PETI HRVATSKI PREDSJEDNIK

OTKRIVAMO PRVE POTEZE KOJE ĆE NOVOIZABRANI ŠEF DRŽAVE POVUĆI PRIJE PREUZIMANJA DUŽNOSTI Doznajemo kada će biti Milanovićeva inauguracija

 Marko Todorov / CROPIX

Petogodišnji mandat petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića počinje nakon službene inauguracije koja će biti u veljači. Nagađa se da bi to moglo biti 18. veljače, iako zasad još nitko nije službeno potvrdio.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, naime, prisegnula je 15. veljače 2015. godine, pa s tim datumom 2020. službeno prestaje njezin mandat. Novoizabrani predsjednik, koji će u međuvremenu morati istupiti iz članstva SDP-a, stupa na dužnost, prema zakonu, posljednjeg dana mandata predsjednika kojemu istječe mandat. Ustavom je, pak, propisano da prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda Republike Hrvatske polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

Sama ceremonija inauguracije tradicionalno se od 1992. godine održava na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je tri dana prije nego što je to bilo predviđeno, odnosno to nije učinila na dan kad je službeno prestao mandat tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću jer je tog 18. veljače, u srijedu, počinjala korizma te je isti dan u Washingtonu bio veliki skup NATO-a, što bi onemogućilo brojne državnike da dođu na inauguraciju. Ipak, primopredaja ureda na Pantovčaku bila je 18. veljače.

“Tako mi Bog pomogao”

“Svim građankama i građanima Republike Hrvatske koji slave po julijanskom kalendaru želim sretan Božić”, napisao je jučer u podne Milanović na svom profilu na društvenim mrežama, a iako se očekivalo da će se tim povodom pojaviti i u hotelu Sheraton na proslavi, to se ipak nije dogodilo.

- Dan će provesti u krugu obitelji - rekao je Nikola Jelić, Milanovićev glasnogovornik, te dodao da im sad, nakon cijele kampanje, treba barem dan odmora.

Potvrdio nam je da se Milanović u noći pobjede već telefonski čuo s dosadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja mu je čestitala na pobjedi. Pretpostavlja se da su razgovarali upravo o prijedlogu Grabar-Kitarović, koji je iznijela i u svom govoru u izbornoj noći kad je rekla da je spremna susresti se s Milanovićem i prije službene primopredaje kako bi ga izvijestila o tome što je sve radila. U stožeru Grabar-Kitarović kažu da im nije poznato je li se preksinoć čula sa svojim protukandidatom na izborima, ali smatraju da je to moguće jer je to najavila i u svom govoru.

- Čini mi se da je Grabar-Kitarović preksinoć laknulo - komentiraju neslužbeno njezini dosadašnji suradnici. Drugi naš izvor blizak predsjednici kaže da će se ona po pitanju primopredaje ponijeti krajnje korektno.

Milanovića je u pobjedničkoj noći, doznajemo, kontaktirao i sam premijer Andrej Plenković te mu također čestitao na pobjedi, a to su nam potvrdili i u Milanovićevu stožeru i Vladi.

Prema Zakonu o izboru predsjednika RH, Milanović će pred predsjednikom Ustavnog suda izgovoriti tekst prisege:

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Tako mi Bog pomogao”.

Kadroviranje

Iz Milanovićeva stožera doznajemo kako odmah kreću sa sastancima te će se, među ostalim, razgovarati i o točnom datumu i programu inauguracije. Iako se sad mnogi pitaju koji bi mogli biti prvi potezi Zorana Milanovića, primjerice hoće li vratiti Dragana Lozančića, kojeg je često spominjao u kampanji, na mjesto šefa SOA-e, u stožeru zasad nemaju odgovora.

Kad je riječ o kadrovima koji bi mogli na Pantovčak, u Milanovićevu stožeru tvrde da se o toj temi još nisu vodili ozbiljni razgovori.

- O potezima ne mogu govoriti, a o kadrovima još manje. Kampanja u kojoj smo zaista uživali tek je gotova, sve ostalo morate pitati Milanovića - rekao nam je sugovornik iz njegova stožera.

Jedino što je poznato jest da je u kampanji Milanović najavljivao da će se u Uredu predsjednika osloniti na stručnjake, a ne stranačke ljude. Međutim, može se očekivati da će barem dio svog pobjedničkog tima iz kampanje preseliti u Ured na Pantovčak.

- Ali, sasvim sigurno će i Davor Bernardić htjeti imati u Uredu neku osobu od povjerenja pa se može očekivati da će i on pokušati postaviti nekoga svog - komentira naš drugi sugovornik blizak SDP-u.

Dobar posao

Dosadašnja je praksa, naime, bila da su predsjednici, nakon što su osvojili mandat, za dobro odrađenu kampanju nagradili funkcijom neke ljude iz stožera. Tako bi i Milanović mogao sa sobom na Pantovčak pozvati glasnogovornika kampanje Nikolu Jelića.

Jelić je bivši dugogodišnji politički novinar koji je iz medija prešao u Banske dvore u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, gdje je do kraja mandata bio glasnogovornik. Nakon toga je bio savjetnik u jednoj PR tvrtki, a kada se Milanović odlučio kandidirati na izborima za predsjednika Republike, zvao je Jelića da mu bude glasnogovornik kampanje. Tom bi logikom Jelić mogao nakon izbora biti glasnogovornik Ureda predsjednika. Šef Milanovićeve kampanje, bivši ministar pravosuđa u SDP-ovoj Vladi Orsat Miljenić, govore nam izvori, mogao bi također dobiti funkciju na Pantovčaku, možda kao predstojnik Ureda, ali to nije sigurno jer o mogućoj Milanovićevoj ponudi tek mora i on sam odlučiti.

Dio mladih stručnjaka koji sada rade u Milanovićevoj kampanji, kao što su Ivana Pušonjić i Bartol Šimunić, kažu nam izvori, vjerojatno mogu računati da će raditi neke poslove i na Pantovčaku. Njih su dvoje u kampanji bili zaduženi za društvene mreže. Ivana Pušonjić bila je pripravnica u Uredu Europskog parlamenata u Zagrebu, a u SDP-u je radila u kampanji 2015. Bartol Šimunić također je stručnjak za politički PR i društvene mreže.

U SDP-u je bio šef Odjela za digitaliju, radio je u kampanji za izbore 2015., a nakon toga se pridružio Mrsićevim Demokratima. U Milanovićevu su stožeru i Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, te Ivan Račan. No, njih dvojica, kažu dobro upućeni, ne bi trebali biti dio Milanovićeva tima na Pantovčaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:01