OŠTETILI DRŽAVU

OTKRIVAMO VELIKI PREOKRET U ISTRAZI: SUD OTVORIO KAZNENI POSTUPAK HDZ-ov tim za web promociju u kampanjama iz 2014. i 2015. osumnjičen za utaju poreza

 
s lijeva na desno: Kristijan Gržetić (bivši glasnogovornik RTL-a), Sanda Mamić (nećakinja Zdravka Mamića), Matej Zadro (bivši PR stručnjak u GNK Dinamo) - osumnjičeni su radili na kampanjama Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-ovoj kampanji za parlamentarne izbore 2015.
 CROPIX

U USKOK-ovoj istrazi oko pranja 57 milijuna kuna izvučenih iz niza poznatih tvrtki, a u kojoj je među ostalim bilo inkriminirano i izvlačenje 697.000 kuna iz tvrtke koja je obavljala internetsku promociju HDZ-a na parlamentarnim izborima 2015. godine, nedavno je došlo do značajnoga zaokreta.

USKOK je, naime, obustavio istragu protiv vlasnika tvrtke Napredni modeli Danijela Artenjaka koji je zbog spomenutih optužbi dosad bio osumnjičen, a pod istragom USKOK-a, zbog istih tih optužbi, odnosno zbog izvlačenja novca dobivenoga od HDZ-a za kampanju za parlamentarne izbore 2015. našle su se četiri nove osobe - nećakinja Zdravka Mamića Sanda Mamić, zatim Dinamov stručnjak za digitalni marketing i oglašavanje Matej Zadro, bivši glasnogovornik RTL-a i bivši izvršni direktor korporativnih komunikacija adriatica.net grupe Kristijan Gržetić te vlasnik tvrtke Usporedi Matko Pecotić.

Ronald Goršić / CROPIX
Sanda Mamić

Izuzev Pecotića, riječ je o de facto kompletnom PR timu koji je za HDZ osmišljavao kampanju na društvenim mrežama tijekom predsjedničkih izbora Kolinde Grabar-Kitarović 2014. te parlamentarnih izbora 2015. godine, a zanimljivo je da su S. Mamić i Zadro u vrijeme predsjedničke kampanje 2014. za HDZ radili kao zaposlenici GNK Dinama. Dok su oni dosad u istrazi oko spomenutoga izvlačenja novca bili samo svjedoci, a Artenjak osumnjičenik, sada je situacija obrnuta - oni su svi osumnjičenici, a Artenjak je postao svjedok protiv njih.

Šira istraga

Osumnjičeni su za utaju poreza, odnosno da su vađenjem novca preko Bossman tima utajili davanja na novac zarađen od HDZ-a, odnosno Naprednih modela za PR usluge obavljene u kampanji. Prije nekoliko dana sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odbio je njihove žalbe na rješenje o proširenju istrage, tako da je kazneni postupak u odnosu na njih i pravomoćno otpočeo.

Čitava priča je dospjela u javnost početkom 2017. godine, kada su porezni USKOK i USKOK dovršili istragu protiv 21 osobe zbog sudjelovanja u organiziranome lancu poreznih prijevara, odnosno, pojednostavljeno, izvlačenja novca iz vlastitih tvrtki. U istrazi su otkrili da je grupa “poduzetnika” predvođena Svetislavom Josimovićem, vlasnikom tvrtki Bossman i Bossman tim, u zamjenu za proviziju nizu hrvatskih poduzetnika “pomagala” izvlačiti novac iz njihovih tvrtki.

Među dokumentacijom o tvrtkama koje su uplaćivale novac Josimovićevom Bossman timu nađena je tako i Artenjakova tvrtka Napredni modeli koja mu je 2015. isplatila 697.000 kuna kao podizvođaču u marketingu u predizbornoj kampanji HDZ-a za parlamentarne izbore 2015. godine. Budući da je USKOK sumnjao da se radi o fiktivnim uslugama, osumnjičili su Artenjaka da je iz svoje tvrtke pokušao preko Josimovića “isisati” navedenih 697.000 kuna koje mu je neposredno prije, za usluge promocije na društvenim mrežama, uplatio HDZ.

Još tijekom predistražnih radnji USKOK je kao svjedoke protiv Artenjaka saslušao i Sandu Mamić, i Zadru, i Gržetića, istražujući kako je došlo do angažmana Josimovićeva Bossman tima, a budući da su svi oni također bili angažirani kao podizvođači Naprednih modela u kampanjama HDZ-a. Tada su se njihovi iskazi jako razlikovali. Naime, Gržetić i Sanda Mamić tvrdili su kako nikad nisu čuli za Bossman tim.

