POLITIČKI BLITZKRIEG

OTKRIVAMO NOVU BANDIĆEVU OFENZIVU S ČAK TRI GLAVNE LINIJE NAPADA Doznali smo u kojim dijelovima Hrvatske planira širenje stranke

 
Milan Bandić i Mladen Mađer
 Damjan Tadic / CROPIX

Prvo je dovršio obračun s Neovisnima za Hrvatsku. Ani Lederer, pročelnici zagrebačkog Ureda za kulturu, uručio je rješenje kako poništava natječaj kojim ju je izabrao na to mjesto.

Zatim je na konferenciji za novinare potvrdio razlaz s Radimirom Čačićem nakon što je reformist Darinko Dumbović odlučio izaći iz saborskog Kluba, potom je predstavio svoju novu stranačku akviziciju Mladena Mađera, saborskog zastupnika i bivšeg HSS-ovca, te slavodobitno objavio kako je u potekla tri mjeseca u njegovu stranku ušlo više od 250 novih članova, zastupnika i vijećnika širom Hrvatske.

Milan Bandić jučer je praktički zaokružio plan i program za 2018. godinu, a onda na konferenciji za novinare najavio u kojem će smjeru djelovati u ovoj godini.

Zagrebački model

Prije svega to će biti još agilnije jačanje njegova Kluba i utjecaja u vladajućoj koaliciji i to prije svega daljnjim preuzimanjem preostalih nezadovoljnika iz saborskih oporbenih stranaka kako bi na nacionalnoj razini mogao provesti zagrebački model roditelja odgajatelja, a u isto vrijeme sličan modus operandi primjenjivat će i u ostalim krajevima Hrvatske, prije svega u Podravini i pojedinim slavonskim gradovima.

U jučerašnjem obraćanju medijima, koja je kao i mnogo puta dosad bila predstava za javnost, Bandić je ponavljao kako njemu i njegovim istomišljenicima nisu važne fotelje, kako se on i oni koji mu dolaze, kako u saborski Klub, tako i u stranku, ne iscrpljuju ideološkim pitanjima, te kako oni samo žele zajedno raditi za “dobrobit grada i domovine”. Poručio je kako samostalno neće otići u USKOK da bi dao iskaz vezano za optužbe o političkoj korupciji i kupovanju zastupnike, već će to učiniti ako ga nadležne institucije pozovu.

- Nemam potrebe ići odgovarati na te bedastoće i gluposti. Deplasirano je i smiješno, Goebbels bi pozavidio na rečenici: “Kontaktirali su me neki, nudili tri milijuna kuna, ali mi se nitko nije javio” - govorio je Bandić.

Zaprepašteni HSS-ovci

Sam Mađer jučer je pak poručio kako je iz HSS-a otišao jer se ta stranka vodi centralistički, a objasnio je i izjavu kako kod Bandića prelazi jer “mora misliti na sebe”.

- To je Beljak krivio protumačio. To je prvenstveno moj politički angažman. Što se tiče mojih kćeri, jedna radi u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Ne znam je li ZET produljio tračnice do Osijeka, jer mlađa kći već osam godina radi u Osijeku i živi kao podstanar - rekao je Mađer.

Brojni dugogodišnji Bandićevi suradnici, kao i oni koji su mu pristupili u posljednje vrijeme, rekli su nam kako će nakon Mađera, i ostali HSS-ovci iz Podravine prijeći kod Bandića jer su ostali zaprepašteni izjavama Kreše Beljaka koji je rekao da “vjeruje u bratstvo i jedinstvo sa Srbima”.

- Dugogodišnji članovi HSS-a ostali su zaprepašteni. No Beljak je sam izabrao kako će voditi stranku i nije ni čudo da mu članovi odlaze - kažu naši sugovornici.

Razlaz s Čačićem Bandić je najavio još u intervjuu Jutarnjem listu kada je naglasio kako će problem reformista riješiti iza Nove godine.

- Čačić se ponašao kao ravnopravan partner, a nije ni s čime pridonio jačanju saborskog Kluba. Otvoreno je napadao Bandića oko udžbenika na koalicijskim sastancima, a na samom terenu nije radio ništa. Slično vrijedi i za Dumbovića. Neka im je sa srećom - pričaju naši sugovornici.

Sljedeća Slavonija

Bandićeva želja je da u potpunosti kontrolira Podravinu i Prigorje, nakon što je s odbjeglim HNS-ovcima zauzeo položaj u Zagorju, a kao sljedeću destinaciju zacrtali su Slavoniju. Određeni kontakti sa slavonskim zastupnicima kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim razinama, već su ostvareni, tvrde naši sugovornici.

Jučer je pak Bandić riješio i problem Ane Lederer koja je ostala “jedina preživjela” u odmazdi prema Neovisnima. Očekivao je da će ona, kao članica Neovisnih, sama dati ostavku kada je bilo jasno da njena stranke neće podržati zagrebački proračun.

U rješenju koje je Lederer dobila stoji kako su otkrivene određene nepravilnosti prilikom testiranja kandidata za pročelnika za kulturu odnosno da je na testiranju ispitana iz dva područja, a ne iz tri područja provjere znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:36