POBUNA U HDZ-U

'S OVIM DESNIČARENJEM SIGURNO GUBIMO IZBORE' Dramatični tajni sastanci u vrhu HDZ-a!

'Neki ljudi stavljaju svoje interese ispred stranačkih. Stier može puno pomoći stranci, ne razumijem njegova očekivanja', kaže jedan Karamarkov čovjek
 Duje Klarić/CROPIX

Dio HDZ-ovih europarlamentaraca uskoro namjerava istupiti u javnost i poručiti predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku kako nije pametno najveću oporbenu stranku pozicionirati kao isključivo desnu političku opciju, nego da je potreban zaokret i prema centru, piše Globus.

Iako među HDZ-ovcima u zadnje vrijeme na temu unutarstranačkih razmirica vlada zavjet šutnje, nagađa se da bi toj najnovijoj frakciji mogli pripadati bivši ministar obrane Davor Božinović, bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, bivši državni tajnik za euro­integracije Andrej Plenković, ali i HDZ-ov međunarodni tajnik Davor Stier.

Ta grupacija nije željela komentirati svoje aktivnosti, no njima bliski članovi HDZ-a kažu kako oni nikako nisu protiv novog vodstva stranke. Štoviše, njihovi suradnici tvrde da oni sebe ne bi nazvali ni frakcijom. Tvrde kako ti “HDZ-ovi europejci” samo razmišljaju kako ojačati stranku u tom građanskom i europskom dijelu svjesni da “bez jačanja uloge HDZ-a na centru stranka ne može dobiti izbore”.

Naši sugovornici iz HDZ-ovih saborskih klupa kažu da su članovi te skupine već dugo nezadovoljni svojim položajem i utjecajem u stranci, ali i smjerom kojim stranka ide.

“Oni su mislili su da će jačati u stranci kako bude jačao HDZ. No, oni ne jačaju, ali niti stranka”, kaže jedan HDZ-ov saborski zastupnik.

To je već druga frakcija u HDZ-u koja se pojavila nakon što je 20. svibnja prošle godine Karamarko izabran za šefa stranke.

Prvu je isprva predvodio Milan Kujundžić, koji je na unutarstranačkim izborima zajedno s Karamarkom ušao u drugi krug. Toj grupaciji pripadaju zamjenik predsjednika stranke Drago Prgomet, bivši šef zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimir Golem, menadžer Marka Perkovića Thompsona, ali i neki koji nisu članovi stranke poput književnika Ivana Aralice i poduzetnika Ivića Pašalića.

Nakon što je Kujundžić ljetos marginaliziran u stranci, ta frakcija okupila se oko Prgometa kao isturenog igrača dok je u sjeni manje-više svime rukovodio Pašalić. Da su imali ozbiljan utjecaj, potvrdilo je i nekoliko susreta Karamarko-Pašalić na kojem je šef stranke htio postići pakt o nenapadanju. No, suradnja je pukla na nedavnim izborima u zagrebačkom HDZ-u gdje je za šefa organizacije izabran Karamarkov kandidat, dok od Pašalićevih kandidata nitko nije prošao.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:09