'PRIJEDLOG ZA KAMANJE'

OTKRIVAMO: PET ZAHTJEVA POBUNJENIH ČLANOVA SDP-a Novi dokument protiv Bernardića: Evo što se zahtijeva i tko sve daje podršku puču protiv šefa stranke

 
 Robert Fajt / CROPIX

Kamanje, najmanja i najmlađa općina u Karlovačkoj županiji, koju vodi SDP-ov saborski zastupnik Damir Mateljan, danas je slavila svoj dan u dopodnevnim satima, a u popodnevnima je bila domaćin najvećem skupu pobunjenika protiv aktualnog predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Došlo ih je, kako je i najavljeno, oko 80. Uz četvoricu suspendiranih članova Predsjedništva, Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića, Peđu Grbina i Vedrana Babića, te potpisnike protiv Bernardića, Biljanu Borzan, Nenada Stazića, Željka Jovanovića, Igora Dragovana i druge, znakovito je da je došao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (mogući pretendent na Berbardićevo mjesto), pripadnik tzv. neretvanske skupine koji se zalagao za Zlatka Komadinu kao prijelazno rješenje nakon smjene predsjednika Bernardića, a težinu je pobunjenicima svakako dao i do sada nesvrstani Arsen Bauk, koji je došao među posljednjima.

- Ovo je okupljanje SDP-ovaca, mi smo još uvijek jedna stranka, gdje su SDP-ovci, tamo se ja dobro osjećam - komentirao je svoj dolazak Bauk.

Poslana poruka

Na novinarsko pitanje je li ovo poruka Bernardiću da više nema njegovu podršku rekao je da se on “nikada nije javno izjašnjavao porukama na dolascima ili nedolascima, bit će prilike na stranačkim sastancima iznositi stavove”. A da ga Bernardić sutra pozove na jedan skup isto bi otišao jer je “Davor Bernardić predsjednik stranke, a obaveza je članova da prisustvuju skupovima ako mogu, mene su kolege pozvale, ja sam se vrlo rado odazvao”.

Puno rječitiji nije bio ni Mišel Jakšić, koji je dolazak pokušao prikazati kao posjet Mateljanu u povodu dana njegove Općine.

- Načelnik Kamanja je SDP-ovac i moj dragi kolega i mislim da je apsolutno u redu da mu gradonačelnik jednoga od četiri velika grada dođe dati podršku, za sat vremena idem u Krapinu na Festival kajkavske popevke - rekao je Jakšić.

Na pitanje slaže li se s tim da Bernardić mora otići rekao je da je “već nekoliko puta kazao kako SDP-u treba promjena nabolje, predlagao i neka rješenja poput onog da Komadina bude stabilizacijsko rješenje, ali sve što sam pričao do sada završilo je nigdje”.

Europarlamentarka Biljana Borzan bila je nešto raspoloženija za izjave, rekla je da je grupa koja je već kroz pismo tražila ostavku predsjednika Bernardića ovdje sada u širem sastavu, “što znači da su tu sada i neki ljudi koji u prvom naletu nisu potpisali pismo, ali su se sada pridružili”.

- To znači da u ovoj ekipi očito ima čari da okuplja i druge ljude, sada se trebamo dogovoriti i o daljnjim koracima kako se što bolje organizirati da stranku vodimo u pravom smjeru, da počnemo vraćati rejting i da se bavimo onim što je bitno, a to su problemi građana, a ne naši unutarstranački - rekla je Borzan.

'Trebamo reset'

O konkretnim koracima nije željela govoriti, to je trebalo uslijediti na sastanku na koji je došla. Svatko će, kaže, dati svoj doprinos prijedlozima kako doći do krajnjeg cilja, da konačno krene SDP. Na pitanje nisu li cilj izvanredni izbori rekla je da je ona svoju glavu prva stavila na panj: “Ako ne valjam, smijenite me. Očito je da svi mi trebamo reset, kako na mjestu predsjednika tako i u drugim stranačkim tijelima”.

Kod njih, dodaje, nema ideoloških podjela kao kod HDZ-a, ali je očito došlo do razlika u konceptu funkcioniranja stranke. Čula se sa Zlatkom Komadinom, ali smatra da nije realno da im se prikloni.

Što su sve zatražili u dokumentu usvojenom na sastanku

Zaključci sastanka pobunjenika u Kamanju bili su otisnuti i prije sastanka, u četvrtak ih je pod naslovom “Prijedlog za Kamanje” e-mailom Siniša Hajdaš Dončić poslao zagorskom županu Željku Kolaru. Napisao je da je s nekoliko kolega to iznio kao radni prijedlog, na koji bi ostali trebali dati mišljenje. Na kraju su ga i usvojili. Do dokumenta smo došli neposredno prije sastanka, a u njemu Hajdaš Dončić, koji se u Kamanju ponašao kao domaćin, predlaže sljedeće:

1. Tražimo trenutni odlazak Davora Bernardića s mjesta predsjednika SDP-a zbog katastrofalnog vođenja stranke i rušenja njenog rejtinga među građanima, nedemokratskog obračunavanja s neistomišljenicima u Stranci te sve očitijeg približavanju političkim opcijama s kojima SDP ne može dijeliti politički prostor, a istovremenog udaljavanja od naših prirodnih partnera.

2.Tražimo poništavanje svih postupaka i izrečenih sankacija protiv člnaova SDP-a pokrenutih zbog toga što su kritički ukazivali na trenutno loše stanje u SDP-u i u njegovom vodstvu, a koje nažalost realno pokazuje sadašnje stanje u Stranci. “...”

3. U svrhu stabiliziranja Stranke tražimo što hitnije, a najkasnije do kraja godine, provođenje izbora za sva stranačka tijela, kako bi stranačko članstvo odredilo smjer u kojem želi da SDP ide - prema jakoj, modernoj i vjerodostojnoj socijaldemokratskoj stranci koja je spremna smijeniti lošu, kompromitiranu i nesposobnu vlast HDZ-a i njegovih partnera.

4. U tom smislu, pozivamo Glavni odbor SDP-a, posebno apelirajući na odgovornost svih njegovih članova za budućnost i SDP-a i Hrvatske, da na prvoj sljedećoj sjednici donese potrebne odluke kako bi se gore navedeni zahtjevi realizirali

5. Također, pozivamo sve članove SDP-a da kroz sve organizacijske oblike i organe unutar SDP-a, na svim razinama organiziranja, otovreno iznesu svoje stavove i podupru ove zahtjeve kako bi se pokazala svijest o potrebi hitnih promjena i odgovornost za budućnost naše Stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:06