PROMJENE U AGROKORU

OTKRIVAMO TKO JE IMAO PRESUDNU ULOGU U DOVOĐENJU PERUŠKA I WEBER Ramljakov nasljednik nije čovjek Martine Dalić!

 
Andrej Plenković,Martina Dalić, Fabris Peruško i Irena Weber
 Damjan Tadić / CROPIX

Prije nego li je Vlada na sjednici u utorak za novoga izvanrednog povjerenika u Agrokoru Trgovačkom sudu predložila Fabrisa Peruška, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber, održala su se još tri sastanka, a neki od vjerovnika s kojima smo pričali tvrde kako su sadržaj i forma tih sastanaka bili takvi da je jasno kako u nagodbi vjerovnika dobavljači neće uspjeti postići cilj o tome da otpis za stari dug za robe i usluge bude maksimalno 20 do 30 posto.

Ipak, dobavljači s kojima smo pričali kazali su nam kako će pričekati sastanak s novim povjerenikom Fabrisom Peruškom kako bi mogli donijeti točnije procjene u vezi novonastale situacije, dok financijski vjerovnici, pa čak i Sberbank, za sada daju glasnu podršku promjeni povjerenika i novoj, balansiranoj nagodbi. Prema službenim informacijama, oko 12 sati održan je kratki sastanak premijera Plenkovića s predstavnicima Vijeća vjerovnika i ruskom VTB bankom, na kojem je premijer predstavio novog povjerenika i njegovu zamjenicu. Na sastanku je predsjednik Vlade redom pitao sve predstavnike vjerovnika slažu li se s novim izborom povjerenika i svi su redom odgovorili potvrdno, uključivši i predstavnika Sberbanke, osim Marice Vidaković, predstavnice dobavljača, koja je kazala kako treba prvo pričekati prve poteze povjerenika kako bi mogla iznijeti mišljenje, kao i da treba konzultirati ostale dobavljače. Zanimljivo je da je na sastanku uz premijera bio i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, ali i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, koji je sjedio između novog povjerenika i njegove zamjenice. A to je svima bio više nego snažan znak da je šef parlamenta imao i te kako važnu ulogu, možda i presudnu u kadroviranju novih Agrokorovih povjerenika.

Nesuglasice

Naravno, osim ako sve to nije bilo namjerno skretanje pažnje s pravih kadrovika. Tom sastanku je prethodio sastanak premijera s predstavnicima roll up kredita, Miljenko Živaljić i Claudio Cesario (Unicredito Zagrebačka banka), Thomas Wagner i Andrew Shannahan (Knighthead Capital Management) te Riccardo Orcel i Roman Nagaev (VTB), na kojem je, čini se, tim vjerovnicima omogućeno prethodno upoznavanje s novim povjerenikom. A prije tih druženja je u hotelu Esplanade održan sastanak privremenog Vijeća vjerovnika na kojem je, kako nam je rečeno, došlo do značajnijih nesuglasica između predstavnika financijskih vjerovnika i dobavljača, jer, kao što smo već kazali, sve govori u prilog tome da se, barem kada je u pitanju iznos otpisa, priča vraća na prvi prijedlog nagodbe Ante Ramljaka prema kojem bi dobavljači za robe i usluge bili plaćeni u prosjeku od oko 50 posto (već im je plaćeno 45 posto, s graničnim dugom). Naravno da će dobavljači pokušati pružiti otpor takvom razvoju situacije, ali neke informacije govore kako su izgubili podršku domaćeg financijskog sektora, Erste banke, a potom i Zagrebačke banke, što znači da domaći dobavljači svojim glasovima ne mogu ugroziti izglasavanje nagodbe. Jednako tako, informacije koje dolaze iz redova financijskih vjerovnika govore kako nisu skloni povjerovati u najave dobavljača kada prijete obustavom roba Konzumu, smatraju to blefom koji dobavljači neće ispuniti, jer bi, smatraju, dobavljači bez Konzuma kao prodajnog kanala prepilili granu na kojoj sjede, barem kratkoročno.

