RIJEŠENA TAJNA DOKUMENTA

OTKRIVAMO: PRONAĐEN DIO IZGUBLJENOG SPISA O MILIJANU BRKIĆU I ELITNOJ PROSTITUCIJI Nakon pet mjeseci potrage slučajno našli papir, evo gdje je bio

Papir u kojem se postavljalo pitanje povezanosti zamjenika predsjednika HDZ-a i odavanja informacija u istrazi slučajno je pronađen u sudskom arhivu
Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Dio nestalog spisa Državnog odvjetništva o probijanju mjera za elitnu prostituciju, zbog čijeg je nestanka prije pet mjeseci nastala prava gužva, slučajno je pronađen u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu.

Prema svemu sudeći, spis se zagubio prilikom preseljenja tog Općinskog državnog odvjetništva iz zgrade u Aveniji Vukovar, gdje se godinama nalazilo, u novu zgradu u Selskoj u srpnju 2017. godine. Dio spisa, za koji se spekuliralo da je možda ukraden kako bi se spriječilo povezivanje zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, navodno je pronađen u jednoj od kutija s arhiviranim spisima, a pronalazak su nam potvrdili iz Državnog odvjetništva.

Međutim, nismo mogli doznati o kojem se konkretno dijelu radi, odnosno koji dio spisa nedostaje. Nakon pronalaska je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić naložio da se napravi detaljna pretraga cijelog arhiva kako bi se utvrdilo gdje je ostatak spisa.

Nestao u selidbi

Cijela priča o nestalom spisu počela je u listopadu prošle godine kada je tjednik Nacional objavio dijelove policijske korespondencije iz 2011. godine u kojoj je tadašnji načelnik riječkog odjela PNUSKOK-a Božo Barbarić, čiji je odjel bio zadužen za istragu slučaja elitne prostitucije, izvijestio načelnika Uprave kriminalističke policije Vitomira Bijelića kako iz obavljenih obavijesnih razgovora proizlazi da je mjere nadziranim osobama otkrio upravo Brkić.

“U obavljenim obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije g. Milijan Brkić na neutvrđenome mjestu neutvrđenoga dana između 3. i 20. lipnja 2011. Nikoli Suliću dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i Marike Tomljanović Kiprijanovski”, konkretno se navodilo u dokumentu. Nacionalova objava odjeknula je u javnosti kao prava bomba, a ubrzo je uslijedila još jedna. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u izjavi za medije nakon izvanredne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je kako je državnoodvjetnički spis u tom slučaju - nestao. “U ovom trenutku tog spisa nema, pokušat ćemo ga rekonstruirati”, rekao je Jelenić.

Sljedećih je dana provedena interna istraga o nestanku spisa tijekom koje su u DORH-u ispitani i Brkić i Bijelić i Barbarić i bivša zagrebačka općinska državna odvjetnica Željka Pokupec i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Također je napravljena rekonstrukcija spisa, i to od dijelova koji su postojali u zagrebačkom Županijskom sudu te od dijelova u policiji.

Naime, kako se ubrzo nakon Nacionalove objave otkrilo, priča o curenju mjera nije završila samo na policijskim bilješkama, nego je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ubrzo nakon podataka o probijanju mjera od zagrebačkoga Županijskog suda zatražilo provođenje hitnih istražnih radnji, odnosno formalno ispitivanje Sare Sikirić. Ona je, pak, prije policajcima navodno ispričala kako je od svojega poznanika Sulića doznala da mu je Brkić rekao da se ona i njezina prijateljica nalaze pod tajnim mjerama.

Sporna zabilješka

Međutim, budući da policijska zabilješka nije dokaz, krenulo se s ispitivanjem pred istražnim sucem, ali Sara Sikirić pred istražnim sucem nije ponovila navode koje su policajci nakon razgovora s njom stavili u zabilješku te zbog curenja informacija u tom predmetu protiv nikoga nije bila podnesena kaznena prijava, odnosno nitko nije bio formalno osumnjičen.

Nakon što je spis rekonstruiran krajem listopada prošle godine, Jelenić je izjavio kako sada od nadležnoga općinskog državnog odvjetnika očekuje da u “što kraćem roku prouči taj materijal i donese svoju odluku ima li tu osnovane sumnje protiv neke osobe ili nema i je li potrebno nešto dalje u tom smjeru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:33