PRIMIO ŠEFA OPORBE

OTKRIVAMO: TAJNI SUSRET BOZANIĆA I KARAMARKA Jesu li razgovarali o uvođenju spolnog odgoja?

Susret je održan na Karamarkovu zamolbu, a prisustvovali su i tajnik HDZ-a Milijan Brkić
 CROPIX

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je danas u Nadbiskupskom dvoru predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Susret je održan na Karamarkovu zamolbu, a prisustvovali su i tajnik HDZ-a Milijan Brkić, Karamarkov savjetnik Martin Pastuović, te mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola.

Iako nismo uspjeli doznati o čemu su razgovarali, zasigurno je jedna od tema bila uvođenje Zdravstvenog odgoja u škole, čemu se usprotivila Crkva, ali i HDZ.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko založio se da zdravstveni odgoj u školama bude izborni predmet , a vladajuće je nazvao "zanesenjacima socijalističke ideologije".

- Predložit ćemo da i to bude izborni predmet. Ako je vjeronauk, zašto i zdravstveni odgoj ne bi bio izborni - rekao je Karamarko na proslavi 23. obljetnice osnutka zagrebačke organizacije HDZ-a krajem prošle godine.

Karamarko je optužio je predstavnike sadašnje vlasti za, kako je rekao, „diverzantski upad u naše školstvo gdje smo vrlo osjetljivi i nije nam svejedno kako će i tko odgajati našu djecu“.

- Pogledajte što rade - ma kakav zdravstveni odgoj. Najprije su išli s građanskim odgojem, a mnogima od njih bi trebao građanski odgoj jer nisu išli na vjeronauk. Pogledajte s kojom agresijom jurišaju na Crkvu, na sve naše tradicionalne vrijednosti - istaknuo je Karamarko.

Kardinal Josip Bozanić je prije nekoliko dana u intervjuu za službene stranice Zagrebačke nadbiskupije kazao da se forsiranjem zdravstvenog odgoja krše se vjerske slobode djece.

- Ustav Republike Hrvatske u članku 63. kaže da roditelji »imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece«. No, pri ovakvom načinu uvođenja zdravstvenog odgoja, koji je problematičan u svojem 4. modulu, to izričito ustavno pravo nije poštivano. U tom je slučaju zakinuto pravo roditelja koji imaju pravo izražavati vlastita mišljenja glede vrijednosnog usmjerenja svoje djece u javnim školama. Ne radi se, dakle, u prvom redu o odnosu Crkve i države, nego o odnosu državnih izvršnih vlasti i njezinih građana, u ovom slučaju roditelja, kazao je Bozanić.

Osim toga, kardinal Bozanić je početkom godine ocijenio da je po pitanju zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama na ispitu danas demokratičnost hrvatskoga društva, a konačno i mir u našoj Domovini.

- Potrebno je uvažiti stavove i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava kojih je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini - poručio je tada.

- Roditeljska volja je nešto kao 'antropološka datost'; dakle ona nije samo pravni pojam. Škola ne bi smjela raditi protiv te volje, a da pritom ne izlaže dijete nepotrebnom opterećenju i da mu ne nanese štetu. Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja, kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj. Važno je, dakle, njegovati i razvijati suradnju između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole - poručio je kardinal Bozanić u propovijedi na svetkovinu Svete Bogorodice Marije i na početku nove građanske godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:45