Dobavljači podijeljeni

To bi značilo da financijski vjerovnici preuzimaju dominantnu ulogu u restrukturiranju Agrokora, mada ni to ne znači da će prijedlog nagodbe ići lako, jer, kao što je poznato, ni svi financijski vjerovnici nemaju iste interese. Uz to, u ovoj je priči bilo toliko obrata u odnosima moći različitih aktera i interesnih grupa da je teško bilo što predvidjeti, ali za sada su, čini se, bolje karte u rukama financijskih vjerovnika. I to pogotovo ako se zna da su i dobavljači podijeljeni između sebe, posebice na grupu dobavljača koji većinom imaju potraživanja za robe i usluge, i one dobavljače koji imaju većinom ili dobrim dijelom potraživanja temeljena na kreditno-mjeničnim odnosima s Agrokorom. No, naučili smo već da dobavljače nikako ne treba podcijeniti.

Brza prilagodba

U tom kontekstu je i premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u utorak rekao kako će svoj dio otpisa morati prihvatiti svi vjerovnici, pa tako i dobavljači, i da to nikome neće lako pasti. On je u društvu potpredsjednice Vlade Martine Dalić poslije sjednice Vlade predstavio novu izvanrednu upravu, ističući kako je “najprimjerenije da posao preuzmu oni ljudi koji se vrlo brzo mogu prilagoditi i preuzeti odgovornosti vezane uz izvanrednu upravu u Agrokoru”. Zanimljivo je da je Peruško ocijenio Ramljakov rad pozitivnim, a i nije našao ništa loše u tome što je AlixPartners angažirao Ramljakovu bivšu tvrtku. Premijer je, odgovarajući na pitanje hoće li ostati dosadašnji savjetnici u Agrokoru, poručio kako bi bilo vrlo neobično da dođe do zamjene glavnog savjetnika (AlixPartners), ali da će prepustiti novoj upravi da se upozna sa svim detaljima i ostalim savjetnicima. Jednako tako je novi povjerenik ustvrdio kako ne vidi razloga da u ovom trenutku angažira novog savjetnika, poput tvrtke McKinsey. Na pitanje hoće li se i Sberbank priključiti procesu, premijer je odgovorio da je razgovarao i jučer s predstavnicima te banke, te da u cilju postizanja rješenja Sberbank mora povući odgovarajući potez, odnosno povući tužbe.

Konzultant koji je spasio Tisak i stručnjakinja za ulaganja

Fabris Peruško (44), novi izvanredni povjerenik za Agrokor, rođen u Puli, diplomirao na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, a u nastavku svog školovanja 2007. godine stekao je naziv MBA na prestižnom američkom sveučilištu Babson College u Bostonu, u SAD-u.

Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey &Co. gdje je fokus njegova rada bio na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Europe i Rusije. Nakon toga proveo je dvije godine na mjestu direktora operacija vodećeg ruskog online trgovca Lamoda.ru u okviru grupacije Global Fashion Group iz Londona. Od 2016. godine do dolaska u Tisak radio je kao samostalni savjetnik (Faveria, od 2015.) uprava nekoliko regionalnih tvrtki. Nova uprava Tiska, čiji je bio član, u okviru izvanredne uprave Agrokora, uspjela je stabilizirati poslovanje, čime je sačuvano oko 3600 radnih mjesta, a spašavanjem Tiska napravljen je i važan korak u očuvanju hrvatskih izdavača tiskanih medija, jer su kiosci Tiska kao i Tiskova distribucijska mreža njihov glavni prodajni kanal.

Irena Weber je trenutno direktorica tvrtke KHA četiri, čiji su osnivački Agrokor, Karisma Resorsts International i fond Nexus. Ona je od lipnja prošle godine savjetnica izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, zadužena za imovinski portfelj i non-core poslovanje, a karijeru je započela u CAIB-u te napredovala do mjesta pomoćnice predsjednika Uprave Ante Ramljaka. Iz CAIB-a je otišla nedugo nakon Ramljaka, prvo u brokersku kuću To One, a uskoro prelazi u Hypo Alpe Adria ulaganje za članicu uprave te 2016. odlazi na mjesto članice uprave turskog Kent Banka, gdje je bila godinu dana. Zanimljivo je i da je 2007. bila direktorica tvrtke Cipela broj 42, a u Intercapitalu Invest članica nadzornog odbora u više mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:57