AFERA 'VJEČNI GRAD'

OTKRIVAMO: USKOK ZATRAŽIO BANDIĆEVE PUTNE NALOGE ZA RIM Dok je službenica novinarima pokazivala naloge, u sobu upala žena i predstavila se: POLICIJA!

 
U trenutku kada su novinari pregledavali Bandićeve putne naloge, u prostoriju je ušla policajka u civilu koja je rekla: “Došla sam po dokumentaciju gospođe Šimić (lijevo) soba hotela InterContinental de la Ville Roma (u sredini), Milan Bandić sa suradnicima (desno)

Očekivala je novinarsku ekipu, no uslijedio je šok.

- A ne, ja sam iz policije - rekla je gospođa u šarenoj majici i tamnim hlačama.

- Trebala bih gospođu Šimić - dodala je.

Službenica Ureda za međugradsku suradnju u trenu se ukočila.

Oprezno je krenula prema lijevim vratima i obavijestila drugu službenicu da je u prostoriju u kojoj su novinari upravo pregledavali putne naloge zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i njegova izvješća s putovanja u Rim ušla gospođa koja se predstavila kao policajka.

Ta druga službenica odmah je ušla u prostoriju i pitala o čemu se radi.

- Došla sam po dokumentaciju gospođe Šimić - odgovorila je ženska osoba, nakon čega su je službenice odvele u susjednu sobu.

Prije nego što su se vrata zatvorila, vrlo jasno se moglo čuti kako je gospođa Vesna Šimić, pročelnica Gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, na bolovanju.

Nepozvana gošća

U prostoriju gdje su novinari Bandićeve putne naloge mogli dobiti na uvid uskoro je došao i Josip Krajina, pomoćnik pročelnika za informiranje i građane. Počeo je tipkati na telefon, nakon čega je izašao iz ureda.

Sat na mobitelu u tom trenutku pokazivao je 13.42. Točno šest minuta kasnije, u 13.48, u ured je ušao i gradonačelnik Milan Bandić.

- Jel’ novinari imaju sve podatke? Jeste li im sve dali napismeno? Neka dobro sve pogledaju - govorio je Bandić pomoćniku pročelnika Krajini te kratko dobacio kako “uistinu nije normalno da se u ovoj državi raspravlja o putnim nalozima”.

Nepozvanu gošću u susjednoj prostoriji nije komentirao.

Minutu kasnije Bandić je izašao iz ureda, a vrlo brzo nakon toga to je učinila i osoba koja se predstavila kao policijska službenica. U rukama je imala tek sivu bilježnicu, nekoliko presavijenih papira i veću žutu kuvertu, a na ramenu joj je bila obješena torba.

Upravo se ovako jučer odvijala poprilično nadrealna scena u prostorijama Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, na drugom katu zgrade zagrebačke Gradske uprave, i to baš u trenucima kada su novinari napokon dobili priliku pregledati putne naloge gradonačelnika Milana Bandića.

Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, USKOK je od policije zatražio da iz ureda izuzme dokumentaciju o putovanjima zagrebačkoga gradonačelnika.

- Ma to su provokacije. Ne znamo o čemu se radi, ali netko očito provocira jer je bilo poznato da će novinari baš u to vrijeme biti u tom uredu - bili su jučerašnji komentari Bandićevih suradnika na scene kojima smo svjedočili.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Bandića po prijavi koju je zaprimilo i u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je zagrebački gradonačelnik u posljednjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika te kako u Vječnom gradu nije imao nikakvih službenih sastanaka.

- To je sve laž - bio je Bandićev odgovor u subotu, nakon čega je novinarima uputio poziv da u ponedjeljak dođu u zgradu Gradske uprave te da će tada moći dobiti uvid u sva njegova putovanja.

Odmah jučer ujutro iz Ureda koji vodi pročelnica Vesna Šimić stiglo je priopćenje u kojem se naglašava kako je netočna informacija da je Bandić 62 puta putovao u Rim te da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci.

“U razdoblju od 2011. do 2016. gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Među ostalim, možemo naglasiti da se gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom perioda od 2012. do 2017. godine (gradonačelnici Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi). Osim s kolegama gradonačelnicima, sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije”, navodi se, između ostalog, u priopćenju.

Pismo namjere

Na naš upit zbog čega se kompletna dokumentacija o putnim nalozima, troškovima i izvješćima o putovanjima ne može snimiti, iz Grada su nam poručili da je “upravni postupak u tijeku prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa te da odluka Povjerenstva nije donesena radi sprečavanja ometanja rada tijela koje odlučuje i nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim”.

Oko 12.30 sati dobili smo poziv iz Gradske uprave u kojem nas obavještavaju da možemo napraviti uvid u dokumentaciju.

Na stolu su bili svi putni nalozi u Rim od 2011. do 2017. godine, kao i ostala putovanja gradonačelnika Bandića.

Ono što se odmah moglo primijetiti jest činjenica da je na svakom putovanju u Rim bila i Vesna Šimić, koja je ranije bila voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju.

Prema dokumentaciji koju je Grad dao na uvid, Milan Bandić je u tom razdoblju Rim posjetio 27 puta. U 2011. godini u Rimu je bio dva puta.