Ranko Šuvar / CROPIX
Kristijan Gržetić

Različiti iskazi

- Mogu reći da ja nikad u životu nisam čuo za Bossman tim, niti znam tko bi bile odgovorne osobe u tom društvu niti čime bi se Bossman tim bavio. Kategorički tvrdim da to društvo nikada sa mnom nije surađivalo, pa tako nije ni surađivalo u ovim promidžbenim kampanjama koje sam ja, zajedno sa Sandom Mamić, Matejom Zadrom i Danijelom Artenjakom, radio za HDZ. Apsolutno mi je nepoznata osoba Svetislav Josimović - ispričao je Gržetić.

- Apsolutno mi je nepoznato društvo Bossman tim. Nemam saznanja čime se to društvo bavi, niti tko su njegovi zaposlenici. No, dopuštam mogućnost da ih je Artenjak angažirao za neke poslove u kampanji - rekla je istražiteljima Sanda Mamić koja je sa Zadrom početkom 2016. osnovala i tvrtku Digitalni oblak. Međutim Zadro, koji je s njom u to vrijeme radio i u GNK Dinamo, ispričao je nešto potpuno suprotno.

- Tvrtku Bossman tim smo angažirali kao ispomoć na radu u HDZ-ovoj kampanji za parlamentarne izbore 2015. Naš tim, pritom mislim na Sandu Mamić, Artenjaka, Gržetića i mene, bio je iznenađen količinom posla koji smo morali odraditi tijekom te kampanje u digitalnim medijima... Ja sam se zbog toga obratio svojem prijatelju Matku Pecotiću, vlasniku agencije za digitalnu komunikaciju Usporedi.hr, kojem sam prvo ponudio da se on angažira na toj ispomoći. Zbog obima posla on je to odbio te mi je preporučio tvrtku Bossman tim.

Rekao mi je da je direktor Svetislav Josimović i dao mi njegov broj. Josimovića sam upoznao s time da će nam trebati pomoć oko tzv. customer supporta i prilagodbi određenih digitalnih vizuala. Josimović mi je rekao da ima odgovarajući broj djelatnika koji zna taj posao, tako da ja njemu nisam trebao ništa podrobnije objašnjavati - rekao je Zadro, pojašnjavajući kako je o dogovoru s Josimovićem upoznao sve članove tima te da su svi bili suglasni.

Matej Zadro

“Stranka nije znala”

- HDZ kao stranka nije znala da Josimovićev Bossman tim odrađuje poslove u kampanji - istaknuo je Zadro. No, ovu Zadrinu priču oko odrađenog “customer supporta” srušio je sam Josimović koji je, ukratko, priznao USKOK-u da on samo pere novac i da nikakav stvarni posao nije odradio. Također je USKOK-u rekao kako Artenjaka nikada nije upoznao, nego da su ga za izvlačenje novca zamolila dvojica drugih ljudi koje poznaje kao Matka i Mateja, te da su se našli u lokalu Raspjevane kokoši na Vrbiku.

- Bio sam kontaktiran od Matka, prezime ne znam, ne sjećam se. S njim sam bio na kavi, rečeno je da ovi imaju ugovor s nekim - ispričao je Josimović i dodao da su mu Matko iz tvrtke Usporedi i Matej rekli da su dobili budžet od 3-4 milijuna kuna i da bi trebali 700.000 - 800.000 kuna.

- Poslije sam na podugovoru vidio da je, ovaj, oni koji jesu, za kaj je odrađivano za tu stranku - ispričao je Josimović, koji tijekom svojeg iskaza niti jednom riječju nije imenovao stranku o kojoj je pričao. Upravo je Josimovićev iskaz, u kojem je rekao kako su ga Matej i Matko tražili da ispostavi fakture Artenjakovim Naprednim modelima, bio jedan od ključnih razloga zbog čega se fokus USKOK-ove istrage s Artenjaka prebacio na druge osobe.

Glavni dokaz su pak činili e-mailovi koje je USKOK-u predao Artenjak i iz kojih je vidljivo da Sanda Mamić, Gržetić i Zadro traže da im novac koji je za njih dobio iz HDZ-a za njihove usluge u kampanji proslijedi na Josimovićev Bossman tim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:55