ODLUKA

OTKRIVAMO REZULTAT TAJNOG GLASANJA NA FILOZOFSKOM ZBOG KOJEG MIRJANA SANADER MORA U PENZIJU Odbili joj molbu, ne daju da i dalje radi kao profesorica

 
Mirjana Sanader
 Goran Mehkek / CROPIX

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta (FF) u Zagrebu na sjednici održanoj u srijedu donijelo je odluku da se Mirjani Sanader, redovitoj profesorici u trajnom zvanju na Odsjeku za arheologiju i supruzi bivšeg premijera Ive Sanadera, nakon 65. godine ne produlji radni odnos. Odluka o neproduljenju radnog odnosa prof. Sanader donesena je tajnim glasovanjem, a kako neslužbeno doznajemo od 82 člana Fakultetskog vijeća, njih 55 bilo je protiv, a 27 za produljenje njezina radnog odnosa.

- Žao mi je zbog takvog ishoda. Glasao sam za produljenje radnog odnosa prof. Mirjani Sanader jer je moj osobni stav da je ona istraživački aktivna i započela je projekte koje bi trebalo završiti - rekao nam je prof. Dragan Bagić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta. Osim Mirjani Sanader, radni odnos nije produljen ni Mirjani Matijević Sokol, redovitoj profesorici u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest, koja će u lipnju navršiti 67 godina.

Mirjana Sanader u srpnju će navršiti 65 godina i tražila je produljenje radnog odnosa za dvije godine u skladu s “Pravilnikom o postupku i uvjetima produljenja radnog odnosa zaposlenika na znanstveno-nastavnim radnim mjestima nakon ispunjenih uvjeta za odlazak u mirovnu u skladu s prijedlozima njihovih odsjeka”.

Razmatranje

Povjerenstvo koje je razmatralo njezin zahtjev za produljenje radnog odnosa, zaključilo je da je Mirjana Sanader potrebna Odsjeku za arheologiju za održavanje nastave te da zadovoljava sve potrebne uvjete Pravilnika. Ipak, Fakultetsko je vijeće nadmoćnim brojem glasova odlučilo ne produljiti joj radni odnos nakon 65. godine.

- Na fakultetu imamo ograničen broj koeficijenata, što znači da produljenjem radnog odnosa profesorima iznad 65 godina onemogućavamo zapošljavanje mladih ljudi ili napredak mlađih kolega.

Primjeri profesorica Sanader i Matijević Sokol, kojima nije produljen radni odnos, nisu usamljeni jer radni odnos prošle godine nije produljen ni akademiku Krešimiru Nemecu iako je Odsjek za kroatistiku zatražio produljenje njegova radnog odnosa nakon 65. godine - rekao nam je jedan član Fakultetskog vijeća FF-a koji je želio ostati anoniman.

Koeficijenti

Iako se slaže da na FF-u vlada načelni stav da profesorima nakon 65. godine ne bi trebalo produljivati radni odnos zbog ograničenih skupnih koeficijenata, jedna članica Fakultetskog vijeća smatra da je neproduljenje radnog odnosa prof. Sanader gubitak za Fakultet. - Mirjana Sanader je imali velik broj doktoranada, a svi su oni na vrijeme završavali svoje doktorate.

Ona, također, ima veliki projekt Hrvatske zaklade za znanost i oko sebe okuplja mlade ljude. Aktivna je na terenu, u znanosti i nastavi - rekla nam je jedna članica Fakultetskog vijeća, koja je također željela ostati anonimna.

Mirjana Sanader rođena je u Splitu, gdje je i maturirala u Klasičnoj gimnaziji.

Godine 1975. upisala je studij klasične arheologije na Institut für klassische Archäologie der Universität Leopold Franzes u Innsbrucku, na kojemu je 1983. godine obranila doktorsku tezu “Kerberos in der Antike”. Akademsku karijeru na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu započela je 1993. godine, a tri godine kasnije postala je docentica.

Zatim je 1999. godine napredovala u zvanje izvanredne profesorice, a od 2002. redovita je profesorica. Od 2002. do 2005. godine obnašala je dužnost pročelnice Odsjeka za arheologiju. Zvanje redovite profesorice u trajnom zvanju stekla je 2008. godine.

Samostalno je objavila 14 knjiga i napisala 22 poglavlja u skupnim knjigama, te uredila tri zbornika. Osim toga, napisala je 251 znanstveni, stručni i pregledni rad, recenzije i prikaze. Od veljače 2014. god. predstojnica je Arheološkog zavoda Odsjeka za arheologiju FF-a.

Profesor koji želi produljiti radni odnos mora ispunjavati uvjete

Uvjeti koje mora ispunjavati redoviti profesor u trajnom zvanju koji želi produljenje radnog odnosa nakon 65. godine na Filozofskom fakultetu:

u protekle tri godine objavio je knjigu ili dva znanstvena članka ili jedan znanstveni članak i dva stručna rada

- u protekle tri godine bio je mentor u izradi doktorskog rada

- u protekle tri godine bio je mentor u izradi najmanje četiriju diplomskih radova

- u protekle tri godine izlaganjem je sudjelovao na najmanje dva znanstvena skupa

- u protekle tri godine sudjelovao je u izvođenju poslijediplomskog studija

- u posljednjih pet godina voditelj je ili suradnik kompetitivnog nacionalnog znanstvenog projekta financiranog od Hrvatske zaklade za znanost ili Fonda “Jedinstvo uz pomoć znanja”, odnosno kompetitivnog međunarodnog znanstvenog projekta iz okvirnih programa Europske unije ili po vrsnoći izjednačenih kompetitivnih znanstvenih projekata drugih međunarodnih institucija

- ima vrlo dobrom ili izvrsnom ocjenom (4,0 ili više) ocijenjene rezultate studentske ankete u svim predmetima u zadnjoj godini u kojoj je provedena anketa, u prethodnom petogodišnjem razdoblju

Mirjana Sanader: “Odlučili su tako kako jesu...”

Vijeće Filozofskog fakulteta, sastavljeno od nastavnika i studenata, ima pravo, koje se temelji na Pravilniku, tajnim glasovima većine odlučiti o tome kome će se radni odnos produljiti, a kome neće. Na njihovo glasovanje ne utječe mišljenje matičnog odsjeka. To je Vijeće jučer odlučilo kako je odlučilo i ja na to nemam komentara, kao što ne bih imala komentara ni da su mi produljili radni odnos - rekla nam je Mirjana Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:54