U studenome je bio na potpisivanju protokola o suradnji gradova i tada se susreo s rimskim gradonačelnikom Giannijem Alemannom. Tom prilikom boravio je u hotelu Ambasciatori u centru Rima, a to putovanje ukupno je plaćeno gotovo 16 tisuća kuna. Mjesec dana kasnije ponovno je bio u Rimu, opet s voditeljicom Šimić, a razlog putovanja bio je dar božićnog drvca glavnom gradu Italije.

U 2012. godini Bandić je Rim posjetio šest puta.

U ožujku je dva dana bio na potpisivanju pisma namjere o suradnji između gradova, kada se sastao s tadašnjim gradonačelnikom Rima Alemannom u Rimu, od 13. do 15. travnja bio je na otvorenju projekta Hrvatski mozaik, a dva tjedna kasnije na koncertu Klinci s Ribnjaka iz ciklusa “Djeca Hrvatske djeci Europe”. U svibnju je, tvrdi dokumentacija, bio u posjetu pokrajini Molise, a krajem lipnja na turističkoj prezentaciji Zagreba u Rimu. Krajem godine bio je na predstavljanju prvog broja dvojezičnog časopisa Manjine.

Sastanak s Marinom

Tijekom 2013. Bandić je Rim posjetio tek u srpnju na održavanju turističke prezentacije Zagreba. Potom je u rujnu išao na sastanak s predstavnicima Aqua parka, u studenome prisustvovao predstavljanju knjige “20 godina diplomatskih odnosa”, a u prosincu na obilježavanju 20 godina postojanja Hrvatsko-talijanske udruge.

Tijekom 2014. u Rimu je bio također četiri puta. Sudjelovao je na plenarnoj sjednici Vijeća Talijana, pa na nacionalnom danu Hrvatske u Italiji. Tom se prilikom drugi put sastao s rimskim gradonačelnikom Ignaziom Marinom. Zatim je sudjelovao na sastanku u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova te na sastanku gradonačelnika 28 gradova EU.

U 2015. tako je bio na nacionalnom danu Hrvatske u Italiji, a zatim i na simpoziju “Suvremeno ropstvo”. U prosincu je ponovno išao u Rim, na predstavljanje časopisa Manjine, i to nakon što je dan ranije bio u Sarajevu kojem je darovao božićno drvce.

Tijekom 2016. godine u Rimu je bio šest puta. U travnju je sudjelovao na sjednici Hrvatsko-talijanske udruge, u svibnju na sajmu Roma super show, a lipnju na obilježavanju Dana državnosti RH u Italiji.

U rujnu je bio na izložbi o Majci Terezi, u listopadu je pak bio na FAO konferenciji i u posjetu Muzeju Explora, da bi početkom prosinca bio na prezentaciji knjige “Tajanstveni morčić”.

Lani je pak u Vječnom gradu bio dva puta. Na povratku iz Lisabona, kada se sastao s talijanskim senatorom zaduženim za manjine, te u travnju, kada je bio na otvorenju izložbe Kuzme Kovačića.

Milan Bandić najčešće spavao u rimskom hotelu InterContinental

U dokumentaciji koju smo mogli dobiti na uvid, izvješća o Bandićevom putovanju izgledaju otprilike ovako. Na prvoj stranici je gdje i zbog čega putuje, a zatim i službeni poziv upućen prvom čovjeku Zagreba. Nakon toga su priloženi putni nalozi s troškovima putovanja, te potpisi putnika za dobivanje dnevnica. Nakon toga, Bandić u dvije, tri rečenice opisuje što je radio u Rimu. Službena putovanja u Rim uglavnom je organizirala putnička agencija Ban tours, u nekoliko navrata to je učinila agencija Vip travel, a Bandić je uglavnom odsjedao u hotelu InterContinental de la Ville Roma, nedaleko od Španjolskog trga.

Dva noćenja s doručkom uglavnom su stajala između pet i šest tisuća kuna, povratni let bio je nešto manje od pet tisuća kuna. Uglavnom, jedno putovanje stajalo je između 15 i 20 tisuća kuna, za gradonačelnika Bandića i pročelnicu Šimić, a u taj trošak su uključene i dnevnice od 35 eura po danu.

Kada je 2016. u lipnju bio na obilježavanju Dana državnosti RH u Italiji, Bandić je, iščitava se iz putnih naloga, bio u executive sobi s balkonom, dok je pročelnica Šimić bila u superior sobi s balkonom. Cijena tog putovanja bila je nešto viša od 13 tisuća kuna. Isto tako, primijetili smo da je za vrijeme putovanja u Rim na prezentaciju knjige “Tajanstveni morčić” plaćena usluga kasnog izlaska iz sobe.

Prema nekim putnim nalozima vidi se, primjerice, kako je Bandić u Rim letio i iz Trsta, a kako je iz Zagreba do Trsta putovao službenim automobilom. Bandić, prema dokumentaciji koju smo dobili na uvid, u više navrata nije putovao direktno za Rim. Tako je primjerice u Rim znao letjeti sa službenih putovanja iz Sarajeva ili Lisabona, a znalo se dogoditi i da iz Rima, primjerice produži na službeno putovanje u Istanbul nakon čega je slijedio povratak u Zagreb. Od ostalih putovanja posebno je bilo vidljivo da je gradonačelnik ove godine čak šest puta posjetio Mostar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:43