BITKA ZA STRANKU

OTKRIVAMO: TKO IMA VIŠE GLASOVA U TIJELU KOJE ĆE PRELOMITI RAT U SDP-u Nazvali smo 85 članova Glavnog odbora, evo kako se pripremaju za obračun

 
Peđa Grbin i Davor Bernardić
 CROPIX

Kriza koja već godinu i pol potresa SDP u subotu bi mogla doseći vrhunac nakon kojega bi uslijedio rasplet. U subotu se sastaje Glavni odbor SDP-a, a najvjerojatnije će odlučivati o sankcioniranju pobunjenika koji traže ostavku predsjednika stranke Davora Bernardića. Nije, međutim, isključeno da se na dnevni red uvrsti i pitanje odgovornosti Davora Bernardića, kao ni da se glasa o provođenju novih unutarstranačkih izbora za sva tijela stranke te da se bira novi predsjednik SDP-a.

Glavni odbor SDP-a najviše je središnje političko tijelo stranke koje upravlja između dviju Konvencija. Ima 103 člana, a odluke donosi većinom prisutnih.

Kontaktirali smo 85 članova Glavnog odbora (od čega dvoje više nije u tom tijelu) i svima postavili pitanje kakav je njihov stav prema sankcioniranju takozvanih pobunjenika koji traže Bernardićevu ostavku.

Njih 26 čvrsto je protiv sankcioniranja, 4 su rekla da ih treba kazniti, čak 27 je odgovorilo da nema stav, nego će ga formirati u subotu na sjednici kada čuju sve argumente, a 26 članova Glavnog odbora nije željelo odgovoriti na naše pitanje.

Čeka se dnevni red

Dok smo razgovarali s članovima Glavnog odbora, nitko od njih još nije dobio dnevni red, pa nisu znali o čemu će se sve izjašnjavati.

Pitali smo za stav o sankcijama zato što je na posljednjem Predsjedništvu zaključeno da su “pojedini članovi svojim javnim istupima o stranačkim pitanjima, a mimo rasprave o tome na sjednici Predsjedništva, postupili suprotno Statutu”. Premda nisu imenovani, zaključkom su bili obuhvaćeni Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i drugi koji su inicirali da se Bernardiću uputi pismo i traži njegova ostavka te za to prikupili potpise 90 istaknutih SDP-ovaca.

Za kršenje Statuta predviđene su sankcije od opomene, preko suspenzije sa svih stranačkih dužnosti, do izbacivanja iz SDP-a. Premda su javne kritike na račun Bernardića u proteklim tjednima iznosili brojni SDP-ovci, među kojima se istaknuo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Glavni je odbor nadležan za sankcioniranje članova Predsjedništva, što znači da se u subotu može odlučivati o daljnjoj političkoj sudbini Grbina, Hajdaš Dončića, Zmajlovića te Vedrana Babića, Bojana Glavaševića i europarlamentarke Biljane Borzan.

Sve ovisi o tome kako će se definirati dnevni red Glavnog odbora te kakve će mu zaključke uputiti Predsjedništvo koje bi se, kako je to uobičajeno, moglo sastati još jednom neposredno prije sjednice.

Postoji mogućnost da se na samoj sjednici Glavnog odbora nadopunjuje dnevni red, što će neki članovi sigurno iskoristiti.

Jasna podjela

Tako će se na raspravi naći pitanje odgovornosti Davora Bernardića za loše stanje u stranci, ali i odgovornosti pobunjenika, saborskih zastupnika i cijelog stranačkog vrha.

Neki članovi Glavnog odbora predložit će da se provedu prijevremeni unutarstranački izbori za sva tijela, uključujući izbor novog predsjednika stranke.

Nataša Delonga Poparić apsolutno je protiv sankcija, a na Glavni odbor dolazi sa zaključcima svoje Gradske organizacije SDP-a Makarska.

Prvi je nezadovoljstvo lošim vođenjem stranke i zahtjev da se u što skorijem roku raspišu izbori za sva stranačka tijela, drugi je protivljenje bilo kakvim sankcijama protiv članova stranke koji su javno iznosili svoje stavove, a treći da se njihovi zaključci iznesu na provom idućem Predsjedništvu i Glavnom odboru, dakle u subotu.

