KADROVIRANJE

OTKRIVAMO NOVE SLUČAJEVE STRANAČKOG ZAPOŠLJAVANJA U INSTITUCIJI KOJU VODI HNS-ovac Zaposlio čak devet kolega iz stranke i suprugu stranačkog načelnika

Svi navedeni novi kadrovi dovedeni su u Fond za zaštitu okoliša, koji vodi HNS-ovac, u samo četiri mjeseca, od ožujka do srpnja prošle godine
 Darko Tomaš / CROPIX

Ne prestaju pristizati nove informacije o stranačkom zapošljavanju u Fondu za zaštitu okoliša, gdje je od rujna 2017. godine na čelu HNS-ovac Dubravko Ponoš.

Posljednje informacije i javno dostupne odluke o izborima kandidata pokazuju da je u Fondu za zaštitu okoliša - pored zapošljavanja o kojem je Jutarnji već u dva navrata ovaj tjedan izvijestio, od ožujka do srpnja 2018. godine, dakle u samo četiri mjeseca - radno mjesto putem javnih natječaja pronašlo devetero članova Hrvatske narodne stranke te jedna supruga HNS-ova načelnika.

Družili se

Riječ je, redom, o četvero HNS-ovaca koji su posao u Fondu dobili u ožujku prošle godine, a među kojima se nalazi ime Ivana Nekvapila, člana HNS-a Sisačko-moslavačke županije koji je u Fondu zaposlen na radnom mjestu inženjera suradnika.

Nakon njega, na istom je natječaju posao u ovoj instituciji dobilo još troje članova navedene stranke: Ana Matan Biščević, članica aktivna u karlovačkom ogranku, zatim Berislav Ratkajec, iz Svetog Ivana Zeline, kao i Perica Novosel, iz općine Bistra.

Novi zasad poznati val HNS-ova zapošljavanja u Fondu za zaštitu okoliša dogodio se 25. svibnja 2018. godine, kad je radno mjesto pronašlo četvero članova stranke te Petra Tomašinjak Šplajt, supruga načelnika Kumrovca Roberta Šplajta, s kojim se Ponoš, vidi se to po fotografijama objavljenima na internetu, družio na Danu općine Kumrovec u studenom ove godine.

Tomašinjak Šplajt zaposlena je na radnom mjestu administratorice u Službi za kadrovske i opće poslove, no osim nje, u svibnju prošle godine posao u Fondu dobio je i HNS-ovac Robert Nikolić, zatim Tomislav Vidović iz zagrebačkog ogranka, Diana Širanović te Žarko Latković, prebjeg iz SDP-a.

U srpnju iste godine na radnom mjestu višeg samostalnog inženjera u Fondu je zaposlen i Srđan Višnić, član navedene stranke iz Karlovca.

I dok je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u četvrtak kritizirao postupak zapošljavanja u ovoj instituciji, iz Fonda već danima ne stižu nikakvi odgovori na novinske upite, posebno ne na onaj u kojem pitamo koliko je ukupno novih djelatnika stiglo u ovu instituciju od rujna 2017. godine.

“Cijeli slučaj izgleda ružno i ono što očekujem jest da se kandidati u Fondu biraju isključivo zakonitim putem u skladu s propisima i da na svim natječajima pobjede najbolji kandidati, imali ili nemali bilo čiju stranačku iskaznicu. To sam jasno rekao ravnatelju Fonda i on je toga svjestan. Štoviše, stranka je prije početka mandata dala jasnu uputu ravnatelju Fonda da se izuzme iz svakog povjerenstva koje odlučuje o zapošljavanjima novih kadrova.

U fokusu mu moraju biti popravljanje lošeg stanja, koje su u sektoru ostavili MOST-ovci, i razvoj modernog Fonda, koji će uspješno poslovati i koji će projektima poput subvencioniranja električnih automobila činiti važne iskorake za cijelu zemlju”, izjavio je u četvrtak predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Nedugo nakon njegove izjave, iz Ministarstva za zaštitu okoliša, kojem je na čelu Tomislav Ćorić, stigla je potvrda da će na temelju članka 30. Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nakon medijskih napisa, u Fondu obaviti upravni i inspekcijski nadzor. Iz samog Fonda dosad su stigli odgovori tek na dva upita.

Nedostatak radnika

U njima poručuju kako su se na nova zapošljavanja odlučili nakon što je uočen nedostatak radnika u Samostalnoj službi Posredničko tijelo 2, koje radi na provedbi i praćenju projekata EU, zbog čega su za tu jedinicu preraspodjelom osigurali 40 novih djelatnika, a ostatak koji im je nedostajao da pokriju potrebe potražili su putem natječaja.

“U službi Posredničkog tijela razine 2 trenutačno radi 89 djelatnika, no prema izrađenoj analizi za 2019. godinu, trebalo bi ih biti zaposleno 131. Stoga, do popunjavanja potrebnih administrativnih kapaciteta Fond planira zapošljavanje novih djelatnika uglavnom tehničke, ekonomske i pravne struke”, stoji u odgovoru koji je Jutarnji list primio u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:14