IVICA KRIŠTO

Tko je samozatajni suprug nove ikone desnice na čije se ime vodi obiteljska imovina

Krajem 2018. navodno ga je tadašnja predsjednica Grabar-Kitarović izvanredno promaknula u bojnika
Karolina Vidović Krišto
 Boris Kovacev/Cropix

- Nemam vremena za razgovor, vozim se, vraćam se s hodočašća. Ja sam nebitan, zašto uopće pišete o meni? Ne želim biti u medijima - kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Ivica Krišto, suprug Karoline Vidović Krišto, saborske zastupnice s liste Domovinskog pokreta, kad smo htjeli provjeriti neke podatke iz njegove biografije.

- Možemo se čuti neki drugi dan, ali najbolje je da ništa ne pišete o meni. Otkud vam uopće moj broj? Ništa od toga što vi napišete neće pomoći Hrvatskoj. Tražite druge teme, napravite nešto dobro za zemlju, a nemojte istraživati ljude okolo - kazao nam je Krišto koji je pozornost javnosti privukao nedavno nakon što je njegova supruga, inače, bivša HRT-ova novinarka, objavila svoju imovinsku karticu prema kojoj se sva imovina vodi na njenog supruga.

Samozatajni suprug

Tako u imovinskoj kartici stoji da na supruga glasi kuća s okućnicom od 332 kvadrata u Gornjem Stenjevcu u Zagrebu čija je vrijednost procijenjena na dva i pol milijuna kuna, te stan u Novom Zagrebu od 59 kvadrata, vrijednosti 620 tisuća kuna. Na njenog supruga vodi se i automobil VW Touran 2.0 TDI čija je vrijednost, kako stoji, 80 tisuća kuna. Supružnici imaju kredit iz 2019. na iznos od 577.806 kuna, a mjesečna rata im je 3371 kunu, a imaju prijavljenu i štednju na osnovi osiguranja - Karolina Vidović Krišto 10.790 eura, a njen suprug 9900 eura.

Novopečena saborska zastupnica u rubrici “primici koji se ne smatraju dohotkom i na koje se ne plaća porez na dohodak”, prijavila je 1500 kuna mjesečnih primanja, a navela je i da je predsjednica Zaklade za hrvatsku povijest. Saborska plaća Vidović Krišto, koja je i na čelu saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, te je ujedno i članica saborskog Odbora za informiranje iznosi 20.425 kuna neto, a plaća njezina supruga, inače, zaposlenika Ministarstva obrane - 9280 kuna. No, tko je Ivica Krišto, samozatajni suprug bivše HRT-ove novinarke?

Tehnička pomoć

Ivica Krišto rođen je 1974. u Livnu i prema nekim informacijama, inženjer je poljoprivrede. Zaposlen je u MORHu, a trenutačno se nalazi na mjestu voditelja Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu. Na toj poziciji je od 1. srpnja 2019., a riječ je o Odjelu koji koordinira i organizira rad između Ministarstva i Vojnog ordinarijata. Među ostalim, taj odjel, primjerice posreduje tehničku pomoć Ordinarijatu pri organiziranju hodočašća, koordinira i organizira duhovne vježbe djelatnika Ministarstva, susrete s vjernicima, promidžbene aktivnosti, služenje svetih misa, sudjeluje u međunarodnim aktivnostima vezanim za duhovnu skrb djelatnika Ministarstva i pripadnika Oružanih snaga....

Prije dolaska u Vojni ordinarijat, Krišto je godinama bio pripadnik Počasno-zaštitne bojne (PZB) - postrojbe Glavnog stožera OS RH koja je zadužena za izvršavanje počasno-ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika OSRH. Ta postrojba ima 300-tinjak članova, obavlja počasno-ceremonijalne i druge zadaće, ne samo za predsjednika RH, nego i za Vladu i Ministarstvo obrane, a nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora.

“Prema zaslugama”

Krišto, koji je vojsci pristupio 1. srpnja 1998. godine, te je, kako kažu upućeniji, odlikovan i Spomenicom Domovinskog rata, u Počasno-zaštitnoj bojnoj navodno je još od mandata Stjepana Mesića. Tijekom karijere je nekoliko puta promaknut. Tako je, prema našim informacijama, čin poručnika dobio 1. 8. 2003., da bi pet godina poslije, 28. 7. 2008., bio promaknut u čin natporučnika. Čin satnika dobio je u listopadu 2015. Sve su to bila redovna promaknuća, no 21. 12. 2018., nekih pola godine prije nego što će prijeći u Vojni ordinarijat, Ivica Krišto, prema nekim informacijama iz MORHa, navodno je odlukom Grabar-Kitarović, izvanredno promaknut u čin bojnika.

Manje je poznato da je Krišto prije 1998. neko vrijeme, kao i supruga mu, radio na HRT-u. Kako nam je potvrdilo više izvora, Krišto je radio kao konobar u HRT-ovom kafiću. I sam Krišto nam je potvrdio tu informaciju kazavši da je na HRT-u bio kratko. Inače, promicanje Krište u čin bojnika među dijelom pripadnika vojske izazvalo je iznenađenje. - Prilično je neobično da je dobio taj čin, pogotovo zato što mnogi koji su bili u ratu nisu mogli dobiti ni neke niže činove - kazao nam je jedan djelatnik MORH-a. Sam Krišto potvrdio nam je da je od srpnja prošle godine u Vojnom ordinarijatu te da ima čin bojnika, i da je “sve prema zaslugama”.

Što se navodi u imovinskoj kartici

- kuća s okućnicom od 332 kvadrata u Gornjem Stenjevcu u Zagrebu vrijedna dva i pol milijuna kuna

- stan u Novom Zagrebu od 59 kvadrata, vrijednosti 620 tisuća kuna

- automobil VW Touran 2.0 TDI čija je vrijednost 80 tisuća kuna

- kredit iz 2019. na iznos od 577.806 kuna, a mjesečna rata im je 3371 kunu

- štednju na osnovi osiguranja - Karolina Vidović Krišto 10.790 eura, a njen suprug 9900 eura

- neto plaća Karoline Vidović Krišto 20.425 kuna, a plaća Ivice Krište 9280 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:44