NAVALA

OTKRIVAMO: POMAMA HNS-ovaca NA NATJEČAJ ZA DRŽAVNU SLUŽBU U FONDU KOJI VODI HNS-ovac Niz stranačkih kadrova prošao prvi krug: 'Gledajte, stručan sam!'

Kandidati komentiraju kako stranačka pripadnost nema veze s njihovom prijavom, a iz Fonda nisu odgovorili na naše upite
Dubravko Ponoš
 Goran Mehkek / CROPIX

Kad je krajem prosinca Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojim internetskim stranicama javno objavio popis kandidata koji su pozvani na razgovor za posao, tek je dobro upućenima pošlo za rukom među tom šumom kandidata pronaći nekoliko zvučnih imena.

Točnije, našlo se tu najmanje petero aktivnih ili bivših članova HNS-a, stranke čiji je, igrom slučaja, član i direktor Fonda Dubravko Ponoš, a koji je funkciju čelnog čovjeka te institucije preuzeo u rujnu 2017.

Riječ je o natječaju koji je Fond objavio 26. studenoga 2018., a kojim je u toj instituciji oglašeno čak 27 slobodnih radnih mjesta, uglavnom zbog, stoji u objašnjenju natječaja, “jačanja administrativnih kapaciteta Fonda kao Posredničkog tijela razine 2 u sustavu upravljanja i korištenja EU strukturnih i investicijskih fondova”.

Testiranje

Tim se natječajem tako pokušava popuniti radna mjesta višeg samostalnog inženjera, višeg samostalnog ekonomista, višeg samostalnog pravnika, suradnika i brojne druge pozicije, a ispada da se među prijavljenim kandidatima, posebno onima koji su prošli prvi krug testiranja te dobili mogućnost pristupiti i razgovoru, krije dobar dio njih koji su trenutni ili pak bivši članovi HNS-a.

Među ostalim, popis kandidata otkriva da su na razgovor za radno mjesto višeg samostalnog ekonomista pozvani predsjednik Mladeži HNS-a Ivan Bednjanić Bunić te član karlovačkog ogranka HNS-a i njegov nekadašnji potpredsjednik Zoran Zatezalo, dok nekadašnja predavačica s Akademije sisačko-moslavačke županijske organizacije HNS-a Nermina Terzić konkurira i za radno mjesto višeg samostalnog stručnjaka, ali i višeg samostalnog ekonomista.

Ona je, međutim, prije tri godine istupila iz HNS-a, ali je, sudeći prema podacima iz životopisa koji su javno dostupni, od lipnja 2014. bila zaposlena u Ministarstvu gospodarstva, na radnom mjestu starije savjetnice, dok je prije toga radila u Uredu gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, također bivšeg člana HNS-a.

Potom je na razgovor za posao, i to radno mjesto suradnika, pozvana i Petra Horvat koja se na stranicama Hrvatske narodne stranke navodi kao potpredsjednica podružnice HNS-a Ludbreg, a 4. siječnja razgovoru za radno mjesto inženjera pristupio je i Ivan Majcen.

On je pak, prema podacima sa stranica HNS-a, krajem listopada prošle godine izabran za predsjednika mladih HNS-a Varaždinske županije, a tom je prilikom bio najavio da će se posvetiti pronalasku rješenja problema nezaposlenosti mladih i rješavanja njihovih stambenih pitanja.

Samo anonimno

Malo je tko od kandidata koje smo kontaktirali bio spreman dati izjavu, a oni koji su to i učinili, pristali su isključivo pod uvjetom anonimnosti.

“Gledajte, i trenutno radim na sličnim poslovima kao što je ovaj za koji sam se prijavio u Fondu, stručan sam i iskreno ne vidim nikakvog razloga zašto se ne bih javio na natječaj. Ako je situacija takva da se zbog stranačke pripadnosti ne smijem javljati, onda ja nemam pristup valjda četvrtini radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi koje su pod vodstvom nekog člana HNS-a jer bi me zbog toga netko mogao prozvati. Ma nema vam to nikakve veze s članstvom, pa ja jednako dobro surađujem i sa SDP-om i s HDZ-om”, rekao nam je jedan od kandidata za radno mjesto u Fondu za zaštitu okoliša.

Slično smatra i jedan drugi kandidat koji pritom dodaje da ostale HNS-ovce s popisa ne poznaje.

“Ne znam kako drugi, ali ja sam se za posao javio jer mi na trenutnom radnom mjestu uskoro istječe ugovor pa moram potražiti novi posao. Na natječaj sam se javio isključivo zato što zadovoljavam sve kriterije, i po pitanju obrazovanja, iskustva i struke. Nije to jedino gdje sam se javio jer sam već pomalo u panici”, priznaje nam jedan HNS-ovac s liste kandidata pozvanih na razgovor.

Komentar natječaja pokušali smo dobiti i u Fondu, no do zaključenja ovog broja nije nam stigao odgovor iako smo im uputili dva upita.

Upravljanje

Trenutni direktor Fonda Dubravko Ponoš tu je funkciju preuzeo 2017., a u njegovu se životopisu ističe da je završio poslijediplomski specijalistički studij poslovnog upravljanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te prije toga Elektrotehnički fakultet.

Kad je u pitanju stranačka aktivnost, Ponoš je član HNS-a, a bio je predsjednik zagrebačke županijske organizacije te predsjednik podružnice HNS-a Sveti Ivan Zelina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:43