MULJAŽA U SLAVONIJI

OTKRIVAMO NOVU AFERU SA SPAČVOM Zemlju od 3,7 milijuna kuna državi uvalili za 11,1 milijun

Vlasnici Puljiz i Konjevod razliku u novcu koristili su za direktno plaćanje svojih dugova prema Lukoilu
 Cropix

Na kraju lijeve strane ulice H. D. Genschera u Vinkovcima nalazi se trošna montažna zgrada od 300 četvornih metara, izgrađena bez dozvole. Uz to još jedan objekt ograđen betonskim blokovima od 40 četvornih metara u jednako lošem stanju, spremište i mali objekt od 9 četvornih metara, nekadašnja portirnica.

Dario Puljiz i Tomislav Konjevod, vlasnici vinkovačke tvrtke Čvor, koji su preuzeli nekada moćnu drvnu industriju Spačva, krajem 2012. našli su se u ogromnim dugovima.

Spas za izlaz iz dramatične situacije na tržištu, potpuno urušenom krizom, zamislili su u namirenju dužnika nekretninama poput te u ulici H. D. Genschera.

Dvije ponude

Sada je slučaj u spisu USKOK-a koji provjerava je li državni proračun oštećen za novih 7,3 milijuna kuna: Puljizu i Konjevodu za zemljište je priznato 11,1 milijun kuna, a poreznici su nekretninu procijenili na 3,7 milijuna kuna.

Predstečajna nagodba za Čvor i Spačvu odvijala se paralelno. Spačva je bila dužna 27,8 milijuna kuna poreza, a Čvor 4,3 milijuna kuna. Savjetodavno vijeće dobilo je na stol dvije ponude Darija Puljiza i Tomislava Konjevoda za prebijanje poreznih dugova. Za Spačvinu oranicu u Vinkovcima od 59.000 četvornih metara tražili su 33,4 milijuna kuna, 634 kune po četvornom metru.

Objekti bez vrijednosti

U drugom, dosad nepoznatom slučaju, za trošni poslovni kompleks Čvora koji se nalazi na građevinskom zemljištu od 19.000 četvornih metara tražili su od Ministarstva financija da im prizna vrijednost od 11,1 milijun kuna, 580 kuna po četvornom metru.

- Odobreno - preporučilo je Savjetodavno vijeće.

Predstečajnu nagodbu i za Spačvu i za Čvor potvrdila je sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku Jadranka Herman. Pet mjeseci poslije, 23. rujna 2013., potpisan je kupoprodajni ugovor s Tomislavom Konjevodom, predsjednikom Uprave Čvora. Država je u zamjenu za dug od 4,3 milijuna kuna preuzela propale zgrade i zemljište u Vinkovcima za 11,1 milijun kuna.

U to vrijeme već je eskalirao sukob ministra Linića s tadašnjom šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec. Uvjerena da joj Linić i njegovi bliski suradnici Branko Šegon i Tihomir Kralj podmeću, pažljivo je proučavala svaki dokument. Kada je uočila dvije sumnjive transakcije s nekretninama Spačve i Čvora, naložila je Poreznoj upravi u Vinkovcima da procijene zemljišta. Oranica u Spačvi, utvrdili su, vrijedi 6 puta manje.

Trošni poslovni kompleks Čvora sa zemljištem od 19.000 četvornih metara, procijenili su, vrijedi tri puta manje.

- Objekti koji se tu nalaze nemaju nikakvu uporabnu ni tržišnu vrijednost. Zato česticu procjenjujem samo kao građevinsko zemljište - navodi u elaboratu vinkovački poreznik Josip Brgles.

Prema tablicama Porezne uprave, cijena građevinskog zemljišta na tom području kreće se od 20 do 30 eura po četvornom metru. Poreznik Brgles procijenio je zemljište Čvora na 25 eura po četvornom metru, ukupno 3,7 milijuna kuna.

Buduće obveze

Tomislav Konjevod i Dario Puljiz mogli su biti zadovoljni što je predstečajna nagodba i u Spačvi i u Čvoru prošla tako dobro.

S obzirom na to da je zemljište u Vinkovcima Ministarstvo financija preuzelo za 11,1 milijun kuna, a porezni dug iznosio je 4,3 milijuna kuna, Ministarstvo je odobrilo da se preostalih 6,7 milijuna kuna iskoristi za sve buduće porezne obaveze tvrtke Čvor.

Točno sedam dana nakon što je potpisan kupoprodajni ugovor događa se dramatičan obrat. Tomislav Konjevod zatražio je od Porezne uprave da se 5 milijuna kuna odmah prebaci na račun tvrtke Lukoil Hrvatska.

Poreznicima u Vinkovcima taj je zahtjev bio neuobičajen. Tražili su savjet iz zagrebačkog središnjeg ureda i, kako doznajemo iz izvora iz Ministarstva financija, upozorili ih da je takva kompenzacija nakon predstečajne nagodbe neprihvatljiva.

