PALI NA KONTROLI

OTKRIVAMO SKANDAL U CENTRU ZA NADZOR MATURE Ravnateljica na privatna putovanja potrošila 23 tisuće kuna javnog novca

 
 Tom Dubravec

Ivani Katavić, aktualnoj ravnateljici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), tijekom prošle godine na temelju lažiranih putnih naloga za privatni odlazak u Split i povratak u Zagreb, centar koji je nadležan za provedbu državne mature isplatio je iznos od gotovo 23.000 kuna, pokazuje nalaz proračunskog nadzora koji su inspektori Ministarstva financija obavljali od studenoga 2018. do veljače ove godine, a do kojeg smo ekskluzivno došli.

Riječ je o ukupno 13 putnih naloga izdanih od 1. lipnja do 21. rujna 2018. na temelju kojih je ravnateljici isplaćeno nešto više od 22.000 kuna, te iznosu od nešto više od 800 kuna koji je specificiran kao “ostale naknade troškovima zaposlenima”, a odnosi se na plaćenu povratnu aviokartu Croatia Airlinesa za put od Splita do Zagreba.

Povrat novca

Ivana Katavić, kako je pokazao proračunski nadzor, putovala je iz Zagreba u Split u privatne svrhe, jer joj je u tom razdoblju adresa prebivališta bila upravo u tom gradu. Na sedam putnih naloga navedeno je da je ravnateljica išla u Split i natrag u Zagreb sa zadaćom “organizacije rada Centra”, a u izvješću s puta je navodila “povratak u mjesto prebivališta nakon završenog radnog vremena te povratak na radno mjesto u ponedjeljak”.

S obzirom na to da to ne odgovara istini, piše u nalazu, putni nalozi su označeni kao storno, odnosno rukom je nadopisano “storno”.

Na ostalih šest putnih naloga kao zadaća je navedeno “organizacija rada Centra, posjet školama - informiranje za mrežu nadzora državne mature i organiziranje mreže nadzora državne mature - županijski sastanci”.

No, inspektori su u svom nadzoru utvrdili da se datumi na tim putnim nalozima odnose na vikende, pa su od Centra zatraženi dokazi o obavljenom poslu. Dostavljeni su im neki računi (putničke agencije, račun za gorivo i cestarinu, te aviokarte), no iz toga je vidljivo da je riječ o vikendima, kada škole ne rade, a kod plaćanja jedne aviokarte, nadzor je pokazao da se ti datumi ne podudaraju s datumima održavanja radnih skupina.

“Vjerodostojni dokazi nisu dostavljeni, već samo mail ravnateljice upućen u Splitsko-dalmatinsku županiju kojim se traži klasa i urbroj dopisa koji je županija poslala centru 29. lipnja 2018., ali bez povratnog odgovora”, zaključuje se u nalazu.

Također, ravnateljica je dobila dopis načelnice informacijsko-računalnog odjela 26. rujna 2018. u kojem je upozorava na nepravilnosti korištenja putnih naloga, te savjetuje da iznos od 8342 kune za sedam putnih naloga uplati na račun Centra. Ravnateljica joj je odgovorila tek mjesec i pol kasnije, a u dopisu kaže da je zatražila pravno mišljenje odvjetnika, te da je taj iznos uplatila, ne na račun Centra, nego u državni proračun.

Novac je uplatila 16. studenoga 2018., na dan kada je već dobila obavijest o početku proračunskog nadzora, iako ju je načelnica upozorila na nepravilnosti još 29. rujna, više od mjesec i pol dana prije nadzora.

Na temelju ovog nalaza, inspektori su naložili Centru da od ravnateljice zatraže povrat od 14.570 kuna (jer je 8342 kune već vratila). Zapisnik o obavljenom nadzoru donesen je 20. veljače ove godine.

No, Upravno vijeće (UV), na čijem je čelu prof. Josip Faričić, na sjednici održanoj 12. lipnja, ravnateljici izlazi u susret i udovoljava njenoj molbi da iznos od 14.570 kuna uplaćuje u 12 mjesečnih rata, obustavom od plaće, počevši od srpnja. Predsjednik UV-a ne smatra spornim postupanje ravnateljice, tvrdi da je nitko nije upozorio na grešku, iako je to napravila načelnica sektora mjesec i pol dana prije nego što je nadzor počeo i prije nego što je novac vratila, a UV, kako nam se očitovao predsjednik, “na temelju njezinog očitovanja i na temelju njezina objašnjenja zaključilo je da nije imala namjeru protupravnoga stjecanja materijalne dobiti i da će povratom sredstava sanirati učinjenu pogrešku”. Također, pojašnjava kako je Katavić smatrala da ima pravo na naknadu za odvojeni život, jer je udovica, samohrana majka, čija su djeca pohađala školu u Splitu.

- Odbacujem inkriminaciju da je UV učinio nešto čime je naštetio proračunu ili bilo kakvu drugu nezakonitu radnju.

UV je doznao za putovanja ravnateljice nakon što su se ona dogodila i to od ravnateljice koja nam je priopćila pogrešno postupanje, te razloge postupanja - tvrdi Faričić.

Pojašnjava kako ona nije uspjela osigurati prostor za stanovanje i selidbu obitelji jer je stupila na dužnost dva mjeseca prije nego li je to bilo predviđeno, jer je nakon njezina izbora UV produljio mandat dotadašnjoj v.d. ravnateljice do okončanja ljetnog roka državne mature.

- Ona je samohrana majka, udovica, koja ima malodobnu djecu koja su još pohađala nastavu u Splitu kao mjestu prebivališta. Smatrala je da ima pravo na pokriće troškova za odvojeni život, odnosno na putne troškove kako bi vikendom bila sa svojom djecom.

Loš kadar

Nitko je u NCVVO-u nije upozorio da time radi nešto što nije smjela činiti, što je pak posljedica katastrofalne kadrovske situacije u kojoj NCVVO nije imao tajnika zaduženog za pravne poslove niti zaposlenika koji obavlja financijsko-računovodstvene poslove, već su na tim radnim mjestima privremeno bile angažirane nekvalificirane osobe - djelatnici na posudbi preko agencije koji su prilično loše obavljali poslove - odgovara Faričić.

Ravnateljica pak tvrdi kako ona postupa u skladu s uputama Ministarstva financija, kao i uputama i odlukama UV-a, koje nadzire njezin rad, te da i Centar postupa po nalazima i uputama Ministarstva financija.

- Sve mjerodavne institucije i uključene osobe djeluju u okviru svojih ovlasti i zadaća, vodeći računa o tome da državni proračun ne bude oštećen i da se proračunska sredstva koriste u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorima i drugim propisima - kaže ravnateljica u svom očitovanju.

Reakcije nadležnih: Ministarstvo naložilo detaljnu istragu

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su kako do našeg upita nisu raspolagali punom informacijom o nalazu proračunskog nadzora inspektora Ministarstva financija, te su stoga dali zadatak nadležnoj upravi da detaljno istraži nastalu situaciju. “Ministarstvo od Upravnog vijeća nije dobilo informacije o slučaju koji navodite. Stav Ministarstva znanosti i obrazovanja o nultoj stopi tolerancije na varanje i korupciju, posebice u sustavu odgoja i obrazovanja, već je od prije dobro poznat i jasno komuniciran prema javnosti - poručuju u resornom Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:43