SELIDBA

OTKRIVAMO: OVA ZGRADA POSTAJE NOVO SREDIŠNJE MJESTO BORBE PROTIV ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KORUPCIJE Uskok se useljava u prostore Badela 1862

 
Zgrada Badela 1862 u Vlaškoj ulici
 Bruno Konjević / CROPIX

Svi djelatnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) od 1. listopada počinju s radom na novoj adresi, i to u upravnoj zgradi Badela 1862 u Vlaškoj 116, doznaje Jutarnji list.

Ukupno 113 djelatnika USKOK-a preselit će se iz dosadašnjih ureda u Gajevoj ulici 30, koji su u vlasništvu države, u nove urede u vlasništvu Badela. Za to će godišnje plaćati više od 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a u tri godine najma, koliko će trajati ugovor, država će za nove prostore USKOK-a preko Ministarstva pravosuđa platiti 5,4 milijuna kuna Badelu.

Ministarstvo pravosuđa na svojim je web stranicama 1. lipnja objavilo poziv za iskaz interesa za davanje u zakup poslovnih prostora za potrebe pravosudnih tijela u Zagrebu, no, tvrde, od dvije ponude koje su dobili, nijedna nije odgovarala površinom, lokacijom, tehničkim uvjetima i cijenom. Nisu nam rekli o kojim je ponudama riječ. A budući da Ministarstvo državne imovine nema toliki uredski prostor u vlasništvu države u koji bi se mogli smjestiti djelatnici USKOK-a, iz tog su Ministarstva 5. rujna Ministarstvu pravosuđa dali suglasnost za zaključenje ugovora o zakupu s tvrtkom Badel 1862.

Predstečaj

Badel se pak, kažu nam neslužbeno u Ministarstvu pravosuđa, nakon što je već javni poziv bio dovršen i nakon što dvije pristigle ponude nisu zadovoljile, naknadno javio te u izravnom kontaktu iskazao interes za davanje svoje zgrade u zakup.

Tvrtka Badel je nakon predstečajne nagodbe i procesa dokapitalizacije završila u većinskom, 84-postotnom vlasništvu Meteor grupe - Labud d.o.o., a država je ostala u Badelu s manjim udjelom od oko 13 posto. Meteor grupa u suvlasništvu je poznatog poduzetnika i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Đakova Ante Raspudića, koji je na čelu grada bio kratko od studenoga 2008. do ožujka 2009., no šef đakovačkog HDZ-a bio je sve do 2014. kada je na stranačkim izborima doživio poraz i povukao se iz visoke politike.

Sada će se djelatnici USKOK-a iz Gajeve 30 - u kojoj su djelovali u 639 četvornih metara uredskog prostora od kojih je, kako tvrde u Ministarstvu pravosuđa, radnog prostora samo 426 četvornih metara, i koji su dijelili s djelatnicima Državnog odvjetništva (DORH) čiji pak djelatnici ostaju u Gajevoj - preseliti u čak ukupno 2173 četvorna metra uredskog prostora, odnosno u upravnu zgradu koja se prostire na četiri etaže (podrum, prizemlje, prvi kat i potkrovlje), ima dvorište s 26 parkirnih mjesta, od toga tri natkrivena, i industrijsko dvorište veće od 1900 četvornih metara. Poslovni prostor, prema ugovoru koji će se sklopiti s Badelom 1862, zakupit će se po cijeni od devet eura po četvornome metru mjesečno, što ukupno iznosi više od 19.500 eura s PDV-om. Parking će plaćati mjesečno 40 eura po jednom parkirnom mjestu, odnosno 1040 eura mjesečno s PDV-om. Prema uvjetima iz ugovora, Ministarstvo pravosuđa će samo snositi i sve druge troškove uredskih prostora, od komunalne naknade, troškova struje, vode, čistoće, čišćenja prostora, sitnije popravke, čišćenje snijega, servis klime, kotlovnice i protupožarnih aparata do troška spomeničke rente i svih ostalih troškova koji budu nastali. Badel će, pak, snositi troškove investicijskog održavanja poslovnih prostora, a Ministarstvo pravosuđa će osigurati sredstva u proračunu za cijelo vrijeme trajanja ugovora o zakupu, počevši od ovog 1. listopada do 30. rujna 2022. godine.

Užasni uvjeti

Iz Ministarstva pravosuđa kažu nam kako su kod podnošenja zahtjeva Ministarstvu državne imovine za izdavanje suglasnosti na zakup, kao i uvijek, napomenuli kako se zakup traži ako Ministarstvo državne imovine nema na raspolaganju odgovarajući poslovni prostor u vlasništvu države.

“Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta smješten je u zgradi u vlasništvu RH u Zagrebu, na adresi Gajeva 30a, gdje koristi 639 metara četvornih, od čega samo 426 četvornih metara radnog prostora, što je nedostatno i neadekvatno. Stoga je USKOK 2015. te ponovno 2018. uputio Ministarstvu pravosuđa zahtjev za osiguranje odgovarajućeg poslovnog prostora”, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Poznato je, naime, da se krajem 2015. tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Saboru požalio na užasne uvjete u kojima rade djelatnici DORH-a i USKOK-a. Cvitan je tada iznio podatke da postoji manjak ljudi, da im nedostaje prostora, da su spisi po podu te da ljudi kleče i na koljenima podcrtavaju dokumente.

“Novi poslovni prostor, odnosno zgradu Badela, koristit će samo djelatnici USKOK-a. Prema očitovanju USKOK-a, zgrada Badela u potpunosti odgovara njihovim zahtjevima i potrebama. Investicijsko održavanje je obaveza zakupodavca, a korisnik je u obavezi tekućeg održavanja. Zgrada je u potpunosti opremljena namještajem i opremom tehničke zaštite, u što su uključeni videonadzor i kontrola pristupa, te ima parkirna mjesta”, poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Ministarstvo tražilo 15 kabineta, 15 ureda, dvije dvorane...

Prema pozivu za iskaz interesa za davanje u zakup poslovnih prostora, Ministarstvo pravosuđa tražilo je prostor od 1800 do 2000 četvornih metara u širem centru grada. Tražili su 15 kabineta po 20 do 25 četvornih metara, 15 ureda po 15 do 20 četvornih metara, osam prostorija po 15 do 18 četvornih metara, šest većih prostorija od 25 do 35 četvornih metara, dvije dvorane po 50 četvornih metara, jednu veliku dvoranu od 80 do 100 četvornih metara, arhivu od 200 do 300 četvornih metara, osigurani parking, dizalo, na svakoj etaži dva WC-a i jedan u prizemlju za invalide, osiguran pristup vozilom do ulaza te osiguranu svu potrebnu infrastrukturu (internet, grijanje, hlađenje, videonadzor, vatrodojava, protuprovalni sustav).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 01:12