- Isplatite, to je u redu - odgovoreno im je iz Središnjeg ureda Porezne uprave.

Prebijanje duga

Šefica vinkovačke Porezne to je ispričala i policiji u iskazu koji je davala četiri sata.

- Istina je, tvrtka Čvor donijela nam je rješenje Porezne uprave i ponudila da se tim njihovim potraživanjem prema Poreznoj prebije dug prema Lukoilu - rekao nam je jučer komercijalni direktor Lukoila Hrvatska Vladimir Kuzmić.

Čvor im je, kaže Kuzmić, bio dužan 5 milijuna kuna za naftne derivate.

- Oni su nam dali potvrdu da imaju potraživanja od Porezne i da traže povrat PDV-a. Mi nismo provjeravali kako su došli do tih potraživanja. U dogovoru s Poreznom upravom, tih pet milijuna kuna preplaćenog poreza tvrtke Čvor prebačeno je na naš porezni račun - kaže direktor u Lukoilu.

- Sve u predstečajnoj nagodbi Spačve izvršeno je u skladu sa zakonom - poručio je Slavko Linić nakon što ga je premijer smijenio zbog sumnje u ugovor sa Spačvom.

Novi slučaj

Jučer nije odgovarao na naše pozive i molbu da iznese svoje tumačenje novog slučaja transakcije sa zemljištem u predstečajnoj nagodbi Čvora. Poslao je, međutim, pismo članovima Predsjedništva SDP-a u kojem iznosi cijelu kronologiju dramatične predstečajne, zbog koje je morao otići iz Vlade.

Linić tvrdi da ne samo da država nije oštećena nego je još i zaradila jer je Spačva od sklapanja predstečajna nagodbe uplatila u proračun 19 milijuna kuna.

Onaj tko je, uvjeren je Linić, nanio štetu proračunu je Nada Čavlović Smiljanec jer je držala porezni dug Spačve u ladici i dopustila da u 2012. naraste za čak 13 milijuna kuna.

Zoran Milanović uvjeren je da su lažne vrijednosti zemljišta Liniću podvalili njegovi suradnici u Ministarstvu financija. Jedan od njih rekao nam je u neslužbenom razgovoru da su već počeli prikupljati dokumentaciju u Ministarstvu kojom će se braniti “od lažnih optužbi”.

- Sve, sve ćemo napraviti da dokažemo da nismo kriminalci. Mi imamo ugledne karijere, svašta smo prošli u životu, ali ovako nešto… Ne znam.

‘Nagodba se događa u Fini, a ne na sudu’

Bivši ministar Linić u pismu premijeru, javnosti, a onda i članovima vrha SDP-a, tvrdi da je kupoprodajne ugovore sa Spačvom potpisao na temelju odluke suda u Osijeku.

Jadranka Herman, sutkinja i zamjenica predsjednika Trgovačkog suda u Osijeku, potvrdila je nagodbu i Spačve i Čvora.

- Sud je prihvatio plan financijskog restrukturiranja i nagodbu vjerovnika, točno onakvu kakvu su dogovorili u Fini. U nagodbi je rečeno da će se dug Ministarstva financija namiriti zemljištem. To je sve. Ja nisam dobila procjene zemljišta niti je na sudu da uopće ulazi u vrijednosti zemljišta - kaže sutkinja Herman. Kompletna nagodba, ističe, i svi detalji dogovora vjerovnika događaju se u Fini. ( A. Pl.)

Puljiz: ‘Ničeg se ne sjećam: ni dogovora s Linićem ni Lukoila’

Dario Puljiz i Tomislav Konjevod formalno su u Spačvi i Čvoru ostali na minimalnim suvlasničkim udjelima. No i dalje vode te tvrtke. Tomislav Konjevod je u Čvoru, ali se odbija javiti na telefon. S Darijem Puljizom, razgovarali smo kratko.

1 Otkrili smo još jedan slučaj u predstečajnoj nagodbi vaše druge tvrtke, Čvor. Radi se o zemljištu i propalim poslovnim zgradama u Vinkovcima koje ste vi procijenili na 11,1 milijun kuna, a Ministarstvo prihvatilo. Kako ste došli do te vrijednosti zemljišta?

- Nemam pojma. Ne sjećam se. Ne mogu imati toliko informacija u glavi. Što da vam kažem? Znate, ja prodajem parket, seljački pod i vrata, a vi prodajete informacije. Vi se bavite informacijama, a ja ne. I ne sjećam se. No znam da nam nije otpisan ni jedan posto poreznog duga. To znam.

1 Sjećate li se da ste vi i Konjevod tražili da se novac s računa Porezne uprave prebaci na račun Lukoila?

- Ne znam.

1 Jel znate uopće da ste radili s Lukoilom? Da ste od njih kupovali naftne derivate?

- Imamo 600 radnika, puno poslovnih dogovora, konstantan promet, pa ne mogu znati svaku transakciju. Doviđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:33