Nove izbore za sva tijela tražit će i Darko Vrdoljak koji je protiv sankcija, a bit će i protiv izbacivanja Tamare Puač iz Požege, koja je protiv Bernardića podnijela kaznenu prijavu zbog manipulacija izborima.

Vrlo slično govori Tonči Bilić iz Trogira koji također dolazi sa stavom svoje Gradske organizacije da se nikoga ne izbacuje iz SDP-a te zahtjevom da se provedu prijevremeni izbori za sva tijela, jer vodstvo ne vodi dobro stranku.

Velik broj naših sugovornika, posebno u kategoriji onih koji još nisu donijeli konačnu odluku, kaže da su zbunjeni, ogorčeni zbog frakcijskih borbi u kojima im ni jedna strana ne nudi rješenje krize u kojoj je SDP.

Tko je odgovoran

- Nisam nikad bila sklona sankcijama i izbacivanju iz stranke. To nije rješenje. Premda mi se ne sviđa situacija u SDP-u. Postoje odgovorni za nju, a broj jedan je uvijek predsjednik stranke. Mi mali ljudi u SDP-u razočarani smo. U subotu ću se rukovoditi savješću. Ne znam ima li Davor Bernardić još šanse, ali ne znam ni je li sve samo njegova krivnja - kaže Irena Šimunić.

- Ne znam što bih rekao. Situacija u stranci nepodnošljiva je, a meni je stalo do SDP-a. Još ne znam kako ću se postaviti. Ovisno o dnevnom redu i raspravama za koje znam da će biti žestoke - govori Dean Fratrić.

Dio članova Glavnog odbora još ne zna kako će se postaviti u subotu zato što od vođa frakcije kojoj su naklonjeni još nisu dobili upute. Branimir Katalenac spada u rijetke koji to javno priznaju. On je kazao da će “postupiti onako kako će to naložiti predsjednik stranke Davor Bernardić”.

Zanimljivo je koliko je malo članova Glavnog odbora spremno javno reći da su za izbacivanja kolega iz stranke. Među njima je Sunčana Kunac koja kaže: “Godinu i pol ruše rejting SDP-a, a za to krive predsjednika. Ne dolaze na sastanke stranačkih tijela, primaju plaće od 17.000 kuna, a ne rade svoj posao. Smatram da trebaju snositi odgovornost”.

Joško Klisović: Pričao sam s Berom. Mislim da SDP treba novo vodstvo

“I dalje smatram da se SDP loše vodi i to sam neki dan rekao predsjedniku Davoru Bernardiću. Zato ću na sjednici Glavnog odbora ove subote nastaviti zastupati stajalište da Socijaldemokratska partija treba novo vodstvo”, potvrdio nam je jučer Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a i jedan od devedesetak potpisnika pisma u kojem je zatražen Bernardićev odstup.

Unatoč tome, Klisović se nedavno sastao s Bernardićem, i ubrzo se u SDP-ovim kuloarima proširila vijest da su postigli pakt o nenapadanju, a zauzvrat je nekadašnjem doministru vanjskih poslova obećano visoko mjesto na listi za europske izbore, koji će biti održani sredinom iduće godine. Kada smo mu spomenuli ovu spekulaciju, Klisović ju je eksplicitno odbio.

“Bernardić mi to nije ponudio jer zna da bih odbio. Jednostavno, ne može me se kupiti, tako da o tome nismo ni pričali. Naš razgovor je tekao na način da sam obrazložio zbog čega mislim da on loše vodi stranku i kako svojim postupcima šteti SDP-u, a Bernardić je uzvratio tezom kako ga se pokušava rušiti otkako je izabran za predsjednika i da su zato stvari takve kakve jesu. Ali, ponavljam, nije bilo nikakvih prikrivenih dogovora niti bih ulazio u takve aranžmane“, ispričao je Joško Klisović.

Na pitanje je li zainteresiran za zastupničko mjesto u Europskom parlamentu, odgovorio je potvrdno, ali uz dosta skepse: “Mislim da imam dosta iskustva i mogao bih dobro obavljati poslove eurozastupnika. Međutim, SDP ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, koji će vjerojatno biti pri vrhu liste i na idućim izborima, a to znači kako će biti velika gužva za ostale pozicije i nitko ne može biti siguran da će ući u Europski parlament“. (R. Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:47