BORBA ZA PANTOVČAK

OTKRIVAMO PLAN KAMPANJE SDP-ova KANDIDATA: ZORAN MILANOVIĆ KREĆE IZ ŠUME BREZOVICA! Namjerava obići cijelu Hrvatsku, i to 'od vrata do vrata'

 Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović, od prekjučer službeni kandidat SDP-a za predsjednika države, pretkampanju bi, vrlo vjerojatno, trebao započeti u subotu, na Dan antifašističke borbe, u šumi Brezovica pokraj Siska.

Iako događaj još nije do kraja formaliziran i tek se razmatra, postoji plan da se Milanović tamo pojavi kao uzvanik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), ali i uz podršku SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, koji su, uz županiju, i organizatori proslave. Milanović je, doznajemo iz SABA-e, dobio od njih poziv kao bivši premijer, ne kao kandidat za predsjednika, a gradonačelnica nije htjela još ništa komentirati.

- Na našoj manifestaciji ne dijeli se podrška, mi nismo politička udruga. Ali bilo bi nam drago da bude nazočan - pojašnjava Miroslav Kirinčić, iz SABA-e.

Poziv predsjednice

Milanović je kao bivši premijer pozvan i na proslavu Dana državnosti. U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović potvrdili su da su ga pozvali, kao i sve bivše premijere (uključujući Jadranku Kosor) te bivše predsjednike Sabora. U Milanovićevu timu kažu da još nije odlučio hoće li se odazvati i 25. lipnja, pojaviti se na Pantovčaku.

Za Milanovićevo prvo javno pojavljivanje nakon potvrde kandidature simbolički je odabrana šuma Brezovica, u kojoj je 2. lipnja 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred, prvi takav u okupiranoj Jugoslaviji. Milanović ovim pojavljivanjem, s jedne strane, šalje poruku svojim dosadašnjim biračima, a s druge pokušava dobiti i nove birače, ljevije od SDP-a.

- Tamo neće izgubiti nikoga od svojih, a može dobiti nove glasače na ljevici - kaže nam sugovornik.

Brezovica će, tvrde naši sugovornici, biti samo uvertira za pravu kampanju, u kojoj planira obići cijelu Hrvatsku, i to “od vrata do vrata”. Neće, kažu, voditi kampanju isključivo kroz medije, nego želi biti među ljudima. I na Dan državnosti bit će viđen, ali još se ne zna gdje.

Stožer

Na čelu izbornog stožera je Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, glasnogovornik kampanje je Nikola Jelić, a u timu su Ivan Račan te, navodno, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova u SDP-ovoj Vladi. Doznajemo i da je u operativne poslove uključeno više mlađih ljudi koji su Orsatu Miljeniću pomagali u unutarstranačkim izborima za šefa SDP-a.

SDP će financirati kampanju, a dat će i svu potrebnu logistiku. Očekuje se da će u financiranju kampanje sudjelovati i stranke koje će podržati Milanovićevu kandidaturu. U strankama okupljenima u Amsterdamskoj koaliciji kažu da su u više navrata o tome razgovarali s Milanovićem, ali još nema službenog dogovora.

Milanović nije odlučio ni s kojom će PR agencijom surađivati. Navodno je razgovarao s više njih, ali ni s jednom nije sklopio ugovor. Puno je toga još otvoreno, no definirano je kako će se odnositi prema aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Nema razloga, kažu naši sugovornici, baviti se njome, što je, uostalom, i sam rekao na predstavljanju kandidature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:00