ŠTO JE SANADER HTIO SPRIJEČITI?

Otkrivamo pravi razlog zašto je Barišić dao više od pola milijuna eura Thompsonu

Svaki glas je 2007. bio važan jer su HDZ i SDP bili izjednačeni. Zato je Sanader htio po svaku cijenu spriječiti politički angažman za koji je Thompson bio jako zainteresiran
Osijek, 071208.Sportska dvorana Zrinjevac u Osijeku,koncert Thompsona pred par tisuca posjetitelja bilo je zabranjeno fotografirati.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader dao je pola milijuna eura Marku Perkoviću Thompsonu da ne pjeva na parlamentarnim izborima 2007., no uz to glavni razlog zbog kojeg je Thompson tako skupo plaćen, kako doznajemo, bio je taj da se ne pojavi i kao nositelj HSP-ove liste za dijasporu.

Thompson je, naime, u to vrijeme bio član HSP-a i kad su u HDZ-u saznali da bi se on mogao kandidirati Sanader je zaključio kako bi HDZ mogao ostati bez dijela svojih birača na koje je računao.

U to vrijeme vodila se “mrtva utrka” između HDZ i SDP-a i Sanaderu je bio važan svaki glas . Osim toga, poznato je koliko su svih ovih godina HDZ-u značili glasovi iz dijaspore. Zbog toga je, doznajemo, i inzistirao da se pjevaču isplati tako velika svota.

- U HSP-u smo razmišljali kako što bolje iskoristiti Thompsonovu popularnost pa smo na kraju došli do zaključka kako bi bilo najbolje da se on angažira kao nositelj liste u 9. izbornoj jedinici ili u dijaspori.

Razgovarali smo s njim o tome, ali na kraju ipak nije došlo do dogovora premda je Thompson pokazao veliki interes da nosi listu za dijasporu. Unatoč toga do dogovora nije došlo premda se o tomu razgovaralo, doznali smo od nekolicine pravaša.

Igra s ustaštvom

No, Sanaderu je očito i sama naznaka da bi se Thompson mogao kandidirati bila dovoljna da učini sve kako bi ga spriječio u tom naumu. Bivši HDZ-ov rizničar i šef Carine u svom iskazu USKOK-u, navodno je kazao kako je upozoravao bivšeg premijera da je 516.000 eura za Thompsona prevelik iznos, ali da je Sanader inzistirao da mu se ipak isplati.

Očito je procijenio da bi bilo kakav Thompsonov angažman u HSP-u bio opasan, čemu u prilog govore njegovi tadašnji žestoki napadi na pravaše kao i slogan da je “glas za HSP zapravo glas za SDP”.

S druge strane, sam HDZ nije mogao pozvati Thompsona da pjeva u njihovoj kampanji, ne samo što on kao tadašnji član HSP-a to ne bi učinio, nego i zbog toga što bi to bilo kontarproduktivno za stranku. Tako je, prema Barišićevu iskazu, procijenilo i uže Predsjedništvo HDZ-a. Te 2007. godine, naime, Thompsonu su se zbog njegova “igranja” s ustaštvom od kojeg se, zapravo, nikada nije ogradio, zatvorila mnoga vrata.

Židovska zajednica u BiH u to vrijeme je tražila da se zabrani održavanje njegova koncerta u Sarajevu, a slično se poslije ponovilo i u Americi. Naposljetku je Thompson dobio tri godine zabrane ulaska u Švicarsku i EU.

Iz tih razloga prekjučerašnja Thompsonova izjava “kako je i za izbore 2007., kao i za svake druge, iz svih stranaka, pa tako i iz HDZ-a bilo upita hoće li pjevati za njih”, ne izgleda previše uvjerljivo.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:02