NAPETO NA VRHU

OTKRIVAMO POZADINU SVAĐE TROJE LJUDI KOJI VODE HRVATSKU Stoji li iza svađe jedna spekulacija okojoj se sve glasnije govori...

 
Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Kada se činilo da se odnosi Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović popravljaju gotovo preko noći izbio je novi politički okršaj, jači i dramatičniji nego bilo koji do sada. Pale su i teške riječi između predsjednice i Gordana Jandrokovića koji je jedan od najbližih suradnika samog premijera. Mnogo je teorija zbog čega je baš sada ponovo eskalirao sukob.

1. Predsjednica RH želi preuzeti HDZ?

To nije realna opcija, bar ne u dogledno vrijeme. No, mnogo je hadezeovaca koji smatraju da to u budućnosti nije nemoguće jer Kolindu Grabar-Kitarović podržavaju i desno krilo i liberalniji dio članstva. Na putu do Pantovčaka predsjednica je imala i snažnu podršku Milijana Brkića pa bi joj u slučaju da ikada iskaže ambiciju da preuzme stranku infrastruktura koju i sada posjeduje zamjenik šefa HDZ-a dobro došla. Ali, mnogo je realnije da Grabar-Kitarović donese odluku da ide u političku borbu za drugi mandat jer je najpopularniji političar u zemlji.

2. Kolinda Grabar-Kitarović ima informaciju da bi SDP i HDZ mogli dogovoriti promjenu Ustava i biranje predsjednika u Saboru?

Ta se teza čuje i u HDZ-u, a ide tako daleko da neki smatraju kako su tihi pregovori, iza kulisa, već počeli. Tako je prisutna i teorija da bi u tom slučaju Jandroković mogao biti kandidat za predsjednika države. Iako i iz HDZ-a i iz SDP-a dolaze demantiji da se o takvoj opciji uopće razmišlja, ona nikako nije nerealna. Olakšala bi Plenkoviću da se obračuna sa svojim neistomišljenicima, a SDP spasila od totalne propasti. S druge strane, ujedinjeni HDZ i SDP bili bi brana populizmu.

3. Kolinda Grabar-Kitarović se želi distancirati od Plenkovićeve nepopularnosti da i nju ne povuče dolje?

Predsjednica je svjesna da je premijer poljuljan nakon afere Hotmail, što u konačnici može štetiti i HDZ-u, ali i njezinoj popularnosti ako se isključivo veže za tu opciju. Ostaje i činjenica da oni nisu od početka “kliknuli”. Očito ima i povijesti u njihovim odnosima, još iz vremena dok su oboje bili ambiciozni diplomati, a pitanje je i koliko mogu suspregnuti vlastiti ego. Grabar-Kitarović ima razvijen osjećaj za politiku, što uključuje i sposobnost da procijeni kakav je rejting političara koji je okružuju. Plenković u ovom trenutku ima problema s rejtingom, a mnogi smatraju da se oni pravi problemi tek mogu očekivati ako se ne pokrenu reforme u zemlji.

4. Kolinda Grabar-Kitarović sumnja koliko je iskrena Plenkovićeva odluka da je podrži za drugi mandat i boji se ima li on možda i dalje rezervnog kandidata (Damir Krstičević ili netko drugi)?

Iako do predsjedničke utrke još ima vremena Grabar-Kitarović je zasad najrealniji kandidat HDZ-a jer ima i najveću podršku unutar stranke. Sama kaže da o drugom mandatu još ne razmišlja i da joj je cilj samo potaknuti pozitivne promjene u zemlji. Sigurno je da će za odabir HDZ-ova kandidata igrati i činjenica koliko će Plenković u mjesecima koji slijede uspjeti kontrolirati stranku ili će morati činiti razne ustupke. Očito činjenica da je javno rekao kako će podržati Grabar-Kitarović nije bila dovoljna da predsjednica spusti gas, što je i dovelo do novog sukoba koji premijer sada treba ugasiti. Jer, njemu u ovome trenutku najmanje trebaju okršaji na svim stranama.

5. Kolinda Grabar-Kitarović procjenjuje kako u ovom trenutku može politički kapitalizirati činjenicu da Vlada nema inicijativu oko reformi?

To je gotovo sigurno, pa otud i poruke iz njezina kruga da premijer nema u fokusu ni problem demografije. Predsjednica je više puta poručila da Hrvatska ne može čekati samo da se riješi problem Agrokora, a sada je jasno da je sve manje vremena za nužne reforme. Plenković je već učinio ustupak stranačkoj desnici kada je pristao na nove ministre koji su bili vezani uz Karamarka, a morat će pristati na još mnogo drugih kompromisa ako se odlučno želi obračunati s oponentima u stranci. A čim se rade kompromisi, teško je kontrolirati i HDZ, što će se reflektirati na Vladu, ako nikako drukčije onda manjim kapacitetom da se pokrenu reforme. Grabar-Kitarović svjesna je da su nužne reforme jer je stanje u zemlji mnogo alarmantnije nego što ga je Plenković prikazao na saboru HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:33