a koji je, kako proizlazi iz tvrdnji pokretača spora i Zakona o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija, prodao vilu Ferić iako nije bio njen vlasnik, nego samo korisnik nekretnine.

Zanimalo nas je kako će se aktualno vodstvo SDP-a postaviti u ovom potencijalnom sudskom sporu koji im dolazi u nasljeđe iz vremena kada je stranku vodio Ivica Račan, a aktualni ustavni sudac i bivši predsjednik Sabora Josip Leko bio poslovni direktor. Na Iblerovu trgu su nam obećali odgovor, ali nakon što izvrše uvid u spis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:24